Her YaŞta
agesa-logo

Büyük Cesaret: Haldun Dormen

 Büyük Cesaret: Haldun Dormen

Haldun Dormen, 1940’lı yıllardan bu yana tiyatronun oyunculuk ve yönetmenlik alanlarında etkin rol alıyor. Ayrıca bu usta isim, güldürü ve vodvil türünde uzmanlaşmış bir tiyatro yönetmeni. Türk tiyatrosuna kattığı yeniliklerle tanınan isim pek çok kişinin de hayatına dokunmuş.

Haldun Dormen, 1955 yılında Dormen Tiyatrosu’nu kuruyor. Dormen, 1961 yılında Türkiye’de sahnelenen ilk batılı müzikal olan Sokak Kızı İrma’yı yönetiyor. Ardından 1980’li yıllarda Egemen Bostancı’nın yapımcılığını üstlendiği Hisseli Harikalar Kumpanyası ve Şen Sazın Bülbülleri gibi birbirinden harika müzikalleri seyirciyle buluşturuyor. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1985 yılında sahneye koyduğu Lüküs Hayat müzikali ise 30 yıl boyunca aralıksız devam ediyor. Öyle ki seyirciler bu müzikale bilet bulamıyor. Türkiye’nin ilk opereti olan Lüküs Hayat, genellikle ve çoğunlukla kapalı gişe olarak devam ediyor.

Yaparsın Şekerim!

Haldun Dormen , Türk tiyatrosu için birbirinden değerli girişimlere her zaman adım attığı için tiyatro camiası için çok önemli bir figür. Bu sebeple Haldun Dormen ve kendisinin tiyatro macerası yeni bir belgeselle Netflix’te seyirciyle buluşuyor. Belgeselin adı ise Haldun Dormen’in sahneye çıkan kişileri hep “Yaparsın şekerim!” sözüyle cesaretlendirmesi. Bu belgeselin en önemli yanı ise genç kuşaklara platform üzerinden Dormen’i ve onun Türk tiyatrosuna katkılarını anlatmak.

Netflix’te Türk tiyatrosu adına ilk olarak Metin Akpınar’ın belgeseli yayınlandığı için Dormen’in hayatı da ikinci belgesel olarak izleyiciye sunuluyor. Bu sebeple ileride Türk tiyatrosuna gönül vermiş pek çok ismin belgeseli yapılabilir gibi görünüyor. Belgesel, tahmin edileceği gibi Dormen’in çocukluğundan başlıyor. Ardından kendisinin tiyatro kariyerini, tanıklıklara ve eldeki belgelere dayandırarak bizlere aktarıyor. haldun Dormen 94 yaşında olduğundan kendisinin hayatını izlemek, Türk tiyatro tarihinin de detaylı bir şekilde öğrenilmesine imkân sağlıyor.

Haldun Dormen, hayatının büyük bir kısmında sevdiği işi yaptığı için belgeselde de hâlâ ne kadar yaşam dolu ve enerjik olduğunu görebilirsiniz. Belgeseli bu gözle izlediğinizde hayattaki en önemli şeylerden birinin tutkuyla bağlı olduğun işi yapmak olduğunu anlıyorsunuz. Belgeselde Dormen’in hayatındaki önemli yerleri görebilirsiniz. Kendisinin başarılarına, başarısızlıklarına, aşklara, ayrılıklara ve mücadeleye tanık olabilirsiniz.

Haldun Dormen ve Tiyatro

Haldun Dormen’in sahneye getirdiği yenilikleri kendisi ve diğer tanıkların eşliğinde Yaparsın Şekerim! belgeselinde izliyoruz. Salih GÜney’in daha çok sinemadan bildiğimiz tiyatro yıllarını bile belgeselin içinde izlemek mümkün. Daha önce de dediğimiz gibi Haldun Dormen’in hayatını incelemek Türk tiyatrosunun bir kısmını öğrenmenize yardımcı oluyor. Ayrıca belgeselde Altan Erbulak’ı tiyatroya kazandıran kişinin usta sanatçı olduğunu da belgeselin içinde bulabilirsiniz. Ayrıca Melih Kibar ve Çiğdem Talu’nun bestelerinin Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikali için yazıldığını ve Kenterlerle nasıl sahnelerini paylaştıklarını da bu harika belgeselde görüyoruz.

Bununla birlikte Haldun Dormen’in kitaplarında da hayatından kesitler bulmak mümkün. Anılar, Yaşlanmaya Vaktim Yok ve Nerede Kalmıştık adlı kitaplar, usta tiyatrocunun dünyasını birinci elden anlatıyor. Dormen’in başarılarla dolu hayatını izlerken Yaparsın Şekerim sözünün alt metnini de görüyorsunuz. Dormen, insanların içindeki tiyatrocuya seslenerek onları yüreklendirmek için bu naif ve eğlenceli sözü karşısındakine söyleyiveriyor. Bu sayede insanlar çok daha rahat bir şekilde sahne deneyimi yaşıyor. Düşünsenize Haldun Dormen size “Yaparsın şekerim!” diyor. Dormen’in hayatında kendini bildiğinden beri tiyatro yapma ve dünyayı değiştirme düşüncesi onu bu kadar büyük bir sanatçı hâline getiriyor. Bu arzusunu babasına 24 yaşında yazdığı mektupta da net bir şekilde söylüyor. Haldun Dormen henüz yolun başındayken mektupta bu idealinin peşinden gideceğini babasına net bir şekilde söylüyor.

İNSANLAR & HİKAYELER YAŞAMA SANATI YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler