İnsülin direnci, metabolik sendrom olarak biliniyor. Bu durum, insan vücudunun kaslarında, karaciğerde ya da yağda bulunan hücrelerin insüline doğru şekilde tepki vermemesine ve sonuç olarak enerji üretimi için kandaki glukozu kullanmamasına sebep oluyor. Beslenme düzeni düzgün olmayan kişilerde insülin direnci azaldığı için öğünlerin sağlıklı tercih edilmesi önemli bir durum.
İnsülin direnci, yaklaşık her 3 insandan birisini etkiliyor. Bu sendrom; obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve tip 2 diyabet gibi pek çok sorunu da tetikleyebiliyor. İnsülin, midenin arka kısmında ve pankreasta üretilen bir hormon diyebiliriz. Bununla birlikte bahsi geçen hormon, metabolizmanın doğru çalışabilmesi için de son derece önemli.
İnsülin direnci olan kişiler, vücuttaki belirtilere göre bu durumun farkına varabiliyor. İnsülin direnci olan vücut; deride yumuşama, hızlı ve aşırı kilo alma, kilo verme konusunda sıkıntı ve adet düzensizliği yaşayabiliyor. Ayrıca kişiler; aşırı tüylenme, enerji azlığı ve yorgun kalkma konusundan da muzdarip olabiliyor. Halk arasında en çok bilinen İnsülin direnci belirtisi de yemekten sonra uyku gelmesi olarak nitelendirilebiliyor.
İnsülin direnci belirtileri olan kişilerin yediklerini dikkat etmesi gerekiyor. Bu kişiler, basit şekerden ve şekerli yiyeceklerden mutlaka uzak durmalı. Bununla birlikte bahsi geçen kişilerin yalnızca karbonhidratlı besinler tüketmemesi de oldukça önemli konulardan birisi. Eğer karbonhidrat içeren bir besin tüketecekseniz yanına mutlaka süt ve yoğurt gibi ya da fındık ve ceviz gibi proteini yüksek besinler tüketmelisiniz. Bununla birlikte özellikle çok uzun süre aç kalmamalısınız. Ayrıca öğünleri de atlamamanız son derece önemli. İnsülin direnci beslenme önerileri arasında glisemik indeksi düşük olan besinler yer alıyor.
İnsülin direnci olan bir kişilerin glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, patates püresi, havuç ve pilav gibi ürünlerden uzak durması gerekiyor. Ayrıca patates kızartması ve mısır da bu kategoriye dâhil. İnsülin direnci için yenmemesi gerekenler arasında muz, bulgur ve buğday ekmeği de mevcut.
Meyveler, protein indeksi düşük olan besinler arasında yer aldığından protein ile tüketilmesi gerekiyor. Kavun, karpuz ve muz gibi şeker seviyesi yüksek olan ürünler, proteinle birlikte tüketildiğinde insülin direncinin düşmesi üzerinde olumlu etki yaratıyor. İnsülin direnci ve beslenme arasında bulunan olumlu etki sayesinde bu durumu kontrol altına alarak sağlıklı bir şekilde yaşayabilirsiniz. Glisemik indeksi düşük olan besinleri tükettiğinizde sağlıklı ve normal yağ oranına sahip bir süreç geçirebilirsiniz.
Çiğ kuruyemişler, yeterli ve dengeli beslenmede önemli bir yere sahip. Bu besin türü, E vitamini ve posa yönünden de son derece zengin. Çiğ kuruyemişler, ısı sebebiyle çeşitli işlemlerden geçtiklerinde antioksidan özelliklerini kaybediyorlar. Bu sebeple İnsülin direnci olan kişilerin bu ürünleri mutlaka çiğ olarak tüketmesi gerekiyor.
İnsülin direnci beslenme kurallarına göre; yasak olan besinlerin tüketilmemesi, zamanında ve öğün atlamadan yemek yenilmesi ve sık su tüketimi gibi pek çok kriter mevcut. Sağlığınızın iyi olması ve İnsülin direnci yaşamamanız için su tüketimini ihmal etmemelisiniz.
İnsülin direnci olan kişiler öncelikle karbonhidratı protein olmadan yemekten kaçınmalı. Bununla birlikte glisemik indeksi yüksek olan meyveler de insülin direncini tetiklediği için kaçınılması gerekiyor. İnsülin direnci diyeti yaptığınızda vücudunuz olumlu geri dönüş sağlıyor. Ayrıca su içmek insülin direncinin üstesinden gelen önemli detaylar arasında yer alıyor.