“Günaydın, memleketim Wales’te bulunuyorum. 83 yaşımda bu ödülü almayı beklemiyordum. Gerçekten öyle ve Akademi’ye minnettarım, teşekkür ederim. Aramızdan çok erken ayrılan Chadwick Boseman’ı anmak istiyorum. Ve tekrardan hepinize teşekkür ederim. Çok ayrıcalıklı ve gururlu hissediyorum.”
Anthony Hopkins Oscar Ödülleri’nin ardından bu açıklamayı yaptı. 2021 yılında, Oscar Ödülleri’nin en çok konuşulan isimlerinden biri olan Hopkins, ödül beklemese de, performansıyla pek çok eleştirmeni derinden etkilediği açık.
The Father ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görülen Hopkins’in bir diğer rakibi 2020 yılında kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Chadwick Boseman’dı. Ünlü oyuncunun ödül konuşmasında Boseman’ı anması da Boseman hayranları tarafından sevgiyle karşılandı.
Hopkins’e 83 yaşında Oscar kazandıran performansı, bir tiyatro oyunun sinema uyarlaması. Film, Florian Zeller’in 2012 yılında Paris’te sahnelenmeye başlanan ve sonrasında pek çok şehirde temsil edilen oyunundan uyarlandı. Anthony Hopkins ve Olivia Colman’ın başrollerini üstlendiği film, gün gün demans belirtileri ortaya çıkan bir babanın yaşadıklarına ve ailesinin çelişkilere odaklanıyor.
Demans üzerine çalışan doktorlar tarafından da Hopkins’in performansı ‘mükemmel’ olarak değerlendirilirken, film bu deneyime acımak yerine, anlamak üzerine yoğunlaşılıyor.
Hopkins canlandırdığı karakterle demanslı bir insanın zamandan kopuşlarını da ortaya koyuyor. Zihinde meydana gelen karmaşa, geçmişe dönüş, gerçeklikten kopuş gibi hastalıkla beraber ortaya çıkan olaylar kişinin zihninden aktarılıyor.
Bu sorunlar karşısında çare bulmakta zorlanan, yardım istemeyen babası için alternatifler üretmeye çalışan, kendi hayatıyla babası arasında bir denge kurmaya çalışan çocuk profili de filmin bir diğer karakteri.
İzleyiciye de “Sen olsan ne yapardın” sorusunu yönelten yönetmen Florian Zeller, hastalığın getirdikleriyle gerçek bir yüzleşme sağlıyor.
Film bir çok açıdan övgü alsa da, Hopkins’in performansı açısından da ayrıca övgüyle karşılandı. Eleştirmenlere göre Hopkins, geçen sene de Oscar’a adaylığıyla sonuçlanan The Two Popes’taki oyunculuğuyla da, bu yıl da, kariyerindeki ikinci büyük çıkışını yaşıyor.
Ne diyebiliriz ki? Oyunculuğun da yaşı yok.