Her YaŞta
agesa-logo

Down Sendromlu İnsanların Muhteşem Yanları

 Down Sendromlu İnsanların Muhteşem Yanları

Down sendromu, fazla kromozom anomalisi olarak tanımlanıyor. Bahsi geçen sendroma sahip bireylerin her biri, kendi içinde özel bir karaktere sahip. Down sendromlu doğan çocuklar; herkes gibi farklı zeka seviyeleri, yetenek alanları ve kişilik özellikleri sergileyebiliyor. Ayrıca bilinen kromozom sayısıyla doğan çocuklar gibi farklı zevklere de sahipler. Sendromdan dolayı gerileyen bilişsel beceriler, verilen iyi eğitimlerle desteklenmeye çalışılıyor. Çocukların sosyal ve eğitim hayatına adapte olmaları için doğru uygulamalarla yönlendirilmeleri son derece önemli. Down sendromuna sahip çocukların muhteşem yanlarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz. Down sendromlu bireyler;

● İnsanlarla ve hayvanlarla iyi iletişim kurmak
● Spor aktivitelerinde sevdikleri etkinliklerde kendilerini geliştirmek
● İçten ve doğrucu tavırları sayesinde insanlara kolay yaklaşabilmek

Down sendromlu bireylerin hayatlarının şekillenmesi için eğitime, aile desteğine, sevgisine ve ekstra terapilere ihtiyaç duyuluyor. Down sendromu davranış özellikleri arasında ilk sıralarda yer alan iletişim de oldukça önemli. Bu aşamada down sendromuna sahip çocuklar zamanla; kendilerine özgü gelişim, yetenek ve kişilik becerileri geliştiriyor. Down sendromu özellikleri arasında özgün tavırlara sahip olmaları da yer alıyor.

Down Sendromu Nedir?

Kromozom anomalisi olarak tanımlanan bu sendrom, bireyin 21. kromozom çiftinde fazladan 1 kromozomun oluşmasıyla meydana geliyor. Bu sebeple down sendromuna sahip bir bireyin vücudunda 21. kromozomdan 2 adet değil 3 tane yer alıyor. Yaşam boyunca devam eden sendrom, doğru çalışmalar sayesinde sağlıklı ve aktif bir hayata dönüşebiliyor.

Down Sendromuna Sahip Kişilerin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Down sendromu çocuğun özellikleri arasında sık karşılaşılan fiziksel özellikler yer alıyor. Bu fiziksel farklılıklardan bazılarını da şu şekilde sıralayabiliriz;

● Boyun kısalığı
● Yüzün düzleşmesi
● Kafa boyutu
● Badem şekline sahip çekik gözler
● El ve ayak parmaklarının kısalığı
● Boyun kısa kalması

Bunlar down sendromu fiziksel özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca sendroma sahip kişilerin farklı komplikasyonları da bulunuyor. Bunlar arasında kalp defektleri, sindirim sistemi defektleri, immün rahatsızlıklar, uyku apnesi, obezite, omurga problemleri, lösemi ve demans gibi rahatsızlıklar yer alıyor.

Down Sendromlu İnsanların Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Down sendromuna sahip kişiler, içten ve samimi tavırlarıyla insanlar tarafından seviliyor. Çevresiyle iyi ilişki kurabilen bireyler, genellikle güler yüzlü ve paylaşımcı tavırlara da sahip. Down sendromlu bireylerin özellikleri arasında paylaşımcı ve sempatik olmaları da yer alıyor.

Çevreleriyle İyi İlişkiler Kurarlar

Sendroma sahip bireyler, çevresiyle iyi iletişim kurabiliyor. Son derece saf duygulara sahip olan kişiler, zarar görme düşüncesine daha az kapıldıkları için herkese aynı samimiyetle yaklaşabiliyor. Ayrıca sendroma sahip çocuklar, evcil hayvanlarla da sağlam bir bağ kurabiliyor.

Spor ve Sosyal Aktivitelerde Kendilerini Geliştirmeyi Severler

Down sendromuna sahip kişiler, farklı alanlarda kendilerini geliştirmeyi sevdikleri için sosyal aktivitelere katılmaya da bayılıyor. Bu nedenle isteğe bağlı olarak çocuğunuzu, arzu ettiği spor branşına da rahatlıkla yönlendirebilirsiniz. Bu sayede arkadaşlarıyla zaman geçirirken bir yandan da yeni bir hobi edinebilir. Kendini geliştirmeyi seven down sendromlu çocuklara gerekli desteğin verilmesi, hayatlarını değiştirmeye de imkân sağlayabilir.

Kaynaklar;
https://invidyo.com/blog/down-sendrom-bebek
https://www.medicalpark.com.tr/down-sendromu/hg-1488

AKIL VE RUH SAĞLIĞI BÜTÜNSEL SAĞLIK

Diğer Öneriler