Her YaŞta
agesa-logo

Dil Ne Zaman Ve Nasıl Öğrenilir?

 Dil Ne Zaman Ve Nasıl Öğrenilir?

Hayat bir öğrenme yolculuğu. Bu yolculuk süresince yeni bir dil öğrenme maceramız okul dersleriyle başlıyor. Bazıları için okul hayatı bittiğinde dil öğrenme macerası da sonlanabiliyor.

Dil öğrenme süreçlerinde herkesin öğrenme metodu ve öğrenme süresi de farklılık gösterebilir. Eğer yeni bir dil öğrenmek istiyorsanız ancak önyargılarınız varsa alternatif öğrenme yöntemlerinin her birini denemenizi öneririz. Kendinize uygun öğrenme şeklini bulduğunuzda ise yeni bir dil öğrenme konusundaki endişelerinizden kurtulduğunuzu fark edeceksiniz. Sadece her bir yönteme biraz şans vermeniz gerekiyor.

Yeni Bir Dil Öğrendiğinizde Ne Olur?

İnsanlık artık hiç olmadığı kadar birbirine bağlı ve sürekli iletişim halinde olan bir dönemde. Yeni bir dil öğrenmek, özellikle de İngilizce gibi herkesin ortak kullandığı bir dil ya da İspanyolca gibi birden fazla ülkenin ana dili olan bir dil, dünyanın her yerinden insanlarla daha hızlı ve daha anlamlı iletişim kurabilme kapısını açıyor. Bu aynı zamanda yeni bir kültür ve yeni bir edebiyat tanımanızı da sağlıyor. Yeni kültürler hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz, dünyaya o kadar farklı perspektiflerden bakabilirsiniz. Ek olarak yeni bir dil öğrenirken beyin, kelimeleri bir araya getirerek doğru ve anlamlı cümleler oluşturmaya çalışır. Bu işlem beyni uyarır ve yaratıcılığı arttırır.

Dil öğrenmenin sosyal açıdan faydaları olduğu gibi fizyolojik faydaları da var. Zihinsel aktiviteyi arttırır, hafızayı ve özgüveni geliştirir. Yeni bir kelime bilgisi ve sözlük kuralları öğreneceğiniz için beyniniz yeni dilin yapısına ayak uydurmaya ve yeni kalıpları almaya çalışırken tıpkı spor yaparak kaslarınızı çalıştırıyormuşsunuz gibi çalışır ve gelişir. Dil öğrenmeyi beyin için bir egzersiz olarak düşünebilirsiniz.

Hepsi bu kadar da değil; yeni bir dil edinmek aynı zamanda bilişsel gerilemeyi ve zihinsel yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. Son araştırmalar, çok dil bilen yetişkinlerin, Alzheimer ve demansın ilk belirtilerini, tek dil bilenlere kıyasla daha geç bir yaşta yaşadıklarını gösteriyor.

Bilişsel yaşlanmada iki dilliliğin etkisi üzerine yapılan son araştırma, cinsiyetleri, etnik kökenleri ve meslekleri ne olursa olsun birden fazla dil konuşan kişilerin, yalnızca bir dil konuşanlara göre dört buçuk daha geç bilişsel gerilemenin başladığını ortaya koyuyor. Bu da ikinci bir dil bilmenin beyni daha dinç tuttuğunu net bir şekilde gösteriyor.

Dil Öğrenmek İçin Geç Kaldığınızı Mı Düşünüyorsunuz?

Araştırmalar, herhangi bir yaştaki herkesin yeni bir dil öğrenebileceğini gösteriyor. Yani yeni bir dil öğrenmek için hiçbir zaman geç değil! Kaynaklara ulaşmanın kolaylığı ve teknolojik araçların da gelişmesiyle dil öğrenme yöntemleri artık çok daha geniş kapsamlı ve yaygın. Çevrimiçi eğitim seçenekleri de bir hayli fazla. Herhangi bir kurs almak için koltuğunuzdan kalmanıza bile gerek yok.

 Dil Öğrenme Metotları

Dil öğrenmek için birbirinden farklı pek çok yöntem olduğundan ve herkesin kendine uygun olanı bulması gerektiğinden bahsetmiştik. Şimdi de bu yöntemlerden biraz bahsedeceğiz.

Dil öğrenmenin en keyifli yollarından biri sanıyoruz ki filmlerden ve dizilerden yararlanmak. Youtube ve Netflix gibi dijital platformların ulaşımının kolaylığı ve altyazı seçeneklerinin olması bu yöntemin cazibesini artırıyor. Bir videoyu hem Türkçe hem de orjinal dilinde altyazılı izleyerek öncesinde diyalogları anlamak sonrasında öğrendiğiniz dilin telaffuzunu ve cümle yapılarını anlamak için bir yöntem olarak değerlendirilebilir.

Öğrendiğiniz dildeki şarkıları dinlemek, ezberlemeye çalışmak ve sözlerin anlamlarını öğrenmek de başka bir yöntem. Spotify ya da Youtube’daki karaoke özelliğini kullanarak şarkıyı dinlerken aynı zamanda sözlerini de okuyabilirsiniz.

Öğrendiğiniz dili konuşmaya çalışmak hem bilgilerinizi kalıcı hale getirecek hem de sizi bir adım öne taşıyacak. Free4talk ve Tandem gibi ücretsiz uygulamaları kullanarak konuşma pratikleri yapabilirsiniz.

Yazarak öğrenenlerdenseniz not defterlerinizi hazırlayın. Kelime öğrendikçe defterinize notlar alarak yeni kelimelerle ilgili cümleler yazarak ve geriye dönük tekrarlar yaparak kelime hazneninizi geliştirebilirsiniz. Benzer şekilde çalışma kartları hazırlayarak birbiri ile ilişkili kelimeleri aynı kartlara yazıp bir grup kelimeyi birlikte öğrenmeye çalışabilirsiniz.

Kullandığınız uygulamaların ya da teknolojik aletlerinizin dilini değiştirerek öğrendiğiniz dilde daha fazla kelimeye maruz kalarak öğrenme hızınızı artırabilirsiniz.

Gününüzün belli zamanlarını öğrendiğiniz dilde düşünmeye çalışarak ayırabilirsiniz. Bu pratiği yapmak konuşurken çeviri yapmanızın önüne geçerek doğal bir şekilde konuşmanızı kolaylaştıracak.

Eğer imkanınız varsa öğrendiğiniz dilin konuşulduğu ülkelere seyahat etmeniz size pek çok açıdan fayda sağlayacaktır. Bir yandan dilde kendinizi geliştirirken kültür hakkında bilgi sahibi olabilir, yeni insanlar tanıyabilirsiniz.

Dil öğrenmek deyince pek çok kişinin aklına yeni bir dili anadili gibi konuşmak geliyor ve bu uzun bir süreç olduğu için korkutucu olabiliyor. Anadiliniz gibi bilmek zorunda değilsiniz, süreçten keyif almaya odaklanırsanız ilk adımı çok daha kolay atabilirsiniz.

HOBİLER YAŞAMA SANATI YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler