Her YaŞta
agesa-logo

Daha Hafif ve Sağlıklı Hissetmek için Beslenme Önerileri

 Daha Hafif ve Sağlıklı Hissetmek için Beslenme Önerileri

Evde olmaması gereken zararlı yiyecekler genellikle işlenmiş, yüksek kalorili, şekerli veya yağlı gıdalardır. Bu yiyecekler, sağlıksız bir beslenme alışkanlığına yol açar. Ayrıca kilo alımı, kalp hastalığı, diyabet ve diğer sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Mutfağınıza Sokmamanız Gereken Sağlıksız Yiyecekler Nelerdir?

Sağlıksız yiyeceklerin evde bulunmaması, besin değeri yüksek bir beslenme alışkanlığı oluşturmak için önemlidir. Ayrıca evde olmaması gereken ve vücut için zararlı olan yiyecekler arasında şu kategoriler yer alır;

● Trans Yağlar
● Zamanı geçmiş konserve besinler
● Şekerli gıdalar
● Katkı maddesi içeren yiyecekler
● Fast food
● Hazır yemekler
● İşlenmiş et
● Kızartmalar

Sağlıksız gıdalar, gün içindeki enerjinizi ve mutluluğunuzu etkiler. Yukarıda bahsettiğimiz yiyecek kategorileri yerine taze meyve sebze, tam tahıllı ürünler, sağlıklı yağlar ve proteinlerden oluşan bir günlük diyet oluşturmak kendimizi daha hafif hissetmemize yardımcı olacaktır.

Yemek Yaparken Kullanılan Trans Yağlar

Trans yağlar, hidrojenasyon adı verilen bir işlemle bitkisel yağların sıvı hâle getirilmesi demektir. Bu yağlar, yüksek sıcaklıklara dayanıklı oldukları için yiyeceklerin daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesini sağlar. Özellikle hazır gıda, atıştırmalık ve fast food yiyeceklerin üretiminde sıklıkla kullanılır. Bununla birlikte trans yağların tüketimi; kalp, obezite, diyabet, karaciğer ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir. Sağlıklı yağlar arasında yer alan zeytinyağı, avokado, hindistan cevizi ve keten tohumu yağı gibi vücüdunuza faydalı olan yağlardan faydalanabilirsiniz. Yemek yaparken mümkün olduğunca trans yağ kullanmadan, fakat sağlıklı yağları da hayatınızdan çıkarmadan çok daha sağlıklı yemekler yapabilirsiniz.

Mevsimi Geçmiş Konserve Gıdalar

Mevsimi geçmiş konserve gıdaların tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu tarz konserve gıdalar, teneffüs yolu enfeksiyonlarına ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Konserve gıdalarda oluşabilecek bakteriler, besinlerin yeterli sıcaklıkta sterilize edilmediği veya saklama koşullarının uygun olmadığı durumlarda gerçekleşebilir. Ayrıca konserve gıda saklama koşullarını da dikkatli bir şekilde takip edip uygulayabilirsiniz. Konserve gıdaların açıldıktan sonra hemen tüketilmesi, yüksek sıcaklıklardan ve nemden uzak bir yerde saklanması önemlidir.

Hastalıkları Çağıran Şekerli Gıdalar

Cips, kraker, bisküvi, çikolata ve şekerleme gibi abur cubur gıdalar, genellikle yüksek kalorilidir ve şeker içerir. Bu tür gıdaların düzenli tüketimi; kilo alımına, insülin direncine ve diğer sağlık sorunlarına neden olur. Zararlı yiyecekler listesinin başında gelen şekerli gıdalar, uzun iyileşme süreleri bulunan hastalıklara yol açar.

Kimyasal Maddelerle İşlenmiş Gıdalar

Kimyasal maddelerin kullanıldığı ürünler; gıdaların rengini, kokusunu, lezzetini, dokusunu ve raf ömrünü değiştirir. Gıdalara katılan bu kimyasal maddeler arasında koruyucular, renklendiriciler, tatlandırıcılar, emülgatörler ve antioksidanlar yer alır. Ayrıca bu maddelerin kullanımı, gıdalarda bulunan doğal bileşenlerin azalmasına neden olur. Bu durum bazı insanlar için alerjik reaksiyonları da beraberinde getirir. Yüksek miktarda kimyasal maddelerle işlenmiş gıdalar tüketildiğinde; obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Katkı Maddesi İçeren Yiyecekler

Gıdaların üretildikten sonra dayanıklı olması ve uzun süre saklanması için kullanılan maddeler; lezzet, renk ve koku gibi özelliklerin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca tercih edilen maddeler, besin değerini de düşürerek sağlık açısından olumsuz bir etki yaratır. Koruyucu olarak kullanılan nitrit ve nitratlar, mide kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Bununla birlikte bazı tatlandırıcılar ve renklendiriciler ise hiperaktivite, astım, alerjik reaksiyon ve hatta kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Vücuda Zararlı Olan Yiyeceklerin Yerine Neler Tercih Edilebilir?

Zararlı olan yiyecekler yerine, besin değeri yüksek ve gün içinde enerji sağlayan ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu besinler arasında; taze sebzeler, meyveler, tam tahıllılar, protein kaynakları, sağlıklı yağlar ve su yer alır. Bu gıdalar vücuda zararlı olan işlenmiş gıdaların yerine tüketilebilir. Ayrıca taze ve doğal gıdaların tüketilmesi, sağlıklı bir yaşam tarzı için de önemli ve gereklidir.

Kaynak;

https://habit.com.tr/asla-tuketmemeniz-gereken-21-saglikli-besinler/

AKIL VE RUH SAĞLIĞI BÜTÜNSEL SAĞLIK

Diğer Öneriler