Her YaŞta
agesa-logo

İsimsiz Kahramanlar: Dünya İnsani Yardım Günü

 İsimsiz Kahramanlar: Dünya İnsani Yardım Günü

Dünyada felaketler, savaşlar, doğal afetler yaşanırken, pek çok insan hayatı pahasına gönüllü oluyor, kriz yaşayan bölgelere yardım gitmesini sağlıyor. Bu çalışmalar sırasında hayatını kaybedenleri hatırlamak, insani yardımın önemini vurgulamak için her yıl 19 Ağustos’ta İnsani Yardım Günü kutlanıyor. Afet durumlarında insani yardım götürmeye çalışırken hayatını kaybedenler arasında bu yıl, Muğla’daki orman yangınlarında hayatını kaybeden Şahin Akdemir de var.  

 

Dünya İnsani Yardım Günü trajediden doğmuş bir gün. Bundan 18 yıl önce, 2003’te Birleşmiş Milletler’in Bağdat’taki toplantıları için kullandığı Canal Hotel’e yapılan bombalı saldırıda, aralarında BM Irak Özel Temsilcisi Sérgio Vieira de Mello’nun da yer aldığı 22 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti. Canları pahasına yardım götürmeye çalışan insanların ne koşullar altında çalıştığına dikkat çekmek için kutlanmaya başlanan bu gün, ihtiyaç sahiplerini de hatırlatıyor.   

Dünyanın dört bir yanında afetler, savaşlar olurken, yardım kuruluşlarına bağlı çalışan gönüllüler de insani kriz bölgelerinde acil yardım ulaştırmak için canlarını ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, son 10 yılda binden fazla insani yardım çalışanı, görev sırasında yaşamını yitirdi.

Özellikle savaş bölgelerinde sivillere yönelik saldırılardan en çok etkilenenler arasında gönüllüler bulunuyor. Birleşmiş Milletler Yardım Koordinasyon Ofisi 2020 verilerine göre,  sivillere yönelik saldırılar her yıl giderek artıyor. Açıklanan rakamlara göre, her 4 kurbandan 3’ünün sivil olduğu kriz bölgelerinde 277 farklı olayda saldırıya uğrayan 483 yardım çalışanın 125’inin öldürüldü, 234’ünün yaralandı ve 124’ü kaçırıldı.

Bu rakamlara koronavirüs salgının başlamasıyla beraber sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar da eklendi. Buna karşı insani yardım çalışanlarının başkalarını kurtarmak için kendilerini attığı risk de geçen yıllara oranla arttı. “Küresel İnsani Değerlendirme 2019” raporu, ülkelerin kalkınma oranları artmasına karşın her 70 kişiden birinin çatışma, afet, gıda güvensizliği, cinsel istismar, insan kaçakçılığı, zorla yerinden edilme gibi sebeplerle insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. 

Birleşmiş Milletler yaptığı kampanyada insani yardım çalışanlarını “İsimsiz Kahramanlar” olarak niteledi.

Hayatını ortaya koydu

Marmaris’te hayatını kaybeden Şahin Akdemir de insani yardım için giderken hayatını kaybeden bir kahraman.  

Marmaris’in İçmeler bölgesinde çıkan yangında her şeyi bir kenara bırakarak orada çalışan ekiplere su taşımaya başlayan Akdemir bu yolculukları sırasında yaptığı kazada hayatını kaybetti. Türkiye onu “Su taşımaya devam, yangıncılara su taşıyoruz yine” sözleriyle hatırlıyor. 

Bütün bir gece boyunca yangınlar sürerken yangına müdahale eden 30 orman ve belediye işçisine gönüllüler de yardım etti. Onlar yangını durdurmaya çalışırken 25 yaşındaki Marmarisli genç Şahin Akdemir de gönüllü olarak bu mücadeleye katılanlardan biriydi. 

Turizm sektöründe çalışan Şahin, yangın bölgesinde görev yapan ekiplere motoruyla içecek su taşımak için yola çıktı. Ancak İçmeler’de yangın bölgesinden dönerken kaza yaparak hayatını kaybetti. Sosyal medya hesabında insanları gönüllü olmaya çağıran Akdemir, bölgeden yüzünde duman izleriyle paylaştığı videolarda çalışmalarını da gösteriyordu:

“Yangıncılara su taşıyacağız yine. Allah hayırlarımızı kabul eylesin… Yangın hâlâ devam ediyor biz su taşıyoruz hâlâ… Su taşımaya devam.”

Çiftçilik yapan orman köylüsü bir ailenin 3 çocuğundan biri olan Akdemir yakınlarının tarifiyle tam bir orman aşığıydı. 

Güncel Haberler HER YAŞTA

Diğer Öneriler