Her YaŞta
agesa-logo

Hobisini İşine Dönüştüren Başarılı Kadınlar

 Hobisini İşine Dönüştüren Başarılı Kadınlar

Günlük rutinimizde hayatımızla ilgili birçok karar veriyoruz. O gün ne giyeceğimizi, öğle yemeğinde ne yiyeceğimizi, yapmamız gereken işleri önceliklendirmeyi… Peki kaçımız hayatımızı değiştirecek kararlar alabiliyoruz. Hayatımızda değişiklikler yaratacak adımlar atmak her zaman kolay olmayabilir. Bazen sadece biraz ilhama ve cesarete ihtiyaç duyarız. Günlük rutinlerinin dışına çıkıp hayallerinin peşinden koşan birbirinden değerli ve başarılı kadınların hayatlarından ilham almak ister misiniz?

İrem Çağıl

Bilkent Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi alan İrem Çağıl, daha sonra bir de üzerine Milano’da grafik tasarım yüksek lisansı yaparak tasarımcı olma yolunda kendini geliştirmeye çalışan genç bir kadın olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul’da çalışmaya başlayan İrem, bu sistemin kendisine uygun olmadığını fark ettiğinde işinden ayrılıp bir yolculuğa çıkıyor. İstanbul’dan Barselona’ya kadar süren 4000 kilometrelik bisiklet yolculuğu! Çıktığı bu yolculuğun ardından hayatta gerçekten yapmak istediği şeyin farkına varan genç kadın, 20’li yaşlarındayken okuduğu ve hayatına yön vermeye çalıştığı kitapların Türkçe basımlarının olmadığını görüp bu konu özelinde bir yayınevi kurmaya karar veriyor ve 2012 yaılında, 30 yaşındayken ekoloji ve doğa temalı kitapların yayınlandığı Sekiz Sinek Yayınevi’ni kuruyor. Sonrasında ise kendi hayatına da doğayla iç içe devam etme kararı alarak eşiyle ve çocuğuyla Güney Ege’de bir köye yerleşiyor.

Fem Güçlütürk

1968 yılında Ankara’da dünyaya Fem Güçlütürk, Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra bir süre Turizm sektöründe çalışıyor. Sonrasında 90’lı yılların ünlü gece kulüplerinden Pasha’da ve Alarko’da çalışmaya devam ediyor. Alarko’nun ardından Berna Sağlam ile birlikte kurmuş olduğu Bernaylafem şirketinden ayrılıp kendi macerasına atılıyor.

Aldığı evin balkonunda duran ve hayatında hiç görmediğini söylediği bitkilerin sahibi olduğunda, bitkilerle derin bağlar kurmaya başlıyor. 2014 yılında Labofem Bitki Atölyesi’ni kuran Güçlütürk, önceleri evden ve internet satışları ile başlıyor. Hayatını da işiyle birlikte değiştirerek Muğla’ya taşınıyor ve bitkilerle iç içe bir yaşama geçiş yapıyor. Muğla’da 2 dönümlük arazisindeki evinde kendine meyve ağaçları, su bitkileri ve süs bitkileriyle mini bir botanik bahçesi yaratarak burayı hem ev hem işyeri olarak kullanıyor.

Ümmiye Koçak

Şehir hayatından köy hayatına geçiş yapan kadınların ardından Adana’da bir köyde yaşarken New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü alan Ümmiye Koçak’ın hayatına bakalım. 1957 yılında Adana’da Çelemli Köyü’nde 10 çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelen Ümmiye Koçak, okula gitmeyi çok istemesine rağmen ailesi tarafında ilkokuldan sonra okula gönderilmiyor. Kitap okumayı çok seven küçük Ümmiye okuduğu kitaplarla kendi kendini geliştiriyor ve ilk hikayesini 13 yaşındayken yazıyor.

Evliliğiyle birlikte Mersin Arslanköy’e taşınan Koçak, köydeki kadınların yaşadığı sorunları tüm dünyaya anlatmak için 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kuruyor. İlk oyunları ise Remzi Özçelik’in “Taş Bademler” adlı oyunu oluyor. Ümmiye Koçak’ın ödüllerle dolu hayatı bu noktadan itibaren başlıyor.

“Hasret Çiçekler” adlı oyunu ile birlikte 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne alıyor. Bugüne kadar 17 tiyatro oyunu yazan Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 30 bin kez sahneye çıkmış ve oyunlarını Türkiye’nin dört bir yanında 70 bine yakın kişi izlemiştir.

Tarlada çalışarak kazandığı paraları biriktirip kadına karşı şiddet sorununu konu alan “Yün Bebek” filmini yazıp yönetiyor. 2012 yılında, 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan film, Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’ndeki ödülünü kazandırıyor. 2017 yılında ise Real Madridli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo’nun rol aldığı Türk Telekom’un reklam filminin yönetiyor.

HOBİLER YAŞAMA SANATI YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler