Çocukluğunuzu hatırlayın. Uykuya dalmak üzereyken okunan masallar hayal dünyanızı etkilemedi mi? Torunlarla iletişim kurarken kitap okumak, hem onları bilişsel, duygusal açıdan geliştiriyor, hem aranızdaki bağı güçlendiriyor.
Özellikle pandemi döneminde okula başlayan ya da devam eden çocuklar için evde kitap okuma alışkanlığının kazandırılması önem kazandı. Bu alışkanlığın gelişmesi için çocuklara mümkün olduğunca erken bir yaştan itibaren rehberlik edilmesi gerekiyor. Bu konuda anne babalara olduğu kadar, büyükanne ve büyükbabalara da rol düşüyor.
Çocuklarla vakit geçirirken, kitapçılara uğramak, onlar için özel okuma alanları oluşturmak, kendi kitaplarını koyabilecekleri bir yer ayırmak, oyuncakların yanında kitap da almak okuma alışkanlığının ilk adımları. En önemlisi ise, onunla beraber ve onun yanında sizin de düzenli kitap okumanız.
Erken çocukluk döneminden itibaren çocuğa yatarken kitap okumak, bilgisayar ve televizyon dışında evde kitaba ayrılan süreyi arttırmak bu alışkanlığın temelini oluşturuyor. Baskıcı olmamak, zorlamamak, bunu bir rutinin parçası haline getirmek gerekiyor. Farklı noktalarda kitap bulundurmak, bir geziye gittiğinizde yanınıza almak, evde görünür yerlere bırakmak da göz alışkanlığı sağlıyor.
İlginç kitaplar seçmek, farklı konulara yönelmek, teknik terimler içeren kitaplara ağırlık vermemek ilk etapta atılacak adımlardan. İstikrarlı bir şekilde her gün günün belli bir zamanını bu konuya ayırmak ve sonrasında haftalık ya da aylık değerlendirmelerle listelemeler yapmak da motivasyonu arttırıyor.
Belli bir konu üzerine beraber yaptığınız okumaların ardından bunu bir gezi ya da hediyeyle ödüllendirebilirsiniz. Mesela, antik çağlarla ilgili okumaların ardından farklı müzelere gitmek ya da dinozorlarla ilgili kitaplar okuduktan sonra bu konuya odaklanan filmleri izlemek kitapların hayattaki karşılığını da görmeyi sağlar.
Günümüzde dikkat çekici şeylerin artması, belli bir konuya odaklanma süresini de kısalttı. Kitap okuma alışkanlığı bu sorunun en çok yaşandığı alanlardan biri. Belli bir süre odaklanamama, başka şeylerle ilgilenme, sürekli yer değiştirme, uzun saatler boyunca aynı şeyi bitirememe dikkat eksikliğinin düşündüren tablolar.
Bu durumla başa çıkmanın yolu, kısa süreli rutinler oluşturmaktan geçiyor. Dikkat eksikliği yaşayan insanların en çok zorlandığı konulardan biri kitap okuma ya da dinleme. O yüzden bu alışkanlığı yerleştirmek istiyorsanız, kitap okuma saatleri düzenleyin. Bu süreleri ilk etapta kısa tutun. Süreyi aldığınız tepkiye göre uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz.
Kitabın seçiminde beraber hareket edin. Çocuğunuzun da fikrini alın. Kimi yerlerde beraber okuyun, hikayeyi özetlemesini isteyin. Bazen hikayeye farklı sonlar yazabilirsiniz. Dikkatini arttırmak için arada molalar verin, dikkat arttırıcı oyunlar yapın.