Kış çorbaları hem sağlıklı hem de şifalı olduğu için beğenilerek tüketiliyor. Hastalıklardan koruyan ve bağışıklığı güçlendiren besinler arasında şunlar bulunuyor;
Şehriya çorbası
Kuşkonmaz çorbası
Havuç çorbası
Arabaşı çorbası
Mercimek çorbası
Tavuk suyu çorbası
Tarhana çorbası
Fesleğenli domates çorbası
Borsh çorbası
Sütlü brokoli çorbası
Bahsi geçen çorbaların yapımıyla ilgili bilgilere aşağıdan erişim sağlayabilirsiniz.
Tarifi Özellikle kış aylarında tüketilen terbiyeli şehriye çorbasını yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar mevcut. Çorbayı yaparken 1 su bardağı arpa şehriye kullanabilirsiniz. Ayrıca çorbanın içine 2 yemek kaşığı tereyağı, 7 su bardağı sıcak su ve 1 tatiı kaşığı tuz eklemelisiniz. Şehriye çorbasını yaparken terbiye için eklemeniz gerekenler;
5 kaşık yoğurt
1 yumurta sarısı
1 kaşık un
Bununla birlikte çorbayı yapmak için üzerine nane, tereyağı ve pul biber de gerekiyor.
Tarifi Kuşkonmaz çorbası yaparken taze olan ürünleri seçebilirsiniz. Damak zevkinize göre et suyu da kullanabilirsiniz. Yapacağınız karışıma süt de ilave etmelisiniz. Ayrıca çorbanın topaklanma sorununun önüne geçmek için sürekli çırpmanız da oldukça önemli. Kuşkonmaz çorbası ürünleri;
Dış kabuğu soyulmuş kuşkonmaz
Tereyağı
Un
Süt ve et suyu
Havuçlu kış çorbası, kış aylarında tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Torbayı hazırlarken ihtiyacınız olan ürünler de şu şekilde;
2 tane soğan
4 adet havuç
1 kaşık tereyağı
3 kaşık un
5 bardak sıcak su
Tuz (1 tatlı kaşığı)
Karabiber (Yarım çay kaşığı)
1 çay bardağı kadar süt
Tarifi Arabalı çorbası, kış aylarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Bahsi geçen çorbayı yaparken but parçası, isteğinize göre pul biber, 1 buçuk yemek kaşığı tereyağı, 2 kaşık un ve 6 su bardağı suya ya da isteğe göre tavuk suyuna ihtiyacınız var. Hamuru için de 1 litre su, 10 yemek kaşığı un ve tuz gerekiyor.
Kış çorbası tarifleri arasında mercimek çorbası yer alıyor. Bu çorbayı yapmak için mercimekleri ve doğranan soğanları tencereye yerleştirmelisiniz. Ardından kısık ateşte kavurup üzerine salça eklemeniz gerekiyor. Yumuşadıktan sonra havuç koyup onların da yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Ardından blenderdan ya da süzgeçten geçirebilirsiniz. Ürünler çorba formuna kavuştuktan sonra üzerine tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz. Servis yaparken de tereyağı eritip üzerine koyabilirsiniz.
Tavuk suyu çorba yapmak için öncelikle tavukları başlamalısınız. Ardından haşlanan tavukları parçalayarak yemeğin temelini oluşturabilirsiniz. Tencerede tereyağını eritip 1 kaşık un ekleyebilirsiniz. Un ve tereyağı karıştıktan sonra karışımı ve 1 çay kaşığı karabiberi ekleyebilirsiniz. Ardından tavuk suyunu da ekleyip ısınınca servis edebilirsiniz.
Sert ya da hamur kıvamına sahip tarhanayı öncelikle suda inceltmelisiniz. Ardından tencereye salça ve yağı ekleyip yumuşamalarını sağlayabilirsiniz. Salçanın üzerine de sıcak suyu koyup homojen bir karışım olduğundan emin olmalısınız. Sıvı karışımın üzerine de başka bir kapta erittiğiniz tarhanayı ekleyip kaynayana kadar karıştırmanız gerekiyor. Çorba tam anlamıyla ısındığında da servis edebilirsiniz.
Önceden 190 derece ısıttığınız fırında domatesleri 15 dakika pişirmeniz gerekiyor. Ardından domateslerin kabuklarını soyabilirsiniz. Başka ve derin bir tencerede zeytinyağına arzu ettiğiniz kadar sarımsak koyup kavurabilirsiniz. Sonrasında suyu domateslerin üzerine ekleyip blenderdan geçirebilirsiniz. Çorba kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısabilirsiniz. Son olarak fesleğen, tuz ve karabiber ekleyip servis edebilirsiniz.
Kış çorba çeşitleri arasında yer alan borschu yapmak için tencereye yağ ve soğan eklemeniz gerekiyor. Ardından tencereye havuç, pırasa ve haşlanmış pancarları ekleyebilirsiniz. Tencereye küp şeklinde doğradığınız domates ve lahana da eklenmeli. Son olarak haşladığınız yarım kilo et, tuz ve karabiber de eklenip sebzeler pişene kadar pişirmeniz gerekiyor. Tüm beisnler piştikten sonra da servis edebilirsiniz.
Kış sebze çorbaları arasında sütlü brokoli çorbası da yer alıyor. Çorbayı yapmadan önce brokoliyi suda başlamalısınız. Ardından tencereye doğranmış soğan ve yağ koymanız önemli. Havucu da rendeleyip 2 dil sarımsakla ortalama 3 yemek kaşığı yağı da ekleyebilirsiniz. Unu da kavurup su eklemeniz gerekiyor. Son olarak unu kavurup su ekleyebilirsiniz. Çorba kaynamaya başlayınca brokolileri ekleyip 5 dakika karıştırıp servis edebilirsiniz.