Her YaŞta
agesa-logo

Lezzet Dolu Gastronomi Turu: Güneydoğu Anadolu

 Lezzet Dolu Gastronomi Turu: Güneydoğu Anadolu

Yemek hepimizin ve özellikle biz Türklerin olmazsa olmazı. Yemek deyince Türk mutfağı lezzetleri özellikle nefis olduğundan dünya mutfakları arasında da iddiamızı ortaya koyuyoruz. Bugün herkesin damak zevkini yakalayan Güneydoğu Anadolu Mutfağı lezzetlerine değinirken hep birlikte ufak bir lezzet turuna çıkacağız.

Her Damak Zevkine Hitap Eden Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yemekleri

 Güneydoğu Anadolu; yemekleriyle adeta bir yıldız gibi parlayan bir bölgemiz. Buradaki baharatlı ve nefis tatlar kimin iştahını kabartmıyor ki? Gaziantep, Diyarbakır, Siirt, Adıyaman, Şanlıurfa illerimiz yemek kültürünün derinliği ve lezzet yelpazesi açısından birbirinden aşağıda kalmıyorlar. Gelin her bir güzide ilimizi tek tek mercek altına alalım!

Meşhur Gaziantep Yemekleri Nelerdir?

Katmer

Antep fıstığı Gaziantep’in simge tatlarından. Bundan ötürü onu pek çok yemek ve tatlıda görebiliyoruz. Nefis ve ağızda dağılan katmer ise kahvaltılarda sıkça tüketilen, kaymak ve fıstıkla da oldukça iyi giden bir lezzet.

Beyran

Beyran da bir başka Antep lezzeti! Kahvaltılarda sıkça tüketilen beyran; çorba ve yemek arasında kendine yer bulan, et suyu, pirinç, ve sarımsak ile hazırlanan enfes bir tarif. Ancak bu lezzetin ününün biraz da acıyla iç içe olduğunun altını çizmekte yarar var.

Menengiç Kahvesi

Kahvesiz olur mu? Asla! Menengiç kahvesi de Gaziantep’in bir başka leziz ürünü. Yabani fıstık ağaçlarının meyvelerinden yapılan bir ürün olan menengiç kahvesi; Antep’in başlıca içeceklerinden bir tanesi. Yolunuz düşerse içmeden dönmemenizi öneriyoruz!

Ali Nazik Kebabı

Ali nazik kebabı Türkiye’nin her yerinde ün sahibi olan ve hemen hemen hepimizin en az bir kere mutfağında yer verdiği bir yöresel lezzet. Ancak işin tabiri caizse abc’sini bilenden bu lezzeti tecrübe etmek tabii ki bambaşka bir deneyim olacaktır.

Batma Kaymak

Özellikle ilkbahar aylarında Antep’te oldukça fazla tüketilen bu lezzet; yeni doğum yapan ineklerin nefis sütünden yapılan kaymakla hayat bulur. Lavaş, bal ve şeker ile kombinlenerek tüketilen batma kaymak; kahvaltılara damgasını vuran bir geleneksel lezzet.

Patlıcan Kebabı

Enfes patlıcanların etle buluştuğu patlıcan kebabı; bu şehrin en iddialı kebaplarından bir tanesi!

Lahmacun

Bu lahmacun çok başka! Gaziantep’in çıtır çıtır hamurunun üzerine bezenmiş et, lahmacunu bambaşka bir seviyeye taşıyor! Aperatif olarak öğle ve akşam sıkça tüketilen bu klasik lezzet, Antep’in yoğun mutfak kültürü içerisinde sıkça tercih ediliyor.

Baklava

Antep’e kadar gelip baklava yemeden dönmek olur mu? Çıtır çıtır hamurunun üzerinde Antep fıstığı ile hayat bulan, nefis şerbetiyle ağızları tatlandıran Antep baklavasını yerken masada uzun bir sessizlik oluşuyor!

Gaziantep Tatlıları

Fıstığın ve şerbetin en efsanevi örneklerini göreceğiniz Gaziantep tatlıları, her yemeği tatlı sonlandırmak için ideal! Başlıca Gaziantep tatlıları ise;

· Katmer · Şöbiyet

· Baklava

· Zümrüt yeşili dolama

· Bülbül yuvası

· Künefe

· Susamlı, cevizli ve leblebili helva

· Kuymak

· Kahke

Diyarbakır Yöresel Yemekleri

Baharatlarıyla ünlenen bir ilimiz Diyarbakır. Yemek yelpazesiyle benim diyen dünya ülkelerini çok geride bırakan Diyarbakır lezzetlerini, gücümüz yettiğince sizlere aktaralım haydi. Gücümüz yettiğince diyoruz çünkü malum; Diyarbakır mutfağı epey zengin!

Meftune

Diyarbakır’ın en ünlü yemeklerinden olan meftune; ekşi oluşu ve sumak baharatından gelen karakteristiği ile dikkatleri üzerine çekiyor. En zengin aromalı Güneydoğu Anadolu yemeklerinden biri olarak görülüyor.

Pıçık

Kendine has tadıyla öne çıkan bir yemek olan Pıçık; bulgur ve yoğurt temel malzemeleriyle yapılır. Ev yapımı yoğurt ile servis edildiğinde kalitesi ikiye katlanan bir tariftir.

Duvaklı Pilav

Yapılış süreci epey uğraştıran ve sonucuyla lezzetten mest eden duvaklı pilav; yayık ayran ile servis edilen bu yemek, düğün-nişan-bayram gibi özel günlerde sıkça tercih ediliyor.

Nardanaşı

Diyarbakır’da et yemekleri ekşiyle kombinlenir. Bu uyumun en iyi örneklerinden olan Nardanaşı; yuvarlanmış köftelerin nohut ve nar ile pişmesiyle hayat buluyor. Denemeden olmaz dedirten cinsten!

Mumbar Dolması

Diyarbakır’a yolunuz düşerse bu lezzeti yemeden dönmek uzun vadeli bir pişmanlığa dönüşecektir, bizden söylemesi! Doğu illerinin simgesi haline gelen bu yöresel lezzet, koyun kalın bağırsağının içinin harçla doldurulmasına dayanır.

Şanlıurfa’nın En Meşhur Yemekleri

Ağzı Açık

Şanlıurfa’nın en iyi yöresel tatlarından biri olan Ağzı Açık; elde açılan hamurun üzerine konulan kıymalı ve baharatlı harç eklenmesiyle yapılıyor. Kendine has bu lezzeti yerel bir pizza gibi düşünmek pek de yanlış olmaz.

Etsiz Çiğ Köfte

Şanlıurfa yöresel tatlarından en ünlülerinden biri o. Etsiz çiğ köfte Şanlıurfa’da sıklıkla tüketilirken, nâmı tüm Türkiye’de biliniyor. Özellikle marulla birlikte tüketildiğinde lezzeti ikiye katlanıyor. Bu lezzeti de kendi yerinde deneyimlemenizi öneririz…

Üzlemeli Pilav

Pilav severlerin dikkatini ayrıyeten yakalayan üzlemeli pilav, et suyunda pişen çekirdeksiz kuş üzümleri, kuşbaşı et ve haşlanmış nohut gibi enfes malzemelerden oluşuyor.

Adıyaman’dan Çıkan Eşsiz Meşhur Yemekleri

Meyir ve Mahluta Çorbası

Ana malzemesi yoğurt olan bu enfes çorba; nohut, yarma, patlıcan ve soğan gibi lezzet aktörleri eklendiğinde enfes bir yemeğe dönüşüyor. Adıyaman’ın göz bebeği olan kendine has lezzetlerden bir tanesidir.

Buhara Pilavı

Nohut ve kuzu kavurma ile kaplanan nefis pilavın içine baharatların enfes bir şölen etkisi yarattığı Adıyaman yemeğidir. Pilav severlerin ağzının sulandığına eminiz!

Topak Helvası

Tatlı faslı da tabii ki ana yemeklerden geri kalmıyor ve Adıyaman mutfağı tatlılarıyla da göz dolduruyor. Un, susam ve tereyağı gibi malzemelerden yapılan topak helvası, cevizle bezendiğinde de ayrı bir lezzet kazanıyor.

Benzersiz Lezzetlerini Tatmadan Geçmeyin: Siirt, Mardin ve Kilis Yemekleri

Büryan Kebabı

Yüzde yüz Siirt’ten çıkan, Siirt’in meşhur yemeklerinden olan bu etkileyici lezzet, tüm Türkiye’de meşhur. Hepimizin adını sıkça duyabileceğimiz büryan kebabı, kuzu etinin özel bir şekilde 2-3 metrelik bir kuyuda pişirilmesiyle ortaya çıkıyor.

İncasiye

Mardin mutfağının göz bebeklerinden incasiye, içinde eriğin şifasını barındıran kuzu etinden yapılma bir lezzet. Mardin’e yolunuz düşerse ilk aklınıza gelen tatlardan olmasını dileriz.

Kilis Silkme

İnce ince doğranan patlıcanların, kavrulmuş soğan ve domateslerle harmanlandığı enfes bir aperatiftir. Kilis’in öne çıkan tatlarından biridir.

GEZİ REHBERİ TÜRKİYE YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler