Türkiye’de üzerine çok araştırma olmayan bir konu, ebeveyn alışkanlıkları TÜBİTAK projesiyle beraber masaya yatırıldı. TÜBİTAK ARDEB 1003 Öncelikli Alanlar Destekleme Programı tarafından 1003-SBB-AILE-2017-2 çağrısı kapsamında fonlanan Türkiye’de Ebeveynlik Araştırma Projesi Türkiye’de yaygın olan, diğer deyişle kültüre özgü, çocuk yetiştirme tutum, davranış ve uygulamalarını nitel ve nicel yöntemlerle araştırmayı hedefliyor.
Araştırma bugüne kadar yapılanlardan farklı olarak, ebeveynlik kavramını farklı disiplinler içinde ele alarak değerlendirecek. TÜBİTAK’ın öncelikli alanlar araştırmaları kapsamında yürüttüğü proje için internet adresi üzerinden katılım sağlamak ve formu doldurmak mümkün. Çalışmanın temel amacı Türkiye’deki çocuk yetiştirme tutumlarının kuşaklararası aktarımını ve değişimini incelemek. Bu amaçla çocuk gelişiminde önemli etkileri olan büyük ebeveynlerin tecrübe ve görüşlerine yer vermeyi hedefliyor.
Araştırmanın yola çıkış metninde bu çalışmanın niteliği ortaya konuluyor. Geleneksel etnografi, antropoloji ve sosyoloji çalışmalarının genellikle bir kültürel çevrede uygulanan ebeveynlik uygulamalarına bakarak ebeveynlerin nasıl çocuk yetiştirdikleri, çocuklara yönelik tutum ve değerleri, ailede çocuğun (genellikle cinsiyet temelindeki) statüsü ya da çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre farklılaşan değeri anlamaya çalıştığı vurgulanarak, çalışmanın bütün bunların hepsini kapsayacak şekilde planlandığı belirtiliyor.
Son dönemlerde öne çıkan sosyalizasyon süreci araştırmanın merkezini oluşturuyor. Bu proje kapsamında Türkiye’de ebeveynlerin sosyalizasyon perspektifi temel alınacak. Sosyalizasyon kültüre uygun ve uyumlu çocuk yetiştirme sürecine verilen kavramsal ad. Projeyle kültürel bağlamı dikkate alarak, ebeveyn tutum ve davranışlarının anlaşılması hedefleniyor. Bu projede hem ebeveynlerin mevcut günümüzdeki çocuk yetiştirme inanışları ve sosyalizasyon amaçları, hem de kuşaklararası bir perspektifle bunun nasıl değişmekte olduğu inceleniyor.
Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayanıyor. Cevaplama hızınıza göre anket 20-25 dakika sürüyor.
Projeyi Prof. Dr. Nebi Sümer (Sabancı Üniversitesi), Prof. Dr. Feyza Çorapçı (Boğaziçi Üniversitesi), Prof. Dr. Zeynep Cemalcılar ve Prof. Dr. Kezban Çelik (TED Üniversitesi) yürütüyor.