Her YaŞta
agesa-logo

Sırt Ağrılarının Psikolojik Nedenleri

 Sırt Ağrılarının Psikolojik Nedenleri

Bedenimizde oluşan bazı sağlık sorunları bize kendimize nasıl davrandığımız ile ilgili bir şeyler anlatmak ister. Kulak vermeye korksak ve görmezden gelsek dahi bu bir gerçektir. Psikolojik sırt ağrısı da bu anlamda karşımıza çıkabilen bir sağlık sorunu. Sırt ağrılarının psikolojimiz hakkında bize söylemek istediği çok şey var!

Sırtınızdaki Ağır Yük Hangi Olumsuz Duygularla İlişkili Olabilir?

İnsan, depresif veya mutsuz olduğunda daha az hareket eder ve hayatın içine daha az dahil olur. Bu anlamda kişilerin hareketsiz kaldığı gerçeğinin daha çok uzun süreler yatar pozisyonda olmak ya da oturmak ile ilişkili olduğunu da hesaba katmalıyız. Uzun süreler sabit pozisyonda kalmak sırt ağrılarının en büyük sebepleri arasında yer alıyor. Çünkü kişinin isteksizliği ve demoralize hâlde olması, bir eylemde bulunmak adına ona bir sebep veremez hâle geliyor. Bu noktada kesin bir şekilde sırt ağrısının duygusal nedenlerine bakmamız gerek.

Günlük Yaşantıyı Etkileyen Sırt Ağrılarına Yol Açan Durumlar Nelerdir?

Günlük yaşantıya bakınca sırt ağrıları kesinlikle bazı temel durumlardan ötürü karşımıza çıkıyor. Peki nedir insana bu denli ağır gelen ve yük olan şeyler?

Çevrenizden Beklediğiniz Desteği Görememek

Desteksiz kalmak pek çok zorlukla baş başa kalmak demek. Destek görseniz dahi bunu hissetmeniz de pekâlâ mümkün bu arada! İnsanın beklentileri veya hak ettiği şeylere endeksli durumu ne yazık ki bazen hüsran ile sonuçlanabiliyor. Hele bir de süregelen birçok beklenmedik durumun birikmesinden bahsediyorsak konu daha çetin bir hâle gelebiliyor. Değersizlik hissi ise konunun odak noktası niteliğindeki sonuçlarından bir diğeri.

Maddi Kaygılarınızı Sevdiklerinizle Paylaşamamak

Maddi sıkıntılar, yetersizlik hissinden muzdarip olmamıza neden olmakla birlikte bunun hiçbir şekilde paylaşılamaz olması da kişiyi epey zorlayabiliyor. “Ben yeterli miyim?” sorusunu kendinize sormak zorunda da değilsiniz. Buna dair kafanızda en ufak bir kuşkunuz varsa veya soru karşısında yüzünüz düşüyorsa, bu konudan yana irili ufaklı negatif bir durum yaşadığınızı bilmelisiniz. Bunu anormal karşılamamalı, hayatın içerisinde her şeyin bulunduğunu kendinize daha sık hatırlatmalısınız.

Çözülememiş Çocukluk Travmalarına Sahip Olmak

Çocukluk dönemi, hassasiyet gerektiren bir dönemdir. Zihnin temellerinin atıldığı bu dönem, her çocuk için oldukça kritik önem arz eder. Hâliyle bu dönemde yaşanan travmaların da çözümlenmesi şarttır. Ertelenme veya yeterli farkındalığın sağlanamaması durumlarında bu travmalar bizi kovalar ve farkında olmayız. Bir de bakmışız sırtımızda bir sızı…

Zihinsel Yorgunlukla ve Stresle Baş Edememek

Strese bağlı sırt ağrısı, vücudun kendini kasmasına, sinirsel anlamda dengesiz bir sistem bütününe sahip olmamıza, uykusuzluğa, beslenmede dengesizliklere ve kötü alışkanlıklara dek uzanma ihtimali olan bir konudur. Bazen hayatta kafamıza taktığımız konularla başa çıkamamak kendimizi iyi hissetmediğimiz fizyolojik sorunlar doğurabilir. Anlayacağınız duygularımız ve düşüncelerimiz, sağlığımız oluveriyor ve muhteşem bir özen gerektiriyor.

Rasyonel Olmayan Düşünce Kalıplarına Bağlı Kalmak

Strese bağlı sırt ağrısı belirtileri; mantıklı olmayan düşünceler, vesvese ve paranoya gibi bir sebepler sınıfına dâhildir. Konu böyle olunca bizi uç noktalara iten bu durum; duruş bozuklukları, güvende hissetmemekten dolayı uzun süreli kendi kabuğumuzda kalma, tv izlemek, dizi izlemek, saatlerce sadece sosyal medyaya bakmak gibi pasif kalınan eylemlerle sınırlı kalmamıza neden oluyor. Günün sonunda kişi yanlış düşünce sistemleri yüzünden hayat akışını sağlıksız hâle getirmiş oluyor. Bu da mantık dışı her düşüncenin manipülatif anlamda ne kadar etkili ve zararlı olabileceğini gözler önüne seriyor.

Bir tür anksiyete sırt ağrısı hâline gelen stres, kaygı, öz güvensizlik gibi duyguların da işin içinde olmasıyla kişi zihninde kurmaca düşüncelerin “hallaç pamuğu”na dönüşmesi yüzünden mantıklı düşünemez hâle gelebiliyor.

Önemli olan şey günün sonunda yine farkındalık! Bazen herkesi duyan kulaklar, kendini duymaz. Her şeyi gören göz, kendini göremez. O noktada açık olmak ve olduğu gibi kabul etmek kendimize yapacağımız en büyük iyiliklerden. Elimizde olanı yüceltmek değil midir zaten mutluluğun ve sıhhatin anahtarı? Şükretmek her zaman güzel şeyleri doğurur. Çünkü bizi olumluya sevk eder. Güzel şeylerin güneş gibi pencerenize doğduğu güzel günleriniz olsun. Unutmayın, her yaşta her şey mümkün. Bugünkü size iyi bakın. O sizin şimdiye kadarki en iyi versiyonunuz.

Kaynakça

https://npistanbul.com/agrilarinizin-nedeni-duygusal-olabilir

AKIL VE RUH SAĞLIĞI BÜTÜNSEL SAĞLIK

Diğer Öneriler