Düşünsenize 1930’lu yılların Japonya’sında dünyaya geliyor ve bir daha asla geri gelmeyecek gençlik yıllarınızı savaşların ve katliamların gölgesinde geçiriyorsunuz. Böyle çetin şartlarda ayakta kalabilmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Dünyanın en yaşlı mobil uygulama geliştiricisi Masako Wakamiya, 50’li yılların ataerkil ve fazlasıyla gelenekçi Japonya’sında bir kadın olarak ekonomik özgürlüğünü kazanmakla yetinmemiş. Çünkü zamana ve jenerasyon farklarına meydan okuyan bu inatçı kadın, 5 yaşından beri hayata karşı kaybetmediği merakı sayesinde bugün “dünyanın en yaşlı mobil uygulama geliştiricisi” unvanına sahip olmuş gerçek bir idol…
Bugün 83 yaşında olan Masako Wakamiya 1941 yılında ilkokula başladığında, Japon çocukları matematiğin temel kavramlarını el yapımı abaküslerle öğreniyordu. Ebeveynlerinin ahşap boncuklarla veya meyve çekirdeklerini kullanarak yaptıkları bu abaküsler çocukların en büyük eğlencesiydi de. Masako Wakamiya da abaküsünü çok seven çocuklardan biriydi. Bu ufak tefek görünüşlü şirin kızın abaküsle yapmayı en sevdiği şeylerden biri de boncukları ileri geri iterek değişik şekiller elde etmekti.
Gel zaman git zaman bu küçük kız büyüdü ve Japonya’nın kadınları iş yaşamında geri plana atan zorlu toplumsal iklimine karşın bir bankada çalışmaya başladı. Çocukluğundan beri rakamlarla arası çok iyi olan Wakamiya için banka memurluğu gayet basit bir işti. Genç kadın bir süre işinde mutlu olamadı. Wakamiya’nın hayatına o noktada, yaratıcılığını ve hayal gücünü somut olarak ortaya koyabileceği el sanatları girdi. Henüz çocuk yaştan beri aklından çıkmayan desenleri kumaşlara ve etaminlere işlemeye başlayan Wakamiya için bu uğraş, banka memuriyetinin verdiği tekdüze hissin en büyük panzehiriydi.
Masako’nun hikayesi 1990’larda dünyada bilgisayar teknolojisinin yaygınlaşmasıyla yön değiştiriyor. 60 yaşındayken ilk kez bilgisayar gören bu akıllı kadın, hiç vakit kaybetmeden yeni teknolojileri öğrenmesi gerektiğine karar vermiş. İlk etapta Microsoft Office programlarını en ince ayrıntısına kadar öğrenen Wakamiya için özellikle de Excel tam bir oyun alanı. Çocukluğunda çok sevdiği abaküs oyunlarının çok daha fazlasını Excel’de yapabildiğini fark eden Wakamiya, bu programda desenler tasarlamaya başlamış. Ve nihayetinde, 90’ların ortasında bankadaki işinden emekli olduktan sonra da Wakamiya için artık tam zamanlı bir “teknoloji öğrenciliği” kariyeri başlamış.
Bilgisayar programlarını kullanmayı kolaylıkla öğrenmesinin ardından Wakamiya için bu hayatını değiştiren soruyu sorma anı gelip çatmış! Öyle ki Wakamiya 2000’li yılların başında, internet henüz bu kadar büyük bir içerik okyanusu değilken kodlama kitapları satın alarak bu işin prensiplerini öğrenmeye başlamış. Yaşıtları değil bilgisayar kullanmak, teknolojiden mümkün olabildiğince kaçarken Wakamiya yeni bir şeyler öğrenmediği her anı kayıp olarak nitelendirmeyi sürdürmüş. Ancak gel zaman git zaman kodlama öğrenme konusunda çevreden beklediği yardımı göremeyen Wakamiya, bu konuda çeşitli yazılım profesyonellerinden destek almaya karar verse de aklındaki şeyi gerçekleştirememiş. Çünkü konu yaşlı bireyler olduğunda, yazılım şirketleri onlara eğitim vermek için çok da hevesli davranmamış. Ancak tüm bu olaylar Wakamiya’yı yıldırmamış olacak ki, 80 yaşındaki bu hevesli kadın “teknoloji öğrenciliği” yolculuğuna tek başına devam etmiş.
Japonya’da yaşayan 60 yaş üstü insanları gerçekten eğlendiren bir mobil oyun olmadığını fark eden ve hemen bu açığı gidermek için kolları sıvayan Masako Wakamiya, AppStore’da uygulaması olan en yaşlı geliştirici unvanına sahip oldu. Eski bir Japon geleneğinden ilham alan “Hinadan” isimli bir oyun geliştiren Wakamiya, 81. yaşında uygulamasının milyonlarca insan tarafından indirilmesi üzerine TED Talks da dahil olmak üzere onlarca etkinlikte hikayesini paylaşmasının yanında, son 3 yıldır da Apple’ın düzenlendiği “Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı”na onur konuğu olarak davet ediliyor. Hatta bu inanılmaz kadın Apple CEO’su Tim Cook’la da oldukça yakın arkadaş!
Excel üzerinden tasarladığı desenlerle birbirinden yaratıcı ürünler üreten ve yazılım geliştirme konusunda her geçen gün yeni projelere başlayan Wakamiya’nın sonraki hedefi ise ilham verecek cinsten: 100 yaşına kadar yaşayıp bu süreçte en yeni teknolojileri öğrenmek isteyen Wakamiya, önümüzdeki 15 senede AR ve VR gibi teknolojileri kullanarak oyunlar yazmayı hedefliyor.