Karantina günlerinde herkes evde. Mutfaklar hiç olmadığı kadar yoğun, sabahtan başlayan sesler akşama kadar kesilmiyor. Çocuğunuzla, torununuzla beraber evde vakit geçirdiğiniz bugünlerde onların sıkmadan eğlendirecek, tablet başından kaldıracak yollar var. Onunla beraber yeni bir dil öğrenmeye başlayabilir, koridoru araba pistine çevirebilir, gökyüzündeki yıldızların isimlerini öğrenebilir, karışık dolabını beraber düzenleyebilirsiniz.
Evde yaşam bazen insanın yaratıcılığının sınırlarını zorlamasına neden oluyor. Kitap okumak, yeni filmler izlemek, oyun oynamak dışında onlarla beraber sizin de ufkunuzu açacak yeni şeyler yapmak mümkün. Sizin için bu fikirleri listeledik.
Çocuklarınızın el motor becerilerini geliştirerek yaratıcılığını ortaya çıkaracağınız pek çok yöntem mevcut. Bunlardan biri de kumaş tablolar yapmak. Evde ne zamandır kullanılmayı bekleyen eski tişörtleri alın ve onları keçeli kalemlerle tuvale dönüştürün. Kumaş üzerine çizilen bu resimleri kasnaklarla tutturup duvara asabilirsiniz. Kimbilir belki de resim dünyasının yeni yeteneği sizin evinizde yaşıyordur.
Dolabın dibinde tekini bekleyen çoraplar yok mu? İşte onlardan birini alın, kaş göz çizin ve kukla tiyatronuza yeni bir karakter oluşturun. Herkesin bir kuklası olabilir ve anonim oyunlar kurabilirsiniz. Tiyatro hem doğaçlama yeteneğini geliştirir hem de ekip çalışmasına uygun hareket etmesini kolaylaştırır.
Elektrik bantlarıyla yere çizdiğiniz araba pistinde araba yarıştırın. O nasıl hayal ediyorsa öyle bantlayın. Sonra bırakın o hayalindeki kocaman otopark/yarış pistinde arabalarını sürsün dursun.
Bir tema belirleyerek kıyafet balosu düzenleyin. Çocuğunuz kendi kıyafetlerini kendi seçsin ve yaratıcılığını konuştursun.
Tek ihtiyacınız olan bir balon, iki plastik tabak, iki tahta çubuk. Tabakların altına tahtaları yapıştırarak raket haline getirin, bir de balon şişirin. Yere düşürmeden oynamaya başlayın. Bir balon peşinde koşarken ne kadar enerji harcayacağınıza inanamayacaksınız.
Evde olmanız doğanın içinde olmanıza engel değil. Bakliyatlardan istediğiniz birini seçin, bir kavanoza koyun, su içinde bırakın. Ertesi gün suyu süzüp, kavanozun ağzına bir tülbent geçirerek nemli kalmalarını sağlayın. Yavaşça filizlenecek bakliyatları gözlemlemek hem size hem çocuklarınıza bir eğlence olacak, hem bu filizleri sofranızda tüketebileceksiniz. İsterseniz toprağa ekerek büyütmek de mümkün.
Lego parçaları, silgi ya da oyuncak asker, iki üç tane bilye, bir de karton. Bunlarla ev tipi bowling yapabilirsiniz. Renkli plastik bantlarla bir masaya ya da platforma bowling pisti oluşturun ardından oyuncakları dizin. Çocuğunuzun bilye ile isabet ettirmeye çalışmasını izleyin.
Tek bir yabancı dilin bile yetersiz kaldığı bir dünyada yaşıyoruz artık. Eğer siz de yeni diller öğrenerek kişisel gelişiminize katkıda bulunmak istiyorsanız internet bunun için eşsiz kaynak. İnternet üzerinden Dualingo gibi uygulamalar sayesinde bir dili beraber çalışabilir, beraber dizileri altyazısız izlemeye çalışabilirsiniz. Bu hem sizin hem çocuğunuzun gelişimine katkı sağlar.
Empatinin önemi en çok bugünlerde anlaşıldı. Üstelik empati yeteneği geliştirilebilir bir özellik. İşaret dili öğrenmek de bu yeteneği geliştirmenin yollarından biri. İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği yayınladığı videolarla bu dili öğrenmeniz için imkanlar sunuyor. On kelime bile öğrenseniz, engelli bireylerle ortak bir iletişim paydasında buluşabilirsiniz.
Japon kültürünün en incelikli sanatlarından olan origami, yaratıcılığı ve el becerisini geliştirmek, konsantrasyonu artırmak ve onlara üç boyutlu düşünebilme yetisi kazandırmak için birebir. Kısaca makas veya herhangi bir yapıştırıcı kullanmadan kağıt katlama sanatı olarak ifade edebileceğimiz origami sayesinde evdeki müsvedde kağıtları değerlendirmeniz de cabası. Jo Nakashima Youtube üzerinden detaylı videolarla origami anlatıyor. Bir düşünün çocuğunuzun odasında kağıttan ejderhalar, muhabbet kuşları, köpekbalıkları, kelebekler ve daha yüzlerce şey… Hem de kendi elinden çıkma. Hoş olmaz mıydı?
Sinema tarihine geçmiş kült filmlerden gece düzenleyin. Mesela Geleceğe Dönüş. Mısırınız hazır olsun ve ışıklar kapansın.
Kendi müzik zevkini oluşturması için, ondan bir liste hazırlamasını ve size dj’lik yapmasını isteyin. Siz de kendi müziklerinizi seçin ve karaoke yapmaya çalışın.
Belli öğünlerde onun yardımını isteyin. Mesela kahvaltıyı onun hazırlamasına izin verin. Yaşına göre sorumluluğunu arttırarak (mesela yumurta kırmasına izin vererek) ev işlerine katkıda bulunduğu hissi duymasını sağlayın.
Herkesin bir sorumluluğu olsun. Bir gün toz almada, bir gün bulaşık yerleştirmede yardım isteyin. Size yardım ederken bu yardımın sizin için ne kadar önemli olduğunu vurgulamayı unutmayın.
TÜBİTAK yayınları arasında bulunan Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerinin tamamı ücretsiz erişime açıldı. Çocuklarda merak etme ve okuma isteği uyandıracak pek çok konuya sayfalarında yer veren TÜBİTAK, arşivlerini ve güncel sayılarını PDF formatında sitede okuyucularla buluşturuyor.
https://services.tubitak.gov.tr/edergi/user/index.jsp
Hayal gücünü geliştirmek için için evde bulduğunuz nesneleri bir kutuya koyun ve “Bu olmasa ne olurdu?” diye sorun, onu kullanmasını isteyin. Kalem, bant, şişe kapağı, silgi, kağıt, bıçak… Siz de hayal gücünüzü kullanın.
Eski fotoğraflara beraber bakmak hem geçmiş bilincinin oluşmasına katkı sağlar, hem yeni anılar biriktirmenize yardımcı olur. Sonra o fotoğrafları birlikte düzenleyip, yeni klasörler oluşturabilir, gelecek için yeni hayaller kurabilirsiniz.
“Bugün aklıma hiçbir şey gelmiyor” dediğiniz günlerde de yardımınıza yetişecek instagram hesapları var. Bu hesaplar sayesinde yeni fikirler bulabilirsiniz.
Oyun Kampta hesabı karantina günlerinde çocuk iletişimi üzerine fikirler veriyor, Oyun Kumbarası hesabında geri dönüşümle beraber gerçekleştirilebilecek oyunlar yer alıyor. Montessori Önerileri hesabı son yıllarda çocuk gelişimine damgasını vuran yöntemine uygun öneriler sunarken, Oyunla Öğreniyorum çocukların el becerilerine uygun oyunlara yer veriyor.
Bir de Türkiye’nin çeşitli yerlerinde oyuncak ihtiyacı olan çocuklarla oyuncakları buluşturmayı hedefleyen Oyuncak Kardeşliği hesap var ki, o da çocuklarınızla farklı yerlere uzanmak, hayatlara dokunmak için bir fırsat.