Türk toplumunun yaşlılık dönemine hazırlanmasına rehber olmak ve toplumumuzdaki negatif yaşlılık algısını pozitife çevirmek hedefiyle, 2019 yılından bu yana Her Yaşta projesiyle topluma ışık tutuyoruz. Türkiye’de bu alandaki tek KSS projesi olarak topluma ayna tutacak çalışmalara ve araştırmalara imzamızı atıyoruz.
Projenin 5 yılı kapsamında AgeSA olarak yepyeni bir araştırmaya imza attık. “Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?” konulu araştırmamız ile 35-55 yaş aralığındaki bireylerin yaşlılık dönemlerine dair beklenti ve hazırlıklarını tespit ederek bugünün orta yaş kuşağını nasıl bir yaşlılığın beklediğine ışık tutmayı amaçladık. Tam 5 yıldır aralıksız süren çalışmalarımız ve araştırmalarımız ile anladık ki Türkiye git gide yaşlanan, ekonomik, sosyal, fiziksel alanda hazırlığı olmayan bir toplum.
Bu yeni araştırma ile “Nasıl bir yaşlılık hayal ediyoruz?” sorusunun toplumumuzdaki karşılığını buluyor ve birçok alanda bilinçlenme ve farkındalık kazandırıyoruz.
‘Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?’ araştırmasında 35-55 yaş arasındaki orta yaş grubunun yaşlanmaya yönelik bakış açısını, hazırlıklarını ve beklentilerini inceledik. Bu sonuçlara göre;
– Türkiye’de orta yaş grubu bireyler yaşlanmaya kendini hazır hissetmiyor ve hazırlanmıyor.
– Yaşlanma akışına bırakılmış. İyi yaşlanma pratikleri bilinmiyor veya erteleniyor.
– Orta yaş grubundaki bireylerin yaşlılıkla ilgili belirgin bir hayali bulunmuyor. Ebeveynlerinden farklı bir yaşlılık hayal etmiyor.
– Orta yaş grubu emekliliğe hazır değil. Finansal ve sosyal açıdan yeterli hazırlık yapılmıyor
– Uzun yaşamak isteniyor ancak bunun için herhangi bir çaba harcanmıyor
– En büyük kaygılar sağlık, hareketlilik ve zihinsel zindelikle ilgili.
Araştırmanın tamamını incelemek için tıklayın.