Her YaŞta
agesa-logo

Hayat Üçgeni Nedir?

 Hayat Üçgeni Nedir?

Deprem anında veya sonrasında yapılması gereken birçok prensip ve temel eylem bulunur. Türkiye, deprem kuşağı üzerinde yer aldığı için sık sık depremlerle karşı karşıya kalabilen bir ülkedir. Bu nedenle, Türkiye’de yaşayan hemen herkesin depremde hayat üçgeni yapmayı öğrenmesini tavsiye ederiz. Deprem esnasında hayatta kalmak için öncelikle kendinizi ve sevdiklerinizi korumak adına alınacak önlemleri bilmeniz gerekir. Deprem sırasında güvende kalmak için ‘çök kapan tutun’ ve ‘yaşam üçgeni’ yöntemlerini kullanmalısınız. Deprem sonrasında ise, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması, sağlık, barınma, su ve gıda gibi temel ihtiyaçların karşılanması önemlidir.

Depremde Yaşam Üçgeni Nasıl Uygulanır?

Ülkemizde sürekli yaşanılan depremlerden sonra “Hayat üçgeni nedir?” tarzındaki soruları daha sık duymaya başladık. Bu sebeple hayatta kalabilmek ve sevdiklerimizi koruyabilmek için belli başlı kuralları öğrenmemiz gerekir. İlk adım olarak, deprem olmadan önce evdeki devrilecek eşyalarınızı sabitlemelisiniz. Deprem gerçekleştiğinde de mümkün olduğunca hareket etmeden sağlam bir eşyanın yanında ‘çök kapan tutun’ yöntemini uygulamalısınız.

Depremde hayat üçgeni, olası yıkılma durumlarında bina içinde oluşan yaşam alanlarını belirtmek için kullanılır. Bu sebeple sağlam eşyaları sabitledikten sonra deprem anında ‘çök kapan tutun’ pozisyonuna geçmelisiniz. Deprem sonrasında enkaz ve göçük altında kalan kişilerin yaşam üçgeninde olmaları hayati önem taşıdığı görülmüştür.

Deprem anında hayat üçgeni; buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi sizi enkazdan koruyabilecek alanlara sığınmanız demektir. Bu eşyaların yanında, başınızı koruyacak şekilde çöküp kapandıktan sonra yardımın gelmesini beklemelisiniz. Beklerken ellerin ve ayakların kan dolaşımı yapmasını sağlamak için mümkün olduğunca hareket hâlinde olması da süreci daha az hasarla atlatmanıza yardımcı olur. Bu süreçte ellerinizde ya da kollarınızda kanama varsa kanayan yere bastırarak kanamayı durdurmaya çalışmalısınız.

Hayat Üçgeni Örnekleri

Hayat üçgeni, deprem anında uygulandığında hayatta kalabilmek ve enkaz altından sağ çıkabilmek için alınması gereken önlemlerden biridir. Evin içinde hayatta kalınacak kadar büyüklükte oluşacak boşluklara yaşam üçgeni denir. Hayat üçgeni örnekleri oluşturulabilecek alanların arasında AFAD’ın açıklamasınagöre şunlar yer alır;

  • Sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altı
  • Hacimli koltuk ve kanepenin yanı sıra içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanı
  • Sınıfta ya da bürodaysanız sağlam sıra ve masa altları

Sıralanan yerlerde deprem anında çök, kapan ve tutun hareketini de yapmalısınız. Deprem anındayken yukarıdaki yerler gibi bir alan bulup diz üstü çöktükten sonra başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde kapanmanız gerekir. Yanınızda başınızı koruyacak yastık benzeri eşyalar varsa kullanabilirsiniz. Ayrıca sallantı anında düşmemek için uygun bir yere tutunmalısınız. Sarsıntı sırasında merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmamanız gerekir.

Deprem anında hayat üçgeni yaptıktan sonra başınızı ve boynunuzu korumanız oldukça önemlidir. Evin belli yerlerinde deprem çantasının bulunması da enkazda hayatta kalmanıza yardımcı olur. Çantanızın kolay taşınabilir olmasına ve içinde mutlaka su olmasına dikkat etmenizi öneririz. İnsanlar, aç kalarak birkaç gün yaşayabilir fakat susuz bir şekilde hayatta kalmamız mümkün değildir.

Kaynaklar;

https://www.afad.gov.tr/afadem/deprem

AKIL VE RUH SAĞLIĞI BÜTÜNSEL SAĞLIK YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler