Her YaŞta
agesa-logo

Online Eğitimle Sınırlarını Aşanlar

 Online Eğitimle Sınırlarını Aşanlar

Çoğumuz yüz yüze ilişkiden sanal iletişime geçmeye hazır değildik. Pandemi süreci hem bunu hızlandırdı hem adapte olmamızı kolaylaştırdı. Online eğitimler, kurslar hem erişim kolaylığı hem de farklı konuları yakınımıza getirmesiyle giderek daha çok insanın ilgisi çekiyor. Online kurslara katılanlarla konuştuk, bu yolla hobi edinenlerin hikayesini dinledik.

Öğrenmek, insan istediği sürece, bir ömür sürüyor. Pandemi süreci, öğrenme biçimlerimizi de değiştirdi, yeni yetenekler, yeni bilgiler kazanmak isteyenlere farklı bir kolaylık sundu. Online kurslar artık nerede olursanız olun katılabildiğiniz, kendinizi geliştirebildiğiniz yerler haline geldi.

Bu kurslara talep yalnızca pandemi kaygısıyla evden çıkmak istemeyenlerden gelmiyor, ayrı şehirlerde olup erişme imkanı bulamayanlar, çalışanlar, kurs süresinde farklı yerlere gitmesi gerekenler de online eğitim sayesinde kesintisiz erişim imkanı yakalıyor. Bu kurslara devam edenlerin ortaklaştığı konu, “Kursun erişilebilir olmasının getirdiği rahatlık”.

Sınırlar kalktı

Pandemi süresinde evden çalışmaya başlayan Engin Bey, 47 yaşına kadar hep mesaili çalıştıktan sonra evde olmanın ona farklı hissettirdiğini söylüyor:

“Sabahları zaten çok erken kalkıyordum, yolda geçirdiğim zaman bana kaldı. Böyle olunca ne zamandır istediğim kodlama derslerine katılma imkanı buldum.”

Sanal rekabeti öğrendim

Yurtdışında bir sertifika programına yazılmış ve dersleri online izlemeye başlamış:

“İşim geliştirme üzerineydi. Kodlama eğitimini de merak duyduğum için almak istiyordum. Ancak bir türlü fırsatım olmamıştı. Online kurs imkanı bulunca, önce biraz zorlanırım diye düşünsem de denemek istedim. Hayal ettiğimin ötesinde bir sonuç aldım. Bir kere evden katılmak çok rahat. Benim katıldığım kurs, Londra merkezli. Benim oraya gitme imkanım yoktu ama böylece sınırların kalkması müthiş bir avantaj. Dersleri canlı da takip edebiliyorum, kayıt da izleyebiliyorum. Hiç beklemezken, yeni bir yetenek kazandım.”

Ertelediğim hayallerime kavuştum

Funda Hanım 53 yaşında, öğretmen. Pandemi süresinde o da evden çalışmaya başlayanlardan. Evden online ders verirken, kendi de bu sürecin bir parçası olmak istediğini farkedip, kurs araştırmaya başlamış:

“İngilizce konusunda kendimi hep çok yetersiz hissediyordum. Belli bir seviyede dilim olmasına rağmen, konuşma konusunda çok çekingendim. İki oğlum da şu anda iyi seviyede İngilizce konuşurken, ben bir eğitimci olarak onların gerisinde kalmaktan rahatsızdım. Online bir dil kursuna yazıldım ve 5 ay gibi bir sürede artık konuşabilir hale geldim.”

Sanal rekabeti öğrendim

Online eğitimin avantajları Funda Hanıma göre, çekingenliği kaldırması:

“Karşımda bazen Güney Afrika’dan, bazen ABD’den, bazen Avustralya’dan bir hoca oluyor. Hiç birbirini tanımayan iki insan olarak çekingenliği, kaygıyı bırakarak iletişim kuruyorsunuz. Bu çok geliştirici bir deneyim. İlk derslerde biraz tutuktum, bir hocam şöyle dedi ‘Funda Hanım, burada bir sınıfın önünde değilsiniz’. Birebir olduğumu hissetmek, o kadar iyi geldi ki. Yıllar önce bir mektup arkadaşım vardı, o zaman da böyle tanımadığımız insanlarla ilişki kurardık. O günleri hatırladım. Bir de tabii kendimi İngilizce ifade etme hayalime kavuştum.”

Sanal rekabeti öğrendim

 

Emekli olduktan sonra kendini bulmaca çözmeye veren Ahmet Bey, oğlunun tavsiyesiyle bir sudoku ve satranç grubuna girmiş. Bu grupta online sudoku ve satranç oynarken rekabet ediyorlar:

“Satranç uzun yıllar severek oynadığım bir oyundu. Emekli olduktan sonra pandemi başlayınca bol bol bulmaca çözmeye başlamıştım. Oğlum, sanal satranç oynayabileceğimi hatta bu alanda kendimi ilerletebileceğimi söyleyince, şaşırdım. Fakat sahiden önce açılışlarla ilgili eksiklerimi kapattım, sonra yeni hamleler öğrendim. Şimdi bayağı iyi bir oyuncuyum.”

Tam bu sıralarda yayınlanan The Queen’s Gambit dizisini merakla izlemiş ve yeni şeyler öğrendiğini söylüyor. 

Thai yemeği yapabiliyorum

Thai yemeği yapabiliyorum

 

Online kurslar sayesinde bir mutfak kursuna yazılan ve önce Türk mutfağı üzerine çalışıp sonra farklı kültürlerin mutfaklarıyla tanışan İnci Hanım, yeni hobisinden çok memnun:

“Ben yemek yapmayı hep çok severdim ama evde sürekli boş boş oturunca biraz sıkıldım. Önce yemek kitaplarını karıştırdım, sonra Youtube üzerinden yeni tarifler aradım. En son tariflerden birini izlerken anlatan kişi ‘Ben de bunu online bir derste öğrendim’ deyince merak ettim. Türk mutfağının detaylarını anlatan bir kursa yazıldım, o bitti baharat eğitimi aldım. En son dünya mutfağından seçmelere girdik. Geçen evde hindistan cevizi sütüyle bir nohut yemeği yaptım. Kızım ‘bu kurslara gitmene en çok biz memnunuz’ dedi. Malzemeleri tanımak ve bunu bilgisayar başında araştırarak, öğrenerek yapmak bana çok iyi geldi. Bilgisayarı iyi bir araştırmacı gibi kullandım.”

Etkinlikler HER YAŞTA Keşfet

Diğer Öneriler