Her YaŞta
agesa-logo

Dünya İçin Hemen Harekete Geç

 Dünya İçin Hemen Harekete Geç

Dünya Çevre Günü’nü çözüm bekleyen sorunlarla kutluyoruz. İklim krizi, doğal ve biyolojik çeşit kaybı sürerken, ‘Bize ne düşer’ demek yerine, bireysel önlemlerle küresel krizin azaltılmasına bir katkı sağlayacağımızı bilmek ve hemen harekete geçmek gerekiyor.

Dünya, acil çözüm bekleyen sorunlarıyla çevre için önlem alınmasını bekliyor. Bir yanda iklim krizi derinleşiyor, türler kayboluyor, biyolojik çeşitlilik azalıyor, ormanlarda yaşanan azalma oksijin dengesini bozuyor, deniz kirliliği artıyor. Doğal kaynakların tüketiminde bir dengenin olmaması, bu krizi arttırıyor.

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) 2020 Yaşayan Gezegen Raporu’na göre son 50 yıl içinde omurgalı tür popülasyonları yüzde 68 oranında azaldı. Birleşmiş Milletler raporları da dünya genelinde 1 milyon canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Marmara Denizi’nde yaşanan deniz salyası sorunu doğal ekosistemlerin insan müdahalesinden ne kadar etkilendiğini ortaya koyuyor. Türkiye’de küresel ölçekte tehlike altındaki tür sayısı son 10 yılda dört katına çıktı ve 400’e ulaştı. Üç kuş türü, telli turna, kadife ördek ve yaz ördeği artık Türkiye’de görülmüyor. Son 50 yılda ülkemizin sulak alanlarının yarısı, yani üç Van Gölü büyüklüğünde alan ekolojik işlevini yitirdi.

Doğa için harekete geç

Doğayı korumak için bize düşen basit ama etkili tedbirler var. Ufak adımları küçümsemeyip hayatımızda uygulamak, uzun vadede kalıcı sonuçların oluşmasında etkiliyor oluyor.

-Çürümüş sebze, meyvelerinizi atmak yerine bahçenizde veya evinizde kompost yaparak değerlendirin.

-Fazla kıyafetlerinizi ihtiyacı olan bir arkadaşınıza, komşularınıza veya bu eşyaları toplayan kuruluşlara verin.

-Tüketemediğiniz meyvelerden komposto, reçel gibi ürünler yapın.

-Enerji sarfiyatını önlemek için önlemler alın. Özellikle sabahları lambaları kapatmak, dişlerinizi fırçalarken suyu kapatmak, duşta daha kısa süre kalmak, fazla enerji harcamayan beyaz eşyalar almak gibi ufak önlemler alabilirsiniz.

-Bahçenizde, balkonlarınızda veya evlerinizde saksılarda ufak tefek şeyler yetiştirmeye başlayın. En azından kendi tüketiminizi karşılayacak şeyleri bu şekilde yetiştirebilirsiniz.

-Eskilerinizi atmak yerine değerlendirerek yeni şeyler üretin.

-Plastik, cam, kağıt gibi geri dönüştürülebilen atıkları ayırarak biriktirin ve geri dönüşüm kutularına atın.

-Pil atıklarınızı bunun için ayrılmış alanlarda toplayın.

-Yağ atıklarınızı lavabolardan dökmek yerine geri dönüşüm yapılmak üzere ayırın.

-Plastik poşetleri hayatınızdan çıkarın. Bunlar yerinde file ve bez çanta gibi alternatifler kullanın. Özellikle bez çantaların hem maliyetleri oldukça düşük hem de dilediğiniz gibi boyayıp, kendi tarzınızı yansıtarak kullanabilirsiniz.

-Kendinize bir su şişesi edinin. Artık çok kolay taşınabilen şişeler ve mataralar var. Üstelik bu mataraların üzerine kendi isminizi veya istediğiniz başka bir şeyi yazdırabilirsiniz.

-Kendi termos veya bardağınızı taşıyın ve çay, kahve gibi içecekler almak istediğiniz zaman bunların içine doldurtun.

-Pipet kullanmayın.

-Plastik çatal, bıçak, kaşık, bardak kullanmamaya özen gösterin. Kullanıyorsanız da kullanıp atmak yerine temizleyerek tekrar kullanmaya çalışın.

-Doğada çözünebilen temizlik malzemeleri kullanın. Doğada çözülebilen birçok temizlik maddesinin üzerinde biyolojik olarak parçalanabildiğini gösteren ibareler bulunmaktadır. Bu malzemeler hem sağlığınız için, hem sevdikleriniz için hem de doğa için diğerlerine nazaran çok daha sağlıklıdır

Güncel Haberler HER YAŞTA

Diğer Öneriler