Otonom araçlar yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle öne çıkan buluşlardan. İnsan kontrolünde olmayan araçların protipleri üretilmeye başlandı. Hatta insansız olarak uçabilen taksiler de geliştirildi. 2019 yılında bu ve buna benzer otonom araç projelerini sıkça gördük, bu araçlar arasında robotlar, drone’lar, otonom otomobiller ve üst düzey yapay zekaya sahip insansız hava araçları yer aldı. İlerleyen dönemlerde taşımacılık ve lojistik sektöründe de otonom araç sistemlerinin öne çıktığına şahit olacağız.
Akıllı saatler son 5 yılda kullanımı hızla yaygınlaşan ürünlerin başında. Üstelik sağlık konusunda artan özellikleri onları çoktan sağlık rutinin bir parçası haline getirdi. Kalp ritminizden uyku düzeninize pek çok noktaya odaklanan akıllı saatler, egzersiz yapanların da vazgeçilmezi oldu.
Giyilebilir teknolojinin en iyi örneklerinden bir diğeri akıllı gözlükler. Objeleri en doğru şekilde algılamayı hedefleyen modeller, yüksek görme kusuru yaşayanların da görme kabiliyetini artırmaya yardımcı oluyor. Gözlüklerin 2020’de yaygınlaşması bekleniyor.
Üç boyutlu baskı teknolojisi yeni olmasa da yazıcı boyutlarının küçülmesi, baskı malzemelerinin basitleşmesi ve maker kültürünün yaygınlaşmasıyla artık evlere de girmeye başladı. Prototip üretmek için kullanılan üç boyutlu yazıcıların hem üretim yapan sektörlerde, hem lojistikte, hem perakende sektöründe dönüşüme yol açması bekleniyor. Üç boyutlu yazıcıların işlevlerinin tıbbi operasyonlarda da kullanılacak şekilde tasarlandığını söylersek, gelecek için bir ipucu verebiliriz.
Sanal gerçeklik de uzun yıllardır hayatımızda olan teknolojilerden. Ancak artık işlemci güçleri istenilen seviyede, bağlantı hızları arttı. Sanal gerçeklik bir oyun teknolojisi olarak algılansa da aslında kullanım alanları sonsuz. Önümüzdeki yıllarda da daha iyi görüntü kalitesi, daha hızlı kablosuz bağlantılarla pek çoğumuz sanal dünyanın çekiciliğine kendimizi kaptıracağız. Eğitimden turizme, sağlıktan perakendeye pek çok farklı sektörde farklı amaçlarla kullanımı çok daha yaygın hale gelecek. İnsanların farklı yer ve zamanlardaki gerçekliği algılaması üzerine kurulu Virtual Reality olarak bilinen “Sanal Gerçeklik” ve “Augmented Reality” olarak bilinen “Artırılmış Gerçeklik” teknolojileri son yıllarda adından sıkça söz ettirdi. Giderek gelişen bu teknolojiler sayesinde insanlar hem kendi başlarına, hem de birbiriyle harmanlanarak daha ileri seviyede sarmalayıcı sanal deneyimler yaşayacaklar. Matrix âlemine giriş yapıyoruz desek abartmış olmayız.
Cep telefonlarının akıllanmasıyla asistanlar da dijital hale geldi. Apple Siri, Google Asistan artık sıkça kullanılan asistan uygulamaları. Ayrıca ev asistanları da giderek yaygın hale geliyor. Amazon’un Echo, Google’ın Home, Apple’ın bu yıl piyasaya sürdüğü Homepod gibi akıllı ev asistanları oldukça popüler. Bu aygıtları sesli komutlarla yönetip, internette istediğiniz bilgilere ulaşmanız, yemek ya da alışveriş siparişi vermeniz, müzik dinlemeniz, akıllı ev sistemleriyle entegre edip tüm evinizi akıllı hale getirmeniz mümkün.
Evi kendi kendine süpüren robotlara alıştık. Artık robot asistanlara, robot arkadaşlara da alışmalıyız. Robotlar, hastanelerden güvenlik şirketlerine her alanda kullanılmaya başlanan robotları daha sık göreceğiz.