Her YaŞta
agesa-logo

İleriki Yaşlarda Oluşan Ağrılar ve Hareket Kısıtlılığına Çözüm

 İleriki Yaşlarda Oluşan Ağrılar ve Hareket Kısıtlılığına Çözüm

Öncelikle aktif bir yaşam tarzı benimsemek hareket kısıtlılığı için akla gelen ilk çözümdür diyebiliriz. Sosyal ve keyifli bir hayat için tercih edeceğiniz aktiviteler, sürekli dinamik kalmanızı ve keyifli bir yaşam tarzı oluşturmanızı sağlar. Hem dinamik hayat tarzınızın içinde hobilerinize odaklanır hem de yeni insanlar tanıyarak hayatınıza renk katabilirsiniz. Sosyal etkinliklerin yanı sıra stres yönetimi yapmak, ilaçlarınızı zamanında kullanmak ve sağlık kontrollerinizi düzgünce takip etmek de her zaman çok önemlidir. Bireysel sağlık koşullarınıza uygun çözümler ve destekler bulmak için her zaman öncelikli olarak sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.

Yaşlılıkta Oluşan Ağrıların Nedenleri Nelerdir?

Yaşlılarda eklem ağrıları farklı sebeplere bağlı olabilir. En yaygın nedenler arasında ise aşağıdaki başlıklar yer alır;
● Osteoartrit: Eklem dejenerasyonu yani eklemlerdeki kıkırdak dokunun aşınması ve yıpranması sonucu ortaya çıkan durum.
● Romatoid Artrit: Otoimmün bir hastalıktır ve iltihaplanmaya neden olur. Bu hastalık; şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilir.
● Kemik yoğunluğu kaybı: Yaşın ilerlemesi ile kemiklerin yoğunluğu azalabilir. Bu durum osteoporoz adı verilen bir duruma yol açabilir. Osteoporoz, kemiklerin kırılgan ve kırılmaya daha yatkın hâle gelmesine neden olur.
● Travma ve yaralanma: Yaş ilerlediğinde beklenmedik durumlarda yaşanabilecek travma ve yaralanma durumları.
Yukarıdaki durumlar haricinde de farklı nedenlerden vücudunuzun belirli yerlerinde ağrılar oluşabilir. Bu sebeple düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırarak ağrılarınızın nedenlerini anlayabilir ve yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.

Yaşlılarda Ağrı ve Hareket Kısıtlılığına Karşı Yapılabilecek Yoga ve Pilates

Pilates ve yoga, her yaştan yapılabilecek keyifli spor aktiviteleri arasında yer alır. Spor yapmak sağlıklı olduğu gibi hareket kısıtlılığıyla başa çıkmak için de oldukça önemlidir. Yavaş ve kontrollü hareketlerle yapılan yoga; kasları güçlendirir ve esnekliği artırır. Pilates de vücudun merkezini güçlendirerek duruş ve esnekliği artırır.

Yaşlılar İçin Yoga ve Pilates Egzersizleri

Yaşlılar için pilates; vücut merkezini güçlendirmek, duruşu iyileştirmek ve vücudu dengelemek için önemlidir. Yoga ise yavaş ve kontrollü hareketler, nefes çalışmaları ve meditasyon tekniklerine odaklanarak hem fiziksel hem mental olarak rahatlamanızı sağlar.

Aletli Pilates Nedir?

Pilates son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bir egzersiz haline geldi. Peki, birden fazla çeşidi olmasının yanı sıra son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz aletli pilates nedir? Aletli Pilates, geleneksel yöntemlerin aksine özel tasarlanmış ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilen bir yöntemdir.

Aletli Pilatesin Faydaları

Aletli pilates, etkili bir egzersiz yöntemidir. Peki aletli pilates faydaları arasında neler bulunur? Bu yöntem vücutta kuvvet, esneklik ve dengeyi artırır. Ayrıca postürü iyileştirir ve vücut farkındalığınızı artırır. Egzersiz, kasları dengeli bir şekilde çalıştırırken eklem stresini de azaltır.

Yoga ve Pilates Egzersizleri Yaparken Dikkat Edilmesi
Gerekenler

Yoga ve pilates egzersizleri sırasında uzman bir rehber eşliğinde egzersiz yapabilirsiniz. Bu sayede doğru formu ve tekniği öğrenerek sakatlanma riskini de azaltabilirsiniz. Ayrıca sınırlarınızı tanımalı, nefes kontrolü yapmalı, esneme ve ısınmaya dikkat etmelisiniz. Yoga ve pilates sırasında doğru ekipmanları kullanmak da oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra dinlenmeye de önem vermelisiniz. Vücudu aşırı zorlamak sakatlanmalara yol açabilir.

Yaşlılar İçin Pilates ve Yoga: Kasları Güçlendirin ve
Hareketliliğinizi Artırın

Pilates egzersizleri; merkezi güçlendirme, duruş düzeltme ve esneklik sağlama gibi günlük hayatımızı doğrudan etkileyen faydalara odaklanır. Yoga ise esnekliği artırırken bir yandan da kasları güçlendirir ve stresinizi azaltır. Pilates ve yoga yaşlılara; güç, denge ve koordinasyon kazandırırken kaslarının esnemesine de destek verir.

Kaynak;

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/86129

BÜTÜNSEL SAĞLIK FİZİKSEL SAĞLIK Genel

Diğer Öneriler