Her YaŞta
agesa-logo

Nabız Farklılıklarında Nasıl Aksiyon Almak Gerekir?

 Nabız Farklılıklarında Nasıl Aksiyon Almak Gerekir?

Nabız seviyesindeki dengesizlik ileriki yaşlarda yaşanması muhtemel bir durumdur. Farklı nabız seviyelerinde neler yapılacağı ise çoğu zaman kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Yüksek nabızlarda yapılması gereken işlemler zaman zaman tam tersi durumlarda uygulandığında mevcut durumu yaşayan kişi adına hayati risk oluşturabiliyor. Gelin, bugün işin doğrusunu öğrenelim! Nabız farklılıklarında nasıl aksiyon almak gerektiğini sizler için tüm detaylarıyla sıraladık.

Nabız Nedir? Nasıl Ölçülür?

İlk olarak nabız kavramının ne olduğunu açıklayalım. Nabız; kanın sol karıncıktan başlayarak büyük atardamarlara doğru kan pompalama işlemi sırasında, uç noktalarda yer alan atardamarlarda hissedilebilen dalgalanmadır. Bu dalgalanmalar yüzyıllardır pek çok durumun iyileştirilmesinde ve doğru müdahalesinde kilit rol üstlenen unsurlar olmuştur. Müdahale kısmına geldiğimizde ise nabız ölçümü en kritik adımlardan biri olarak karşımıza çıkıyor ve bundan ötürü işlemin doğru yapılması, kişi adına hayati önem taşıyabiliyor. Doğru ölçülen bir nabız doğru durum tespitine yardımcı olmakla birlikte, doğru aksiyonları alarak durumu iyileştirmek adına yapılması gereken işlemlere yönelmemizi de sağlıyor. Peki, nabız nasıl ölçülür?

Nabız ölçümünün ilk adımında nabız bölgelerine elimizi götürerek birinci ve ikinci parmak uçlarımızı yavaşça bastırarak nabız dalgasını aramaya koyulmalıyız. Nabzı hissettiğimiz zaman düzenli veya düzensiz olma durumuna dikkat etmemiz gerekiyor. Normal şartlarda nabız seviyesinin eşit aralıklarda sürmesine dikkat etmek gerekir. Dengesiz bir durum fark edildiğinde mutlaka ona göre aksiyon planı oluşturulmalıdır.

İdeal Nabız Aralığı Kaç Olmalıdır?

Yetişkin bireylerde ideal nabız aralığı 60-100 arasında olmalıdır. Sporcularda ise bu seyir 45 ila 60 seviyesine kadar düşüyor ve onlar adına normal kabul ediliyor. Kalp atış hızı ne kadar düşükse, bu bireyler için o kadar iyi kabul ediliyor.

Nabız Düşüklüğü Nedir?

Yeteri miktarda kan pompalanmamasından ötürü oluşan nabız düşüklüğü, nabzın 40’ın altında olduğu durumları kapsar.

Nabız Düşüklüğü Neden Olur?

Kalp sorunları veya vücutta bulunması gereken mineral ve besin değerlerinin yetersizliği bu duruma sebep olabiliyor. Sporcular adına da bir noktadan sonra tehlike arz edebilen nabız düşüklüğüne gelindiğinde doğru müdahale kritik önem teşkil ediyor!

Nabız Düşüklüğü Ne Zaman Tehlikelidir?

Peki, nabız düşüklüğünde ne zaman daha büyük bir tehlike söz konusudur? Uzmanların görüşlerine göre nabız yetişkinlerde 40’ın altına düştüğünde tehlikeli olabiliyor. Ancak 60’ın altına düşen nabız bir takım belirtiler gösterdiğinde de yine olumsuz bir durumdan bahsetmek mümkün.

Nabız Yüksekliği Nedir?

Kalbin hızlı atmasından kaynaklı olarak tehlikeli olabilen nabız yüksekliği, kalbin fazla çalışması ve gereğinden fazla enerji sarf etmesi yüzünden gerçekleşen durumdur. Tansiyon düşüklüğü veya baygınlık gibi durumlarına sebebiyet verebildiği için, doğru müdahalenin önemi uzmanlar tarafından önemle vurgulanıyor.

Nabız Yüksekliği Neden Olur?

Nabız yüksekliğinin nedenlerine baktığımızda; anksiyete, dengesiz ruh hali, duygusal değişimler, panik, kaygı, korku, depar atma, spor, koşu, zorlayıcı fiziksel aktiviteler, sigara, alkol kullanımı, düzensiz yaşam biçimi ve uykusuzluk gibi faktörlerin sıralandığını görüyoruz.

Nabız Yüksekliği Ne Zaman Tehlikeli?

Nabzın dinlenme halindeyken 85 ve üzeri seviyelerde hissedildiği durumlarda, nabız yüksekliğinin tehlikeli sayıldığını söylemek mümkündür. Yüksek nabızlarda doğru adımlar izlenmeli ve yapılan tüm işlemler bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Nabız Farklılıklarında Nasıl Aksiyonlar Almak Gerekir?

Öncelikle nefes alım ritminin istenen seviyelere geri getirilmesi gerektiğini belirtmek faydalı olacaktır. Uzmanların verdiği bilgiler ışığında söylemek mümkün ki; nabız yükselmesinde su içmek, derin nefesler alıp vermek ve dinlendirici bir pozisyonda sabit durmak nabız farklılıklarında alınan aksiyonlar içerisinde işe yarayan başlıca adımlardır.

Nabzın düşük olduğu durumlarda ise nabız ve kalp sağlığı için yararlı olan sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Öte yandan izlenen adımların yeterli gelmediği noktada, nabız düşüklüğü yaşayan bireyler adına en kesin çözümün kalp pili olduğu uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.

Nabız Yüksekliğine ve Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler

Muz, kabak çekirdeği, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, bitter çikolata, yeşil yapraklı sebzeler, çiğ kuruyemişler ve yoğurdun nabız adına olumlu etkiye sahip olduğu biliniyor.

Son olarak vurgulamakta yarar var ki; bu ve bunun gibi durumlarda doğru müdahale oldukça önemli ve bu nedenle mutlaka uzman görüşü ışığında hareket etmemiz gerekiyor. Nabız yüksekliği veya düşüklüğü yaşadığınız durumlarda hekim görüşüne başvurmak hem durumun doğru anlaşılması hem de daha kolay çözülmesi adına her yaştan kişiler için önemli.

Kaynakça
https://www.medicalpark.com.tr/nabiz-nedir-ideal-nabiz-kac-olmali/hg-1941

BÜTÜNSEL SAĞLIK FİZİKSEL SAĞLIK

Diğer Öneriler