Belki nefis pastalar her birimizin iştahını kabartıyor ve afiyetle yiyoruz ama son yıllarda pastacılık mideleri bayram ettirmenin çok ötesine geçmiş durumda. Özellikle sosyal medyada gördüğümüz rengarenk ve şık tasarım pastalar, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan pastacılık sanatını gözler önüne seriyor. Nefis tatlarının dışında her detaylarıyla bizi büyüleyen pastalar bir sanat eserinden farksız görünüyor değil mi?
Pasta sanatı adına özel kurslara giderek pek çok kişi bu alanda kendini hobi anlamında geliştiriyor. Bunun yanı sıra pasta sanatçılığı mesleki anlamda da kendine has bir iş kolu. Meslek olarak tabii ki oldukça etkileyici ama biz bugün daha çok konunun hobi tarafında duralım. Bir düşünün; bir sanatçı gibi görseli rengarenk pastalar üretiyorsunuz ve ona kendinizden bir çok şey katıyorsunuz. Ruhunuzdan… Çok havalı olmaz mıydı? Canınız şimdiden istediyse, siz bir de konuyu iyice irdeledikten sonraki şevkinizi düşünün!
Peki, nedir bu pastacılık sanatı bu kadar? Yeni mi ortaya çıktı? Yoksa hep vardı da adı bu denli ünlenmemiş miydi? Kahveleriniz, çaylarınız veya çekirdekleriniz hazırsa sizleri pastacılık tarihi ve pastacılık sanatı tekniklerine dair ufak bir gezintiye çıkaracağız. Sonda ise bir küçük sürpriz sizleri bekliyor. Haydi gidelim!
Pasta sanatı ilk olarak kuzey Avrupa’da ortaya çıktı. Hemen hemen hepimiz Avrupa’nın o bölgesinin pastacılıkta ne kadar iddialı olduğunu biliyoruz zaten. 17. yüzyılın ortalarında çoğunlukla zengin zümre arasında popüler olan bu dal, Avrupa’nın kuzey kesimlerindeki şehirlerinde gitgide büyüyordu. Ancak tabii bu büyüme yine bir noktada zengin tabaka ile sınırlıydı. Günümüze baktığımızda, pastacılık sanatı Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaygın bir sanat kolu.
Bunun dışında ülkemizde henüz nispeten yeni diyebileceğimiz bir alan. Yeni olan her şeyde ilklerden biri olmanın da avantajlı olduğunu düşünürsek neden o kişilerden biri siz olmayasınız? Bir heykeltraşın heykeline hayat vermesinden hiçbir farkı yok! Emrinizdeki pek çok eğlenceli malzeme ve iç içe olacağınız renk cümbüşünü saymıyoruz bile!
Kek dekorasyonunda yaratıcılık önemli. Ancak her “pasta yaratıcısı” aslında totale baktığımızda bazı dekorasyon yöntemlerine uyuyor. Gelin, kısaca bu yöntemlere göz gezdirelim!
Tereyağı kremasını merkeze alan yöntemdir. ABD’de 20. yüzyılın sonlarında geliştirilmiştir. Wilton metodu bu işi hobi olarak yapıyorsanız ve bu hobiye yeni başlamışsanız şiddetle tavsiye ettiğimiz bir yöntem. Çünkü bu stil farklı uzmanlık ve tasarım düzeylerinde hareket edilmesine olanak sağlıyor. Başka bir deyişle herkesi yakalayabiliyor. Bundan ötürü de bu kadar popüler bir hal almış.
Bu geleneksel kek dekorasyon yöntemi, “boru tesisatı tekniği” kullanıyor. Evet, kulağa biraz kaba geliyor… Fakat işin içine bakınca cidden emeğin ta kendisi var. Fonfonfonerle kaplanmış keklerin üzerinde kraliyet buzu şeritlerinin kullanıldığı bu yöntem, ilk etapta biraz boy aşırı denize girmek gibi kabul ediyoruz. Ama uzmanlığınızı ileri taşıdığınızda size fark katacağı su götürmez bir gerçek!
Bir diğer yaygın pasta sanatı tekniği de Avustralya Yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknikte de kraliyet tipi buz şekillerinin oldukça popüler olduğunu görüyoruz.
Bize sorarsanız ABD’liler bu işi çözmüş diyebiliriz. Siz en iyisi Kuzey Amerika stiliyle bir girizgâh yapın, gerisine gidişata göre karar verin. Unutmamak gerek önemli olan keyif almanız. Hangi stil sizi yakalıyorsa oradan devam edin ki yaptığınız harika sihirle sevdiklerinizi büyüleyin.
Pastacılık sanatını hem kurslarla hem de Youtube gibi mecralarla öğrenebilirsiniz. Ancak kursa giderken Youtube gibi mecralarla becerilerinizi pekiştirmeniz çok daha yerinde olacaktır. Aşağıya meraklısı için birkaç kurs merkezi ve Youtube kanalı bırakıyoruz. Rengarenk pastalarınızla bir sanatçının eserine hayat verirken yaşadığı hazzın aynını yaşamanızı diliyor, yaratıcılığınızla parlamanızı temenni ediyoruz…
https://www.udemy.com/topic/cake-decorating/?locale=tr_TR
https://www.chefsartacademy.com/portfolio/profesyonel-pasta-susle me-teknikleri-ve-butik-pastacilik/
http://www.bademmutfak.com/kurslar/1001/pastacilik-kurslari.aspx
https://www.youtube.com/channel/UCHFDrOiQAuY40FSZs4zdJ7A
https://www.youtube.com/c/Caketubee