Pazarlar, marketlerde domates, biber, turşuluk salatalıklar görülmeye başlandı. Yaz sebzelerini kışa taşımak isteyenler için konserve yapmak, derin dondurucu için kışlık hazırlamak zamanı.
Kışın seradan gelen sebzeleri tüketmek istemeyenler için, mevsiminden ürünleri saklamak bir alışkanlık. Ağustostan itibaren bollaşan domatesle salça, menemen, sos yapanlar da son yıllarda giderek arttı. İster buzlukta saklayın, ister konserve yapın, bu hazırlıkları kışın tüketmek bir zevk.
Sebzeleri aldıktan sonra bekletmeden hazırlamak gerekiyor. Böylece ezik, çürük kısımların oluşmasını önleyebilirsiniz. Ne yaparsanız yapın buzluğa atmadan önce dikkat etmeniz gereken ipuçları var:
-En canlı ve taze sebze ve meyveleri tercih edin, iyice yıkayın, kurutun.
-Her zaman nasıl tüketiyorsanız, buzluğa atarken de öyle doğrayıp hazırlayın.
-Sebzeleri derin dondurucuya koymadan evvel şoklama diye adlandırılan bir yöntemle hazırlayın. Şoklama için önce sıcak suda 1-2 dakika haşlamak hemen ardından bekletmeden buzlu soğuk suya koymak gerekir. Bu şekilde hazırladığınız sebzeleri buzluğa alabilirsiniz. Taze fasulye, barbunya, bamya bu yöntemle saklanabilir.
-Buzluğa koyduğunuz sebzelerin saklama poşeti ya da kapları içinde hava kalmadığına emin olun.
-Domatesi de rendeleyerek, ya da kuşbaşı doğrayarak buzlukta saklayabilirsiniz. Aynı zamanda, biraz zeytinyağıyla kavrulmuş domatesleri de silikon kaplarda önce dondurabilir, sonra hazırladığınız parçaları saklama kaplarına koyarak bir yemeklik domates bulyonlar elde edebilirsiniz. Tabii bu zahmete girmek istemeyenler için bütün dondurmak da bir çözüm. Bütün domates de çözüldüğünde tazelik hissini veriyor.
Dondurucu olmadığı zamanlarda evde imdada yetişen çözüm konserveydi. Özellikle domatesi konserve şeklinde saklamak pratikliği nedeniyle halen sıklıkla kullanılıyor. Bunu hazırlamak için domatesleri rendeden geçirebilir ya da kuşbaşı doğrayarak tencereye koyabilirsiniz. Biraz tuz ve şeker ilavesiyle pişmeye bırakılan domateslere zeytinyağı da eklendikten sonra kavanoza alabilirsiniz.
Sıcakken kavanozlara doldurulan konserveyi hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir nokta da, kavanozun ve kapakların kaynatılması. İçine malzemeyi ekledikten sonra ilk kez kullandığınız kapakları kapatarak, bir gün boyunca bekletin. Kapakla teması oksitlenmeye neden olduğu için ters çevirmeyin.
Turşuyu tek ya da karışık sebzelerle yapabilirsiniz. Burada önemli olan kullanacağınız sirke ve kaya tuzunun dengesini iyi ayarlamaktır. Tercihiniz ister limon, ister sirke olsun, doğru saklamak, kavanozların ağzını iyice kapatmak ve yeteri kadar bekletmek, iyi turşu yapmanın püf noktası.