Her YaŞta
agesa-logo

Depremi Öğrenmek

 Depremi Öğrenmek

Son yıllarda yaşanan depremler deprem kaygısını yeniden su yüzüne çıkardı. Deprem yaşayanlar da yaşamayanlarda bu korkuyla baş etmeye çalışıyor. Korku ve kaygı yaşamak normal ama hayatın bütününe yaymadan, kaygılarla başa çıkma yollarını da bulmak gerekiyor. Kaygılarımızı anlatmak, kendimizi rahatlatacak önlemler almak bu yöntemlerin başında. 

Deprem hem fizyolojik hem psikolojik etkileri olan bir doğa olayı. Doğrudan depremi yaşamasa da bir çok insan etkilerinden kaynaklanan psikolojik sorunlarla baş etmeye çalışıyor.

30 Ekim 2020 Cuma günü Ege Denizi Seferihisar açıklarında 6,6 şiddetinde meydana gelen depremle beraber kaygılar yeniden gün yüzüne çıktı. 

Kaygıları kabul etmek ilk iş

Deprem gibi ciddi durumlarda korku ve anksiyetenin ortaya çıkması doğal bir durum. Bu aynı zamanda “savaş-kaç” mekanizmamızın getirdiği, tehlikelere karşı ortaya çıkan yollardan birisi.

Büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığımızda vücudumuz ilk olarak şu tepkileri vermeye başlıyor: 

• Kendi ya da sevdiklerimizin hayatıyla ilgili şiddetli kaygı hissi

• Şoka girme, uyuşma, inanmakta güçlük çekme

• Yerinde duramama, huzursuzluk

• Her an daha kötü bir şey olacakmış gibi alarm durumda olma hali

• Günlük aktivitelere odaklanmakta güçlük

• Hatırlamakta ve karar vermekte güçlük

• Travmatik olayı hatırlatacak şeylerden kaçınma

• Uyku bozuklukları, uykuya dalmakta güçlük

• İştahta azalma ya da artma

• Benzer bir olayın yeniden yaşanabileceği ihtimaline karşı duyulan şiddetli korku

• Gün içinde travmatik olayla ilgili anıların canlanması, olayla ilgili kabuslar görme

Bu belirtiler birçok insanda hafif seyreder ve olaydan kısa bir süre sonra unutulur. Fakat korkuyu daha yoğun yaşamış insanlarda geçmesi de zaman alır. Öncelikle sorunu kabullenmek ve çevrenizdeki insanlarla kaygılarınızı paylaşmak bir adım atmanıza yardımcı olur. 

Rutininizi bozmayın

Rutinlerinizi mümkün olduğu kadar bozmayın. Günlük yaşantınıza aktif devam etmeye çalışın. Kaygı verici düşünceleri zihninizden uzaklaştırmak için kendinizi oyalayacak aktivitelere katılın. 

Kaygılarınızı paylaşın 

Korkularınızı sizi seven, destekleyen aile ve arkadaşlarınızla paylaşmak sizi rahatlatır. Hislerinizi sesli olarak dile getirdiğinizde olaylara da farklı bir açıdan bakmaya başlayabilirsiniz. 

Uykunuzu aksatmayın 

Uyumak bu süreçte en çok zorlandığınız şeylerin başında gelebilir. Uykuya dalmanızı kolaylaştıracak bitki çaylarına, meditasyon programlarına yönelin. Günlük rutininizden önce yatağa geçerek, zihninizi uykuya hazırlayın. 

Deprem çantası yapın

Depremle ilgili önlem almak da kaygılarınızı azaltır. Olası depremler için hazırlık yapın. Ailenizle alınacak tedbirleri konuşur, acil durumlar için bir yol haritası belirleyin. Deprem çantası yapın ve onun kolay ulaşılabilir bir yerde olduğundan emin olun. Her deprem çantasının olmazsa olmazlarını da hatırlatalım: 

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

Su

Beslenmenize özen gösterin.


Garip ama gerçek. Kötü beslenirseniz, kaygınızı düzenlemekte zorluk çekersiniz. Abur cuburdan uzak durun, alkol tüketiminize ara verin. Düzenli beslenmek ve su içmek vücudunuzun adapte olmasını kolaylaştırır. 

Güncel Haberler HER YAŞTA

Diğer Öneriler