Her YaŞta
agesa-logo

Plastiksiz Bir Hayat İçin Adım Adım

 Plastiksiz Bir Hayat İçin Adım Adım

Yolda çok susadığımızda bir şişe soğuk su almak çok cazip görünebilir. Ya da hızlıca yemek yemek istediğimizde plastik bir çatal, kaşık işimizi görür. Alışverişte poşetler hayat kurtarır. Böyle düşündüğümüz pek çok ürün dünyayı geri dönülmesi zor bir kirliliğe sürüklüyor. Plastik aslında hayatımıza gireli 100 yıl bile olmadı ve insanların yüzyıllarca onsuz yaşamakta zorlanmadığını hatırlamak çok kolay.

Yılbaşından itibaren Türkiye’de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak ve ambalaj markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak. Bu sistemin işlemeye başlamasıyla her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Dünyada son yıllarda yaşanan sorunlar, okyanusların giderek kirlenmesi, küresel ısınma aslında insanlığın üzerine düşeni yapması için bir uyarı gibi. Her ülke kendi üzerine düşeni yapmak için bir adım atarken Türkiye de 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yeni bir dönem başlatıyor. Ücretli poşet uygulamasının ardından, şimdi de kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak. Ambalaj iade edildiği takdirde ücreti geri verilecek.

Plastiksiz bir hayat

Bu sistem sayesinde atıklar, çevreye çöp olarak atılmayacak, depozito iade merkezlerine götürülüp, yeniden hammadde olacak. Avrupa’da depozitosuz içecek ambalajlarının toplama oranı yüzde 47 iken, depozito olan alanlarda toplama oranı ise yüzde 94. Depozito İade Sistemi, çevresel anlamda geri dönüşüm trendine ciddi katkı sunuyor. Sistemin devreye girmesiyle Türkiye’de 263 bin ton azalma meydana gelmesi bekleniyor.

Plastiksiz bir hayat

Plastiğin tarihinin çok da eski olmadığını hesaba katarsak, pratik gibi gelen ama doğaya büyük yük oluşturan bu ürünün alternatiflerinin de yüzyıllardır kullanıldığını görebiliriz.

Çelik, cam ve bambu mutfak ürünlerinde plastik için akla gelen ilk alternatifler. Özellikle okyanuslarda büyük sorunlara yol açan plastik pipetler yerine çelik, cam ve bambu alternatiflerini artık her yerde bulmak mümkün. Defalarca kullanılan ve doğaya zarar vermeyen bu ürünlerle siz de hayatınızdan bir plastik ürünü azaltabilirsiniz.

Plastiksiz bir hayat

Artık plastik şişeler yerine hafif cam alternatifleri bulmak kolay. Tek seferlik kullanımlar yerine bu şişeleri yanımıza almak gittikçe yayılan bir alışkanlık. Yine aynı şekilde tek kullanımlık bardaklar yerine termos bardaklara geçmek, hem içeceklerin uzun süre soğumasını engelliyor hem de tek kullanımlık bardak israfını durduruyor.

Eskiden kullanılan sefer taslarını hatırlayanlar var mı? Bu taslarda taşınan yemekler uzun yıllar işe gidip gelen insanların en büyük yardımcısı oldu. Çoğunlukla çelikten yapılan bu taslara yine çelik çatal kaşıklar eşlik ederdi. Günümüzde bunların çok daha pratik alternatifleri mevcut. Onları yanınızda taşıyarak plastik tabak kullanımını önlemek çok kolay.

Doktorların da sıklıkla uyardığı kulak pamukları da kara listede. Özellikle denize karıştığında yiyecekle karıştırılan bu ürünler canlılar için büyük zarar oluşturuyor. Artık bunların da bambu alternatifleri olsa da, kulağını yalnızca pamukla durulamak da bir başka tavsiye.

Plastik torbaların yerine bez alternatiflerini kullananların sayısı hızla artıyor. Tek seferlik bir çözümdense defalarca kullanılan bu torbalar çantada yer tutmamasıyla da tercih sebebi.

Tabii aldığınız ürünlerde çevre dostu ambalajlara dikkat etmek de bir başka yol. Tüketicilerin isteği üreticilerin de üretim alışkanlıklarını düzenlemeleri için motivasyon sağlıyor.

Güncel Haberler Sağlık Sürdürülebilirlik Yaşam

Diğer Öneriler