Sebze ve meyve yemenin önemini biliyoruz. Bol miktarda lif, vitamin ve mineral içeren sebze ve meyveler dengeli bir beslenmenin olmazsa olmazı. Gün içinde 3 ila 5 porsiyon tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesinden, sindirimin sağlıklı işlemesine kadar pek çok fayda sağlıyor.
Ancak üreticiden soframıza gelene kadar meyve ve sebzelerin işleniş şekli, bu yararı tersine de çevirebilir. Pestisitler tarım ilacı olarak geçiyor ve üreticilerin ürünlerini zararlı böceklerden korumak için kullandıkları bir yol. Pestisit çeşitleri 100’den fazla ve hepsinin etki derecesi aynı değil. Buna karşın, iyi arındırılmamış pestisitli bir sebze ya da meyve insan vücuduna alındığında solunum, dolaşım ve kardiyovasküler sistem ile karaciğer, böbrek ve sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı sınıflandırmada en çok kullanılan 700 civarındaki pestisitin 33’ü insan sağlığına çok zararlı, 48’i oldukça tehlikeli, 118’i orta derecede tehlikeli ve 239’u da daha az tehlikeli grupta yer alıyor.
Alışveriş biçimlerinin değiştiği bugünlerde sofranıza getireceğiniz ürünlere daha doğrudan ulaşmak da mümkün. Kooperatifler üzerinden de, organik pazarlar aracılığıyla da üreticilere ulaşıp kullandıkları tarım ilaçları hakkında bilgi alabilirsiniz. Üreticiler artık bu konuda daha duyarlı oldukları için bilgilendirme konusunda da daha şeffaf davranıyorlar.
Mükemmel görünen sebze ve meyvelerin cazip olduğu bir gerçek ancak bu kadar mükemmel görünmeyi tarım ilaçlarına borçlu olabilirler. Göze hitap etmeyen meyveler daha sağlıklı olabilir. Yani bir meyvenin içinde kurt görürseniz, sevinin. Bu sağlıklı bir ürüne ulaştığınızın göstergesi.
Pestisit kalıntılarının giderilmesi için akan su altında yıkamak yeterli değil. Meyve ve sebzelerinin çukur bölümlerinde kalıntılar daha yoğun birikiyor. Sirkeli su da bekletmenin pestisitin direncini arttırdığı da bir diğer bulgu. Ilık 1 litre suya 10 gram İngiliz Karbonatı koyarak bekletmek, pestisit kalıntıların giderilmesine yardımcı oluyor.
Genelde ilk alışkanlığımız gıdaları sirkeli suda bekletmek. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili bir yöntem. Araştırmalar sirkeli suyun pestisit kalıntılarının etkinliğini daha da artırdığını ortaya koyuyor. Yıkama suyuna sirke ilave etmenin temel amacı, asidik bir yıkama ortamı oluşturarak yetersiz yıkama ihtimaline karşılık gıda üzerinde bulunabilen muhtemel zararlı biyolojik etkenlerini uzaklaştırmak. İngiliz karbonatını uyguladıktan sonra sirkeli suda yıkanarak bakterilerden arındırabilirsiniz.
En etkili yöntemlerden biri de meyveleri kabuğunu soyarak tüketmek. Kabukta bulunan liften yararlanamasanız da, pestisitin çözülmeme ihtimaline karşı önlem alabiliyorsunuz. En etkili yöntemlerden biri kabuğu derin soymak.