Türkiye’de kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşturmanın önemi gündemdeyken, yaşlı kadınlara yönelik şiddet vakalarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Yaşlı kadınlar da şiddet, istismar ve ihmalden en çok etkilenen kesimler arasında.
Her ay yaşlılara yönelik şiddet vakalarını raporlayan Senex Derneği’nin çalışmaları, yaşlıların şiddetten aldığı payı ortaya koyuyor. Yaşlılara yönelik şiddet, istismar ve ihmali içeren vakalar Ekim ayında 210 oldu. Yaşlıların karşılaştığı ihlallerin ölümle sonuçlanması dikkat çekici.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşlılara yönelik istismar ve şiddetle ilgili 133 ülkede gerçekleştirilen ankete yüzde 17 oranında katılım gerçekleşti. Bu oran, verilerle insan haklarının tespiti konusunda henüz yeterli bir farkındalık oluşmadığını gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 60 yaşın üzerindeki her 6 kişiden 1’i istismardan muzdarip. Bu orana göre, dünya çapında yaklaşık 141 milyon yaşlı insan istismar mağduru. Buna karşın, ev içi şiddete ya da istismara maruz kalan yaşlıların önemli bir çoğunluğu maruz kaldığı şiddeti bildiremiyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açıklamasına göre, Kovid-19 nedeniyle hareketlerin kısıtlanmasına yönelik önlemlerin, yaşlılara karşı fiziksel, duygusal, finansal ve cinsel her türlü istismara karşı daha fazla şiddet olayını tetiklemesi ihtimali bulunuyor. Yaşlıların hakları korumak konusunda savunmasız kaldığını belirten Guterres, dünyada 65-69 yaş grubundaki kadınların yüzde 22’sinin fiziksel şiddete ya da cinsel tacize maruz kaldığını da belirtiyor.
Senex’in Ekim ayı raporuna göre, şiddet en çok yoksul yaşlıları ve kadınları etkiliyor:
“Geçtiğimiz dokuz ayda olduğu gibi Ekim ayında da tüm şiddet, istismar, ihmal, hak ihlali ve ayrımcılık vakalarında en fazla etkilenen kesimin neredeyse tamamının yoksul yaşlılardan oluşması oldukça çarpıcı. Nitekim şiddet ve ihmal sonucu gerçekleşen ölümler yoksul yaşlılar arasında bir hayli yaygın. Yaşanan kayıpların büyük bir kısmının alınacak tedbirler sonucu önlenmesi mümkün. Yaş dostu çevre ve hizmetlerin sunumuyla yüksekten düşme, çarpma, yangın, iş kazası ve benzeri vakaların önlenebileceği görülüyor. Yoksul yaşlıların, bilhassa dul ve engelli yaşlı kadınların karşılaştıkları şiddet, istismar, ihmal, hak ihlali ve ayrımcılık vakalarının tamamı yapısal faktörler nedeniyle ortaya çıkıyor.”
Yaşlı kadınlar ev içinde de ekonomik, fiziksel, psikolojik ve duygusal şiddete maruz kalabiliyor. Araştırmalar ortalama yaş süresi uzadıkça istismar ve ihmalin de arttığını gösteriyor. Maddi açıdan aile bireylerine bağımlı kadınların yaşadığı şiddet de buna bağlı olarak artabiliyor.