İngiliz işgali altındaki İstanbul’da kurtuluş mücadelesi verilemez, imparatorluğun başkentinde umutsuzluk hüküm sürerken, 16 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Samsun’a doğru yola çıktı.
Üç hedefi vardı:
-Görev bölgesindeki iç huzuru sağlamak
-Silah ve cephaneleri toplamak
-Vatandaşlara silah dağıtılmasını engellemek ve bunu yapan kuruluşları ortadan kaldırmak
Bandırma Vapuru’yla İstanbul’dan ayrılan Mustafa Kemal, bu yolculukla kurtuluş mücadelesinin ilk adımını atacak, yorgun, yoksul ve umutsuz bir milletin ayağa kalkıp kaderini değiştirmesini sağlayacaktı. Nutuk adlı eserine bu tarihi günü şöyle not düştü:
“1919 yılı Mayıs’ının 19’uncu günü Samsun’a çıktım. Genel durum ve manzara: Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durum, Dünya Savaşı’nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes antlaşması imzalamış, Büyük Harbin uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir bir halde. Milleti ve memleketi Dünya Savaşı’na sokanlar, kendi hayatları endişesine düşerek memleketten kaçmışlar.”
19 Mayıs 1919’dan 29 Ekim 1923 Cumhuriyet’in ilanına uzanan süreçte yaşananlar, “yıkıldı” gözüyle bakılan bir ülkenin yeniden kuruluş hikayesi oldu.
Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan’ı çocuklara armağan ettiği gibi, 19 Mayıs’ı da gençlere armağan etti. Bu ülke onların heyecanıyla yaşıyor, çocuklar, gençler ve daima genç olanlar.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun!