Her YaŞta
agesa-logo

2022 Yılı Kültür Başkenti Bursa’nın Görülmesi Gereken Tarihi Yapıları

 2022 Yılı Kültür Başkenti Bursa’nın Görülmesi Gereken Tarihi Yapıları

Bursa, ülkemiz tarihi mirasının temel taşlarından bir tanesi. Yıllar boyu Osmanlı’ya başkentlik yapan ve bunun da ötesinde sayısız medeniyetin izlerini barındıran Bursa, anlata anlata bitiremeyeceğimiz türden bir kültür mirası. Bugün elimizden geldiğince güzeller güzeli Bursa’nın en can alıcı noktalarına mercek tutmaya çalışacağız. O halde biletlerimiz hazırsa, Bursa turumuz başlıyor!

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa

Şehir merkezinde yer bulunan Hisar bölgesi bize buranın tarihi hakkında kesin kanıtlar sunuyor. Milattan önce 2500-2700 yıllarını işaret eden bulgular, Bursa il sınırları içinde kalan eski uygarlık bölgelerinin 8500 yıl öncesine kadar uzandığı ortaya koyuyor.

Bursa, Milattan önce 4. yüzyılda Bitinya Devleti kurulana dek, çok sayıda koloni ve uygarlığa ev sahipliği yapan köklü bir şehir. Apamea eski adıyla geçen Mudanya kentinin kuruluşunun MÖ 10. yüzyıla dayandığı ön görülürken Uluabat Gölü’nün hemen üstünde yer alan Gölyazı’nın da MÖ 6. yüzyıldan önce kurulduğu düşünülüyor.

Bursa’da Görülmesi Gereken Külliyeler ve Camiler

Muradiye Külliyesi

 Sultan 2. Murat tarafından yaptırılan bu camii; medrese, hamam, imaret, çeşme gibi bölgelerden oluşuyor. İşçiliği ve girişte bizi karşılayan tüm detaylarıyla kendine hayran bırakan bir eser Muradiye Külliyesi.

Yeşil Külliyesi

 Süsleme sanatının farkını ortaya koyduğu ve en üst seviye nakkaşlık sanatının icra edildiği tarihi yapılardan bir tanesine geldi sıra. Yeşil Külliye ve diğer adıyla, Yeşil Camii Külliyesi; adını camii, kütüphane gibi bölgelerinde yer alan eşsiz çini sanatlarından alıyor. Yolunuz Bursa’ya düşerse öncelik listesinde olmayı hak eden bir yapı.

Hüdavendigar Külliyesi

Bursa’nın tarihini dolu dolu yansıtan bir başka kültür değerimiz ise Hüdavendigar Külliyesi. Gezdiğiniz ve gördüğünüz her kısmıyla sizi içine alıp tarihini adeta sizlerle paylaşan bir değer.

Yıldırım Külliyesi

Bursa tarihinin size kucak açtığı ve görseliyle hikâye anlatıcılığı yaptığı bir başka yapı ise Yıldırım Külliyesi. Her külliye gibi burası da kendine has notalar barındırıyor. Özenle düşünülmüş ve “sanatlaştırılmış” bu yapı Bursa’da gezilecek yerler listemizde kendine kolayca yer buldu.

Bursa Ulu Camii

Bursa’nın en ünlü yapılarından biri olan Bursa Ulu Camii, şehrin simge yapılarından. Osmanlı Devleti’nde 1. Beyazid döneminde, 1396-1400 yılları arasında inşa edilen Bursa Ulu Camii, Bursa kent merkezinde yer alan Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor. Kolay erişilebilirliği ve sunduğu tarihiyle turumuzun olmazsa olmazlarından bir tanesi.

İznik Ayasofya Camii

Kilise camii kategorisine giren bu yapı, çok eskilere dayanan tarihiyle Bursa’da gezilecek yerler arasında. Farklı tarih, din ve kültürlerin etkilerini yansıtan eserlerden.

 Kültür Başkenti Bursa’da Görülmesi Gereken Dini Yapılar

 Kültür başkenti Bursa, pek çok dinden izler taşıyor. Asırlar boyu sayısız medeniyeti bünyesinde barındırdığından, bu şehir çok sesli bir tarih de sunuyor. Bu yüzden 2022 Kültür Başkenti Bursa için gerçekleştirdiğimiz bu turda, sizler için Bursa’nın en önemli dini yapılarını da not düşmek istedik.

Geruş Sinagogu

2. Selim zamanında İspanya’dan kovulan sefarad yahudileri tarafından inşa edilen bu eser, “kovulan, sürgün edilen” anlamına gelen “geruş” kelimesinden adını alıyor.  

Panagia Pantobasilissa Kilisesi

Dünya çapında duvarlarına ilk kez resim yapılan kilise unvanını taşıyan bu eseri görmemek olmaz!

Bursa’dan Ayrılmadan Görmeniz Gereken Yerler

Bursa; tarihin devleştiği ve taşı-toprağıyla bize bu yurdun sayısız hikayesini tok sesle anlatan bir ata toprağı. Bizden söylemesi, Bursa’dan ayrılmadan önce son olarak bu 5 harika lokasyonu da Bursa’da görülecek yerler listenizde sıraya alın!

Cumalıkızık Köyü

Bursa Atatürk Evi Müzesi

Koza Han

Pirinç Han

Irgandı Köprüsü

Türk Dünyası başkenti Bursa medeniyetlerin buluştuğu ve tarihe tanıklık ettiğimiz bir ülke mirasımız. Tarihin ve sanatın buluştuğu ve ete-kemiğe büründüğü bu güzel şehirde unutulmaz anılar yaşayacağınıza eminiz.

GEZİ REHBERİ TÜRKİYE YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler