Oyuncak müzeleri sihirli yerlerdir. Tıpkı bir zaman makinesine atlarcasına hepimizi hayatın taptaze ve sihirli olduğu çocukluk yıllarımıza götürürler. Bugün hep beraber bir nebze olsun çocuklaşmaya ne dersiniz? Gelin, hayal gücünün oyuncaklara uzandığı büyülü dünyalara yolculuk edelim!
Müzeler tarihe ışık tutar ve hepimizi geçmişe dair bilgilendirir. Fakat bunun da ötesinde; bizlere geçmiş kültürlerle bağ kurma fırsatı verir. Hepimiz bazen günlük hayatın koşuşturmasında kendimizi yorgun, bitkin ve hatta yalnızlaşmış hissedebiliyoruz. Müzeler hepimize hem milli anlamda hem de insan olmak bağlamında diğer bireylerle bağ kurma olanağı tanır. Bu bağ, aidiyet hissini destekler. Müzeler aslında bir bakıma terapidir de diyebiliriz. Bize kendi gözlerimizden gördüğümüz dünya dışında başka hayatların da yaşandığını somut kanıtlarla gözlerimizin önüne sererler. Bu sayede kendimizi hem deşarj olmuş hem de kültür-sanat anlamında kendimize bir katkı sunmanın hazzını yaşamış oluruz.
Oyuncaklar çocuklarla özdeş nesnelerdir. Çocukluğun simgesi olan oyuncakların çocukların bu kadar ilgisini çekmesinin en büyük nedeni onların dünyalarının ikonik objesi olmalarıdır. Bir çocuğa bir oyuncak yardımıyla pek çok şeyi öğretebilir vey aşılayabilirsiniz. Bu ilgi çekici küçük nesneler her ilgi çekici nesne veya kavramın erişkinlerde yapacağı gibi çocuklarda öğrenmek adına ilgi çekici bir hissiyat yaratır. Haliyle oyuncak müzeleri bu atmosferi oluşturduğundan miniklerimizin öğrenme süreçleri de hızlanır ve olumlu yönde desteklenir.
Oyuncak müzeleri sundukları çeşitli etkinliklerle cıvıl cıvıl bir ortam yaratıyor! sanatın hemen hemen her dalının kendine yer bulabildiği bu etkinlikler;
– Boyama Atölyeleri
– Tiyatro Oyunları
– Gölge Oyunları
– Drama Etkinlikleri
– Kitap Söyleşileri
gibi pek çok aktiviteyi barındırıyor.
Ülkemiz müzeler bakımından zengin bir deneyim sunuyor. Oyuncak müzeleri ise aslına bakarsanız ülkemizde bir çoğumuzun düşündüğünden daha fazla miktarda mevcut. Gelin rüya gibi atmosferleriyle hem sanata hem tarihe ve yaratım enerjisine ışık tutan o müzeleri tanıyalım!
Bu müzenin amacı tam anlamıyla “nesli tükenmekte olan” oyuncakları koruma altına almak! Dünya hızla değişirken eski oyuncakları korumak bir diğer deyişle; tarih yapbozunun sayısız parçasından önemli bir tanesini koruma altına almak oldukça yerinde bir hareket. Sayısız eski oyuncağın tarihimize ışık tuttuğu Ankara Oyuncak Müzesi’ni mutlaka görmeniz gerek!
İzmir, Kemalpaşa’da yer alan bu müze, 49 kadar sanatçının seramik ve heykel sanatlarını da kapsayan butik bir müze. Oyuna ve oyuncak sanatına ışık tutan bu harika yer muhakkak İzmir’e uğradığınızda görülecek yerler listenize eklenmeli!
İşte kişisel bir müze! 2005 yılında ünlü şair Sunay Akın’ın tamı tamına 20 yıllık seyahatleri boyunca, 40’dan fazla ülkeden satın aldığı oyuncakların sergilendiği bu müze herkesin ilgisini çekiyor. İstanbul, Göztepe’de yer alan bu tarih kokan müze harika bir pazar aktivitesi olmaz mıydı?
2017’de yılında Kartal’da kurulan müzedir. Bu müzede yine şair Sunay Akın’ın yaratıcılık anlamında büyük katkıları bulunuyor. Kitaplar, oyuncaklar, hikâyeler… Tarihin bu şekilde yaşatıldığı sihirli yerler cidden hepimiz için çok değerli.
Rahmi Koç müzesi; Atatürk Bölümü, Karayolu Ulaşımı, Demiryolu Ulaşımı, Denizcilik, Havacılık, Tipo Baskı Atölyesi, Yaşayan Geçmiş, Makineler, İletişim, Bilimsel Aletler, Modeller ve Oyuncaklar olarak geniş bir kategoriye ayrılmıştır. Bu müzede tarihin en can alıcı noktasını farklı alanlarla tecrübe edebilir, ailenin tüm fertlerinin ilgisini aynı anda çekebilirsiniz!
1700 yılına gitmek ister miydiniz? İşte bu müze tam olarak bunu yapıyor! 1700’lü yıllardan kalma oyuncakların avlu tipi bir alanda sergilendiği Gaziantep Oyuncak Müzesi, tarihin oyuncaklarla harmanlandığı eşsiz bir yer!
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve 2017 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren bu müze çocukların favorilerinden!
– İstanbul Oyuncak Müzesi
– Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi
– İzmir Oyuncak Müzesi
– Ekolojik Oyuncak Müzesi
– Canik Oyuncak Müzesi (Samsun)
– Balat Oyuncak Müzesi
– Anadolu Oyuncak Müzesi (Antalya)
– Nürnberg Müzesi, Almanya
– TropenMuseum, Hollanda
– Labirent Çocuk Müzesi, Berlin-Almanya
– Indianapolis Müzesi, ABD
– Seul Çocuk Müzesi, Güney Kore