Her YaŞta
agesa-logo

En Anlaşılır Haliyle NFT Nedir?

 En Anlaşılır Haliyle NFT Nedir?

Günümüz dünyasında teknoloji bambaşka bir noktaya evrilmiş durumda. Pandemiden kaynaklı olarak dünyanın yaşadığı bu değişim süreci hızlandı ve karşımıza yepyeni kavramlar çıkageldi. NFT de bunlardan biri. Pek çok ünlü simanın da bu kavramla iç içe olduğunu görüyoruz ancak NFT’nin tam olarak ne olduğu konusunda kafalar hala biraz karışık. Gelin, bugün NFT nedir, ne işe yarar, NFT nasıl alınır, NFT token, NFT satışı nedir, “non fungible token” nedir? gibi pek çok soruya sizler için ışık tutalım.

NFT Ne İşe Yarar?

Nitelikli Fikri Tapu, ya da İngilizcedeki popüler ismiyle “non-fungible token” anlamına gelen NFT’ler de bir dijital para birimidir. Ancak her para birimi nasıl farklı ülkelerde geçiyorsa, dijital para birimlerinin de geçerliliğini koruduğu mecralar farklılık göstermektedir. NFT’lerin de tıpkı Bitcoin ve kripto paralar gibi karşılıkları vardır. Bu karşılıklar sanat formu, fotoğraf, edebi içerikli eserler ve daha bunun gibi pek çok içerik olabilir. NFT’nin anlam ve kavramsal değeri “eşsizlik”ten gelir. Dememiz o ki, bir NFT aldığınızda başka hiçkimsede bulunmayan bir sanal para birimine sahip olmuş olursunuz. Bir nevi size blockchain zinciri üzerinde size has bir kodun sahibi olmanız demektir.

NFT Token Nedir?

Kripto para birimlerinden bir tanesi olarak öne çıkan token, hazırda çalışan blok zincirine bütünleşmiş biçimde inşa edilen dijital jetonlardır. Blok zinciri sisteminde kullanılan tokenler, herhangi bir kripto para türünü de temsil edebilir. Bu bir müzisyenin ürettiği fan token olabilir veya herhangi bir mecrada geçerliliğe sahip olan bir kripto para olabilir.

Blockchain Nedir?

Blockchain ve diğer adıyla blok zinciri, halka açık olan ve bilinmekte olan tüm kayıtlı işlemleri birbirine bağlayan, adeta bir zincir yapısında olan dijital teknoloji kanalıdır. Veri tabanlarında sayısız bilgiyi saklayabilen bu yapıyı dijital bir veri defteri olarak düşünmek hiç de yanlış olmaz.

Blockchain teknolojisi, kayıt sonrasında herhangi bir veriyi değiştirmeye ve silmeye olanak vermediğinden transparandır, güvenilirdir. Genelde Bitcoin para birimi çok hatalı bir şekilde bu teknoloji ile karıştırılır. Ancak şunu hatırlatmakta yarar var; Blockchain bir veri tabanı teknolojisidir. Bitcoin ise o veritabanı içerisinde farklı alanlarda geçerli olan pek çok dijital para biriminden yalnızca bir tanesidir. Bu sistemin belki de en büyük avantajı; finans, tedarik zinciri gibi pek çok alanda bağlantı sahibi olması ve her işlemin zamandan tasarruf edilerek hızla, güvenle gerçekleştirilmesidir. Çoğu insan blockchain ve Bitcoin’in birbirinin yerine kullanılabileceğini varsayar, ancak gerçekte durum böyle değildir. Blockchain; finans, tedarik zinciri, üretim vb. gibi birden çok sektörle ilgili çeşitli uygulamaları destekleyebilen bir teknolojidir, ancak Bitcoin, güvenli olması için blockchain teknolojisine dayanan bir para birimidir.

NFT Nasıl Kullanılır?

NFT’ler blok zincirlerinin sahip olduğu uyum sayesinde farklı uygulamalar arasında kolayca transfer edilmeye imkân tanır. Opensea, Nifty Getway ve SuperRare gibi pazarlarda alınıp satılabilen bir para birimidir. NFT’leri kullanabileceğiniz bazı farklı mecralar ise şunlardır:

Oyunlar

Crypto Kitties evreni

Dijital sanat

Farklı diğer uygulamalar

OpenSea Nedir?

OpenSea, son zamanlarda oldukça tutulan ve popülerleşen, NFT’lerin alınıp satılmasına olanak tanıyan hatta takasının yapılmasına imkân sunan NFT’ye özgü bir platformdur. NFT’nin sosyal medyası desek çok da yanlış olmaz. 2018’de kurulan Opensea platformu ciddi bir büyüme gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü şarkıcıların da bu platformda yer almaya başlamasının yanı sıra Youtuber’ların da dahil olduğu bir platformdur. NFT sektörü Opensea gibi NFT para biriminin satışının, takasının gerçekleştirilmesi adına ortaya çıkan ilk platformlardan bir tanesi. Platforma giriş yapabilmek adına Metamask gibi bir kripto para cüzdanına ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu cüzdanlar, blockchain ağı ile etkileşime geçen ve OpenSea mecrasında gerçekleştirdiğiniz tüm işlemleri saklar, güvende tutar. Bir sanal kart gibi düşünebilirsiniz bu cüzdanı.

OpenSea’ye Nasıl Bağlanılır?

Cüzdanınızın kurulumunu tamamladıktan sonra OpenSea’ye bağlanabilirsiniz. Ancak işlem dijital cüzdan ile de bitmiyor. İşlem yapmak adına platform üzerinde ETH adı verilen “gas ücretlerini” ödemek adına gerekli bir başka para birimi söz konusudur. ETH’ler ise Opensea’ye yönelik olarak onun özelinde geçerli olan bir başka kripto para birimidir.

HOBİLER YAŞAMA SANATI YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler