Her YaŞta
agesa-logo

Girişimciliğin Yaşı Olur Mu?

 Girişimciliğin Yaşı Olur Mu?

Girişimcilik, kurumsal dünyada çeşitli riskler alarak kar elde etmek için bir iş fikri geliştirme ve yönetme kavramını ifade eder. Basitçe söylemek gerekirse, yeni bir iş kurma isteğidir. Girişimci ise kendisi için ve kendi başına çalışmaya istekli olan kişidir. Bir girişimci genellikle yenilikçi olarak görülür ve algılanır. Başarılı bir girişimci olmak için inovasyon ve yeni fikirler üretmek için yaratıcı olma becerisi, liderlik ve güçlü bir ekip çalışması anlayışına sahip olmak gereklidir.

Kurumsal dünyada hangi biri için kendi işini kurmak dikkate değer bir fikir olabilir. Yaptığınız iş üzerinde kontrol sahibi olmak, birçok insanın kariyer yolculuğunda özlem duyduğu bir şeydir. Bu nedenle girişimcilik, kurumsal dünyada adını duyurmak isteyenler için harika bir kariyer seçeneğidir. İş hayatı boyunca çeşitli sebeplerle adım atmadığınız bu kariyer seçeneğini ise emekli olduktan sonra da gerçekleştirebilirsiniz. Girişimcilik dünyasında en çok parlatılan kişiler 20’li yaşlarında kendi işini kuranlar olsa da genele baktığımızda işler o kadar da parlak değil. Yıllar boyunca, insanlar bir girişimcinin kendi işini kurduğu yaş ile o işin nihai başarısı arasında ilişki kurmaya çalıştı. Bu konuyla ilgili vakıflar, üniversiteler ve enstitüler tarafından birçok çalışma yapılmış ve öğrendiklerinin toplu özeti, ortalama bir girişimcinin kendi işini kurduğunda 40 yaşında olduğu ve 55 yaşın üzerindeki kişilerin yüksek büyüme hızına sahip bir iş başlatma olasılıkları, 35 yaşın altındaki insanlardan iki kat daha fazla olduğu. 1 milyon doların üzerinde gelire sahip başarılı bir girişimin ortalama yaşı ise 39. Yaşın, girişimcilik başarısı için önceki girişimler ve sektör deneyimine göre daha az etken olduğu belirlendi.

 Daha geç yaşlarda bir şirket kurmanın ise bazı belirli avantajları olduğu belirlendi. Bunlar: Finansal kaynaklara daha fazla erişim, daha derin sosyal ağlar ve zor becerilerin kazanılması da dahil olmak üzere daha fazla deneyim (teknik eğitim ve öğretim), olgun kişilik, özgüven. Kendinizi adadığınızda, çok çalıştığınızda ve asla pes etmediğiniz sürece asla geç değildir. Ellili yaşlarınıza geliyorsanız, şimdi hayalinizdeki girişimi başlatmanın tam zamanı! Daha sağlam bir temel ile yola çıktığınızı unutmayın; bu nedenle, tüm bu yılların deneyimi, girişimcilik yolculuğunuz boyunca iyi bir şekilde kullanılacaktır. Yaş sadece bir sayıdır; bir engel değil.

 Girişimciliğin Yaşı Olmadığını Kanıtlayan Örnekler

Harland David Sanders

,

kimsenin başarılı bir iş insanı olarak kariyerine başlamadı. Birden fazla işten kovuldu, hatta kendi müvekkiliyle mahkeme salonunda kavga ettikten sonra avukatlık işini kaybetti. Ancak, asla pes etmemeye kararlıydı ve bu özelliği onun nihai başarısına doğru yol almasını sağladı.

Sanders, Kentucky eyaletinde yer alan Corbin şehrinde bir servis istasyonunda çalışırken lezzetli tavuk tarifiyle yerel popülerlik kazandı. Çıkan yangın sonucunda kullanılamaz hale gelen istasyonu, bir motel ve 140 kişilik restoran olarak yeniden inşa ettirdi. 1952 yılında, 62 yaşındayken “Kentucky Fried Chicken”ı ilk kez franchise etti. Bugün KFC’nin 118 farklı ülke ve bölgede 18.800’den fazla satış noktası bulunuyor.

Gordon Bowker kariyerine yazar olarak başladı. Seattle dergisine serbest yazar olarak katkıda bulunurken King Broadcasting için eğitici film senaryoları yazdı. Orada Terry Heckler ile tanıştı ve ikili, reklam ajansı Heckler Bowker’ı kurdu. 1971 yılında, 51 yaşındayken üniversite arkadaşları Jerry Baldwin ve Zev Siegl ile birlikte ilk Starbucks’ı açtılar. Gordon ayrıca kahve zincirinin adını da kendi buldu ve logonun ana rengini kahverengiden yeşile çevirdi.

Yeni bir fikir, yeni bir iş ve yeni başarılar yaşınız ne olursa olsun elde edilebilir. Önemli olan tutkularınızın peşinden koşmak ve vazgeçmemek.

ARAŞTIRMALAR YAŞAMA SANATI YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler