Her YaŞta
agesa-logo

Tansiyonunuzu %100 Doğal Besinlerle Düzenleyin

 Tansiyonunuzu %100 Doğal Besinlerle Düzenleyin

Yüksek tansiyon hemen hemen her yaşta pek çok bireyin yaşayabileceği, kalıtsal veya yaşam biçimi kaynaklı olarak kendini gösteren bir durumdur. Ancak ilaç kullanımının da dışında doğal yollarla tansiyonumuzu düzenlememiz mümkün. Doğanın şifalı elleri her daim yardıma hazır ve bugün o şifalı ellerin bize neler sunduğu üzerinde duracağız. Koyu renk meyvelerden kuruyemişe, yeşil yapraklı sebzelerden sağlık kaynağı baharatlara uzanan bir liste bizi bekliyor. Haydi, lafı fazla uzatmadan konuya giriş yapalım öyleyse.

Yüksek (Hiper) Tansiyon Nedir?

Genel olarak tesadüfen fark edilen ve en başta kesin belirtiler göstermeyen yüksek tansiyon, genel anlamda aşağıda sıralanan belirtilerle kendini belli ediyor.

Enseden alına doğru gelişen baş ağrısı

Baş dönmesi  

Kulakta çınlama

Burun kanaması

Kalpte çarpıntı hissi

Terleme

Sık sık idrara çıkma

Günlük hayatta yaşam tarzıyla dengelenebilen yüksek tansiyon; uzman görüşleri ve tavsiyeleri ışığında aşağıdaki tüketim şekilleri sayesinde olması gereken seviyede tutulabiliyor.

Günlük tuz alım miktarını günlük 1 çay kaşığında tutmak

Alkol tüketiminin erkeklerde günlük 20-30 gram, kadınlarda ise maksimum 10-20 gram arasında tutulması

Sebze ve meyve tüketimini artırmak

Düşük yağlı ürünler tüketmek

Düzenli egzersiz, yürüyüş gibi bedeni düzenleyen aktivitelerin günlük ortalama 30 dakika süresince yapılması

Sigara kullanan bireylerin sigarayı en aza indirmesi veya mümkünse direkt bırakması

Bu tarz önlemler alarak hiper tansiyon sorununun önüne geçebilir ve tansiyonunuzu stabil tutabilirsiniz. Bunların da ötesinde daha detaylı olarak tüketmemiz gereken besinlere baktığımızda; kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler öne çıkıyor.

Turunçgiller

 Narenciye meyveleri olan greyfurt, portakal, turunç, limon, mandalina gibi meyveler kalp krizi riskini düşürürken tansiyonu düzenliyor.

Somon ve diğer Balıklar

Omega 3 bakımından zengin olan somon ve diğer balıklar, kan damarlarındaki daralmayı önleyerek kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor.

 

Pazı

Potasyum ve magnezyum bakımından zengin olan pazı, günlük 145 gram (1 fincan) tüketiminde gün başına %17’lik potasyum ve %30’luk magnezyum ihtiyacını karşılıyor.

Kabak Çekirdeği

Kan basıncını düşüren ve kan damarlarının gevşemesini sağlayan nitrik oksit üretimini sağlayan kabak çekirdeği, her mutfakta az da olsa bulunması gereken bir tansiyon düzenleyici.

Fasülye ve Mercimek

Ulaşılabilir ve sık tüketilen bu iki bakliyat; lif, magnezyum ve potasyum bakımından zengindir ve düzenli tüketildiğinde yüksek tansiyonu aşağı çekmeye destek olur.

Koyu Renkli Meyveler Zengin bir antioksidan kaynağı olan koyu renkli meyveler, içinde barındırdıkları nitrik oksit ve antosiyaninler yardımıyla kan basıncını düşürür.

Havuç

Özellikle çiğ tüketildiğinde yüksek tansiyonu düzeltmeye yardımcı olabilen ve ulaşılması kolay sebzelerdendir.

Kereviz

İçerisinde barındırdığı ftalid adı verilen bileşen sayesinde kan basıncını en aza indiren kereviz, tansiyon seviyesini normal seyrine getiriyor.

Domates ve domates Ürünleri

Ulaşılması nispeten daha kolay olan domates ve domates ürünleri tansiyon seviyemize olumlu etki eden bir başka doğal besin. İçinde bulunan likopen adlı besin maddesi, domatesin kan basıncını düzenleyen bir sebze olmasının pek çok nedeninden sadece bir tanesi.

Baharatlar

Tarçın, kakule, fesleğen, zencefil, çörek otu, safran, kişniş, limon otu, kereviz tohumu gibi baharatları yemekler ve bitki çaylarında sık sık kullanarak tansiyon seviyenizi olması gereken seviyede tutabilirsiniz.

Pancar ve Pancar Suyu

Pancar; bağışıklık sistemini ve kalp sağlığını ilk planda destekleyen koyu renkli sebzelerden biri olarak öne çıkıyor.

Yüksek tansiyon, uzmanların da önerdiği üzere öncelikle doğal besinler yardımıyla dengelenmesi gereken bir durumdur. Yaşam tarzımızı stabil ve dengeli tutup, tüketim alışkanlıklarımızı en sağlıklı haline getirirsek yüksek tansiyon problemimiz büyük ölçüde azalacaktır.

BÜTÜNSEL SAĞLIK YEME & İÇME YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler