Müzik aleti çalmak hangi yaşta olursa olsun kişiye mutluluk verir ve hayata tabiri caizse bir tatlı melodi katar. Öğrenmenin dahi tek başına insana şevk verdiği düşünüldüğünde, bu bir sanat dalıyla ilişkilendirildiğinde çok daha heyecanlı ve keyifli bir hâl alıyor. Enstrüman çalmak yalnızca sosyal hayata ve psikolojiye değil, sağlığın her alanında bilişsel ve fiziksel anlamda fark yaratan bir aktivite. Her yaştan bireyin kendi alanında fark yaratmasının pek mümkün olduğu müzik aleti çalma hobisine gelin, daha yakından değinelim!
Müzik aletleri; kendi içlerinde icra ediliş biçimlerine göre sınıflara ayrılan ve müzik yapmak için kullanılan araçlardır. Enstrüman tipleri kendi içinde beşe ayrılıyor.
Vurmalı Çalgılar
Nefesli Çalgılar
Tuşlu Çalgılar
Telli Çalgılar
Yaylı Çalgılar
Enstrümanlar kendi içlerinde zorluk seviyeleri farklı olan sanat araçlarıdır. Bu yüzden her kişinin kendi becerilerinin farkında olarak müziğe giriş yapması yerinde olacaktır. Müzik kulağına güvenen ve parmakları elverişli olan biri için piyano uygun düşecektir. Bunun yanı sıra özel bir ilgi varsa ve en zor müzik aleti olmasının yanı sıra disiplin ve yatkınlık sonucunda keman da tercih edilebilir. Kararınız her ne olursa olsun asıl önemli olan kendimize şu soruyu sormamız; “Hangi enstrüman benim ruhuma daha iyi gelecek ve ben onu istikrarla öğrenirken keyif alabileceğim?” Bu sorunun yanıtı sizi hangi enstrümana çıkarıyorsa emin olun, doğru cevap yüksek ihtimalle odur.
Müzik aleti çalmak sağlığa sayısız fayda sağlar. Bu faydalar içerisinde sosyal, psikolojik, fiziksel ve bilişsel alanda çok sayıda olumlu faktör yer alır. Her yaştan bireyin bu alana hobi anlamında yönelmesinin bir sebebi de müzik aletlerinin sağlığa sağladıkları katkıdır. Müzik aleti çalmanın sağlığa sağladığı sayısız faydayı aşağıda bulabilirsiniz.
Müzik aleti çalmayı öğrenirken daha çok insanla iletişim halinde olursunuz. Kurslar veya öğrenmek için sorduğunuz sorular ve fikir alışverişleri öğrenme sürecini desteklerken, sizi de daha sosyal hale getirir.
Bilişsel anlamda beyne çok büyük katkıları bulunan enstrümanlar beyin aktivitelerinden alınan verimi maksimuma doğru yaklaştırır. Bunun yanı sıra beyin dalgalarını olumlu biçimde düzenler.
Disiplin kazandırır! Öğrenme süreci keyiflidir ancak disiplin aynı bir arabanın motoru gibi öğrenme sürecinin devamlılığını ve ilerlemesini sağlar. Kazandığınız disiplin ise ne harikadır ki size hayatın her alanında bu tutumu sürdürebileceğinize işaret eder.
Bir şeyi öğrenmek zaten oldukça motive edici bir başarıyken bir de bir enstrüman çalmayı öğrendiğinizi düşünün!
Günlük hayatımızda yaşamamız muhtemel zorlu dönemler, zor durumlar, mesleki veya sosyal hayatta yaşadığımız bazı huzursuzlukların panzehiri kesinlikle enstrümanlarda! Hislerinizi tıpkı bir makineden geçirip sonuç olarak sanat elde etmek gibi. Kulağa sihirli geliyor değil mi?
Günlük hayatın koşturmasında stres kesinlikle artık çağımızın hastalığı olmaktan öteye geçmiş durumda. Hayatın bir faktörü olan stresle başa çıkmak enstrümanlarla çok daha kolay bir hale geliyor.
Dikkat eksikliği için bir doktora uğramadan önce belki de ihtiyaç duyduğunuz şeyin bir hobi edinmek olduğunu göz önünde bulundurun deriz…
Kuşkusuz en popüler müzik aletlerinden üçü piyano, gitar ve keman. Gelin, onların yararlarına da daha yakından bir mercek tutalım.
Piyano en popüler ve tınısı kulağa en hoş gelen müzik aletlerinden bir tanesi ve bilişsel gelişimden tutun, psikolojik anlamda sunduğu faydalara kadar oldukça yararlı olabilen bir enstrüman. Tuşlu enstrümanlar arasında yer alan piyano;
Vücut koordinasyonunu ve motor becerileri geliştirir.
Konsantrasyon süresini artırır.
İşitsel ve sözel becerileri geliştirir.
Hızlı okuma becerisi kazandırır.
Sayısal zekayı geliştirir.
Çalışma disiplini sağlar.
Hafızayı güçlendirir.
Arkadaş ortamında bir güzel atmosferin özellikle de yaz aylarında anahtarı olan gitar enstrümanı, sosyal ve bilişsel anlamda sayısız yarar sağlıyor.
El becerilerini geliştirir.
Konsantrasyonu artırır.
Düzenli çalışma alışkanlığı kazandırır.
Analitik düşünebilme yeteneğini geliştirir.
Kolektif iş yapabilme becerisini yükseltir.
Sosyalleşmeyi kolaylaştırır.
Yaylı çalgılardan olan keman disiplin ve mükemmelliğin zarif bir temsilcisi. Ruhunuza en iyi gelecek enstrümanın keman olduğunu düşünüyorsanız, siz bir de aşağıda sıralanan sayısız faydaya bir göz atın!
Birden fazla işi aynı anda yapabilme yetisi kazandırır.
Motor becerileri kuvvetlendirir.
Öz güven kazandırır.
Sosyal çevreyi genişletir.
Dikkat eksikliğini azaltır.
Odaklanma yetisini geliştirir.
Stresten uzaklaşmaya yardımcı olur.
Yaratıcılığı destekler, ilham verir.
Çok yönlü düşünme ve çok yönlü iş yapma becerisini yükseltir.
Müzisyenlere dair yapılan pek çok araştırma bize gösteriyor ki; müzisyenler beyinlerinin motor, işitsel ve görsel bölgelerini etkin olarak kullanıyorlar. Yapılan “Yürütücü İşlev” adlı testlerde bunun bulgularına erişen uzmanlar, müzik aleti çalmanın bilişsel gelişime sayısız fayda sağladığını ispatlıyorlar.
Müzik, yürütme işlevlerimiz olan; dikkat dağıtan etmenlerden uzaklaşmamıza, bilgiyi hatırlamamıza, depolamamıza ve farklı vizyonlar arasında geçiş yapabilmemize olanak tanıyor. Bunun yanı sıra bakış açımızdaki bu değişimler de problem çözme becerimizin bir sonraki seviyeye geçmesine yardımcı olurken, duygularımız ve psikolojimizi de olumlu yönde düzenlememizi sağlıyor.
Hangi yaşta olursanız olun, sayısız başarılı ve güzel örneğin bulunduğu bir alan enstrüman sanatı… Siz de ruhunuza bir iyilik yapmak ve hatta sevdiklerinizin kulaklarında hoş bir melodi olmak istiyorsanız kesinlikle sizin için doğru sanat dalı müzik.