Her YaŞta
agesa-logo

İyi ki Müzelerde Kaybolmak Var

 İyi ki Müzelerde Kaybolmak Var

Türkiye’de müze kültürü giderek artıyor. Özel girişimcilerin çabalarıyla ortaya çıkan müzeler, arkeoloji, tarih ve etnografya alanında birbirinden ilginç konularda faaliyet gösteriyor. Artık Türkiye’de de dünyadaki örnekleri gibi farklı konuları ele alarak, ziyaretçilerin ilgisini çekiyorlar. Şapka müzesinden, ekolojik oyuncak müzesine kadar seçenek var.

Anadolu’nun bin yıllara uzanan köklü tarihi hem araştırmacıların ilgisi çekiyor, hem arkeologların. Bu tarihi aktaran müzelere son yıllarda hızla yenileri ekleniyor. Araştırmacıların katkılarıyla gün yüzüne çıkan müzeler, ziyaretçilerini bekliyor. Farklı illerde açılan ilginç müzeleri derledik.

Mumya koleksiyonuyla tanınıyor

Aksaray Müzesi’ni ziyaret edenleri bir sürpriz bekliyor. Âşıklı Höyük sınırları içerisindeki Çanlı Kilisesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda keşfedilen buluntulardan oluşan mumya koleksiyonu Aksaray Müzesi’nde sergileniyor. Koleksiyon içinde farklı yaşlardaki çocuklara ve bebeklere ait mumyalar var. Kedi mumyaları ise gelenleri şaşırtıyor. Mumyalarla birlikte mezar alanlarında bulunan tüm değerli eşyalar, yine müze içerisindeki farklı bir alanda sergileniyor.

İlk imitasyon müzesi 

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi. Eski bir Rum evinde faaliyet gösteren müzede Paleolitik ve Kalkolitik dönemlere dair gündelik yaşamı tasvir eden heykeller bulunuyor. Bunlara ek olarak müzenin sergi alanlarında, bahsettiğim iki dönemden günümüze ulaşmış çeşitli eşyalar da sergileniyor. 

Romandan müzeye

Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un aynı isimli romanından alınan ilhamla kurulan Masumiyet Müzesi İstanbul’un en ilginç müzeleri arasında yer alıyor. Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un eserinde geçen detayları içeriyor. Müze aynı zamanda İstanbul tarihine de göz atabileceğiniz bir zaman tüneli gibi. 

Ekolojik oyuncakları keşfedebilirsiniz

  

Yine Tekkeköy’de yer alan Ekolojik Oyuncak Müzesi, teması ile tüm türdeşlerinden ayrılıyor. Müzenin koleksiyonunda sadece ahşaptan üretilmiş oyuncaklar var. Bu küçük müzede, Salih Tok’un yaptığı 300’ün üzerinde oyuncak sergileniyor. Çocuklara hayal etme, büyüklere ise anılarını yeniden yaşama fırsatı veren kültürel tesis bünyesinde ayrıca bir oyuncak atölyesi de faaliyet gösteriyor.

Sualtının sırları 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri. Saint John şövalyelerinin inşa ettiği Bodrum Kalesi içerisinde yer alan, Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıklarının yanı sıra dünyanın en eski batık gemi kalıntısına da ev sahipliği yapıyor. Müzede 14 adet sergi salonu bulunuyor. Dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonunun da görülebildiği müze, Bodrum’un heyecan veren ziyaret noktalarından.

Şapkanın tüm tarihi 

Şapka devriminin duyurulduğu Kastamonu’da kurulan müze, cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadarki süreçte kullanılan farklı modellerde şapkalar yer alıyor. Müzede 550’yi aşan farklı tarihlerden şapkalar bulunuyor. Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nin bir kısmını kaplayan Kastamonu Şapka Müzesi’ni gezerken, etkileyici bir dantel sergisini de detaylıca inceleme imkânı var. 

Tarihi canlandıran koleksiyon

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi küçük yaşlarda koleksiyonerliğe merak salmış Nejat Çuhadaroplu’nun kurduğu bir müze. Müzede bazıları 15. yüzyıldan kalan çok sayıda askeri ekipman bulunuyor. Bir taraftan müzeyi gezip askeri ve etnografik öğeleri incelerken bir yandan da diorama tekniği ile oluşturulmuş detaylı modellere göz atabilirsiniz.

Sinema tarihinden sayfalar 

Adana Sinema Müzesi, bölgenin sinema tarihine ve kültürüne ışık tutuyor. Eski Adana evlerinden birinin Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesinin ardından ziyarete açılan müzede, sinema sektörüne emek veren Adanalılara ait objeler sergileniyor.

Müzenin içinde Yılmaz Güney Odası, Altın Koza Odası gibi bölümler yer alıyor. Aynı zamanda zengin bir koleksiyona sahip Sinema Kütüphanesi de bulunuyor.

Hayallerin ürünü 

Baksı Müzesi, Bayburt şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta, Çoruh Vadisine bakan bir tepe üzerinde kurulu. Eski adıyla Baksı olan Bayraktar Köyü’nün adını taşıyan müze, çağdaş ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana ve iç içe yer veriyor. Müze, Bayburtlu sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın hayallerinin ürünü. 40 dönümlük geniş bir araziye yayılan müzede sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi bulunuyor. Gönüllülerin katkısıyla muhteşem bir koleksiyona sahip.

Trenlerin arasında 

Çamlık Tren Müzesi, Türkiye’nin en eski demiryolu hattı olan İzmir-Aydın Demiryolu üzerindeki Çamlık İstasyonu yakınlarında yer alıyor. Müze, açık havada sergilenen buharlı lokomotifleriyle, Avrupa’nın en büyük buharlı lokomotif koleksiyonlarından birine sahip.

Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı buharlı lokomotifler, 9 yolcu vagonu ve 7 yük vagonunun yer aldığı bu ilginç müzede, Atatürk’ün Çamlık’a gelirken seyahat ettiği vagon da yer alıyor. Koleksiyonun en önemli parçaları arasında; odunla çalışan ve dünyada yalnızca iki tane bulunan İngiliz yapımı bir lokomotifle, II. Dünya Savaşı döneminde Hitler tarafından yaptırılan üç silindirli bir lokomotif de var.

Oyuncakların tarihi 

İstanbul Oyuncak Müzesi, Şair-Yazar Sunay Akın tarafından kuruldu. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en güzel örneklerini sergiliyor. Göztepe’deki tarihi bir köşkte bulunan müze, Sunay Akın’ın 1990 yılından itibaren dünyanın farklı noktalarından satın aldığı eserlerden oluşuyor.

GEZİ REHBERİ Güncel HER YAŞTA Keşfet

Diğer Öneriler