Doğal afetler hakkında çocuklarla konuşmak zor olabilir ancak onları doğru bir şekilde bilgilendirmek ve hazırlıklı olmalarını sağlamak son derece önemlidir. İletişimde dikkat edilmesi gereken temel unsur, çocuklarla basit ve gerçek bir dil kurulmasıdır. Bu süreçte çok teknik terimler kullanmaktan kaçınarak onların anlayabileceği şekilde konuşmanız gerekir. Çocuklara konu hakkında aktarabildikleriniz bilgileri normalleştirerek onların afetlerle baş etmesini sağlayabilirsiniz. Afet ya da acil oluşan durumların ardından paylaşılan haber, görüntü ya da onlara ağır gelecek görüntüler, bu travmatik duruma maruz kalmamış çocukları da ikincil olarak olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple yetişkinlerin, çocukların yanında konuştuklarına ve izlediklerine dikkat etmeleri gerekir. Bununla birlikte sosyal medya üzerinden yaptığınız paylaşımları çocuklar da görebildiği için aynı hassas tavrı göstermelisiniz. Çocuklarınıza doğal afetlerin ne olduğunu açıklarken gerçekçi olmalı ve doğru bilgi vermelisiniz. Ancak bunu yaparken de çocukların yaşına uygun bir seviyede konuşmalısınız. Çocukların zihninde afetler hakkında travmatik ve olumsuz bir imaj bırakmamak için korkutucu detaylardan kaçınarak konuşabilirsiniz. Örneğin deprem gibi afetlerin ne kadar tehlikeli olduğunu anlatırken ölümlü sonuçlarına çok fazla vurgu yapmamanız iyi olacaktır. Bu sebeple çocuklara afetleri anlatırken şu başlıklara dikkat edebilirsiniz;
Çocuklarınıza deprem gibi bir durum sırasında hangi güvenli bölgelerde kalabileceklerini veya yangında nasıl hareket edebileceklerini öğretebilirsiniz. Nasıl korunacaklarını, kendilerini nasıl güvende tutacaklarını bilmek onları rahatlatacaktır.
Okul öncesi eğitim, insan hayatında oldukça belirgin bir etkiye sahiptir. Bu sebeple okul öncesinde öğrenilen bilgiler, kalıcı izler bırakır ve kişinin gelecek yaşamını da şekillendirir. Okul öncesi doğal afetlerle ilgili etkinlikler de bu sebeple çocuğun yaşamında büyük bir etki yaratır. Çocukların merak duyguları, öğrenme süreçlerini kolaylaştırırken öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını da sağlar. Bu sayede çocuklar, doğal afetler sırasında ne yapacağını ve nasıl davranacağını doğru bir şekilde öğrenir. Bahsi geçen eğitimlerde afetlerin ne olduğunu anlatarak ve türlerini öğrenmelerini sağlayarak güvenli kalmanın önemini vurgulayabilirsiniz. Doğal afetler, okul öncesi eğitimde öğrenildiğinde bilgi ve farkındalık düzeyleri artar. Belirli yaştaki çocukların anlayabileceği şekilde eğitim verilmesi sonucunda çocukların afetlere karşı hazırlıklı olmaları ve ne yapacaklarını bilmeleri de sağlanmış olur. Bu sebeple çocukların yaşına uygun afet senaryoları hazırlanarak deprem olduğunda ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi verilebilir. Ayrıca konuyla ilgili hikayeler ve duygular da paylaşılabilir.
Deprem öncesinde alınabilecek önlemlerle ilgili çocuklara eğitim verilmelidir. Bu eğitim, çocukların deprem ya da başka durumlarda nasıl davranacağını şekillendirir. Çocuklara depremin ne olduğunu, neden geliştiğini basit bir şekilde tanımlayarak başlayabilirsiniz. Örneğin, depremin yer kabuğunun hareket etmesi sonucu meydana gelen sarsıntı olduğunu ve bu hareketlerin yer kabuğundaki kırılmalardan kaynaklandığını aktarabilirsiniz. Bununla birlikte deprem öncesinde alınacak önlemler, deprem sırasında yapılacaklar ve deprem sonrası yapılacaklar da verilen eğitimler arasında yer almalıdır. Tatbikatlar ise çocukların daha hazırlıklı ve güvende hissetmelerini sağlayabilir. Ayrıca deprem sırasında çocukların nasıl hissettiklerini tartışmak da son derece önemlidir. Bu sayede çocukların korkularını ve endişelerini ifade etmelerine de yardımcı olabilirsiniz.
Kaynaklar;
https://atif.sobiad.com/index.jsp?modul=makale-detay&Alan=sosyal&Id=AW0lX83XyZgeuuwfSRKU