Her YaŞta
agesa-logo

“Ben Çöp Adam Bile Çizemem”

 “Ben Çöp Adam Bile Çizemem”

Çoğumuz, bazı konulara, örneğin müziğe, dansa, spora, dil öğrenmeye, resme hiç yeteneğimiz olmadığını söylüyor ve böyle diye diye koca bir ömrü tüketiyoruz. Eğer siz de bu şekilde yaşayıp ölmeye niyetlenenlerdenseniz, sizden aşağıdaki karakalem San Tommaso büstünü incelemenizi rica ediyorum.

Yıllarca,“Ben çöp adam bile çizemem, düz çizgi bile çekemem” dedikten sonra nihayet bir gün çizmeye başlayan Ebru Kılıç’ın, sadece 6 aylık eğitimden sonra tamamladığı bir çalışma.

Önce Ebru Kılıç’ı tanıyalım: “Çevirmen ve ressamım. Uluslararası ilişkiler eğitiminin ardından yıllarca gazetelerde dış haberler servisinde çalıştım, sonrasında tanınmış yayınevlerine 100 kitap çevirdim. Sonra bir gün, hayalini bile kurmadığım ani bir kararla resim öğrenimi görmeye karar verdim. Floransa’da La Bottega Del Arcimboldo’da çizim, Russian Academy of Art’ta figür ve portre çizimi, Angel Academy of Art’ta çizim ve yağlı boya resim eğitimi aldım.

Bugün on yıl önce bırakın hayal etmeyi, planlamayı, aklımın ucundan bile geçirmediğim bir noktadayım. İşte bir örnek, Angel Academy of Art’ta yaptığım yağlıboya bir tablo. Aşağıdaki/yandaki alçı kol tablosu. Gözlerim neler görebilirmiş, ellerim neler yapabilirmiş meğer hiç haberim yokmuş.”

Ebru Kılıç’ı gazetecilik yıllarından tanıyorum, benim botanik illüstrasyona başlamamı sağlayan kişidir. Benim ellerim neyi yapabiliyor? Gözlerim neyi görebiliyor? Sanırım şimdilik üst sınırım bu, karakalem bir malta eriği. Başta yeşildi, tamamlamam günler aldığı için kayış gibi sertleşti.

Dolayısıyla Bilimsel Bitki Çizimi bana öncelikle “odaklanmayı” öğretti diyebilirim! Dünyaya sadece, “şöyle bir tarayarak” bakan gözlerimin ayarını değiştirdi, klavyeye küt küt vura vura pençeleşmiş ellerimi açtı, beni kendimi gömdüğüm cehennemden çıkarttı ve yeniden dünyaya, bu olağanüstü ve güzel gezegene getirdi.

Çizim yapmaya başlamak için yapmanız gereken ilk 3 şeyi sayayım: Bir kağıt ve kalem almak, sizi teşvik edecek birilerini bulmak ve en yakındaki eğitim olanaklarını araştırmak. Bu kadar. Gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Çizim size ne sağlar? Sözü Ebru Kılıç’a bırakıyorum:

“Çizim yapmak kendimizle yeni bir biçimde iletişim kurmamızı, kendimizi yeni bir biçimde dinlememizi sağlar. Gözlerimizin gördüğünü ellerimizle kağıda geçirmeye çalışırken bedenimiz yeni alışkanlıklar geliştirir. Bakmak, görmek, gözlemlemek arasındaki farkı fark ederiz. Hayatımızdaki güzellikleri sözcüklerin dile getiremeyeceği bir başkalıkla ifade etme şansı buluruz. Ayrıca daha önce farkına bile varmadığımız birçok güzellik olduğunu keşfederiz. Çizim bize yeni bir dünyanın kapılarını aralar.”

Elbette resmi sanat düzeyine getirmek başka bir şey. Ancak önündeki bitkileri detaylı bir biçimde algılamak ve resmetmek, görme ve kalem tutma engeli olmayan herkesin öğrenebileceği bir “disiplin”, çalışarak kazanılan bir “beceri” ve olağanüstü bir “zevk.”

Sıfırdan başlayacaksınız. Ne yapacaksınız?

Bu konuda eğitim veren yerlerin başında Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi geliyor. Şubat ve Ağustos aylarında 3, 8 ve 12 haftalık kurslar düzenleniyor. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde zaman zaman botanik ressamlığı kursları düzenleniyor. Bahçeköy’deki İSS Bahçe Atölyesi ve Üsküdar’daki Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda da açılan kurslar var.

İSMEK’te uzun soluklu ve ücretsiz eğitim veriliyordu. Ancak üzülerek öğrendim ki, dersler bu yıl kaldırılmış. Bu kurslarda Resimli Türkiye Florası projesinde görev alan Türkiye’nin en parlak botanik ressamlarından eğitim alma şansınız var.

Bilimsel bitki çizimini online olarak veya kitaplardan öğrenmek mümkün mü? Onun yanıtı da bir dahaki yazıya.

Güncel HER YAŞTA İNSANLAR & HİKAYELER

Diğer Öneriler