Tatil planı yapmak apayrı bir motivasyon kaynağı. Özellikle yurt dışı tatilleri hepimiz için ufuk açıcı ve heyecanlandırıcı bir niteliğe sahip. Ancak tabii ki her tatil planlamasında olduğu gibi yurt dışı seyahatlerinde de özenle dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Bu nokta hakkında “en çok zorlandığımız” diyebileceğimiz bir konu başlığıyla bugün size gelmek istedik. Kahveleriniz hazırsa bugün tatil planı yaparken vize sorgulama, vize için gerekli belgeler, vize başvurusu gibi vize hakkında bilmemiz gereken önemli konu başlıklarına değineceğiz.
Vize; yabancı bir ülkeye giriş yapmak adına o ülke tarafından talep edilen, yine o ülkeye ait konsolosluktan edinilen bir ülkeye giriş izni belgesidir. Vizelerin de kendi içlerinde sunduğu imkanlara göre değişkenlik gösteren tipleri vardır. Buna göre vizenin süresi de değişkenlik gösterir.
Vize talep eden ülkelerin başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ve ABD. Her ülkenin prosedür ve talep süreçleri değişkenlik gösterdiğinden, mutlaka gitmek istediğiniz ülkenin tüm vize şartlarına dikkatlice göz atmanızı öneririz.
AB vize ücreti İstanbul adına 120, Ankara ve İzmir şehirleri için 140 Euro’dur. ABD’den vize almak isteyen TC vatandaşları ise İstanbul’da yaşama durumunda 215, Ankara’da ikamet etme durumunda ise 235 Euro’luk bir tutar öder. Bunların haricinde vize alması nispeten daha zorlu olabilen İngiltere ise İstanbul’da 190, Ankara’da 250 Euro olarak vize ücret tutarı belirlemiştir.
Vize türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
-Schengen
-Turistik vize
-Transit vize
-Öğrenci vizesi
-Sınır kapısında vize
-Çalışma vizesi
Ülkelerin her biri vizeyi kendi ulusal çıkarlarını gözetecek biçimde verir. Dememiz o ki; kamusal düzeni bozmayacağından emin olduğu bireyleri ilk etapta seçecektir. Ancak hepimizin bildiği gibi, tabii ki süreç bu kadar basit ilerlemiyor. Ülkeye para kazandıracağınızın veya katkı sağlayacağınızın belli olması gerekir. Banka dökümleriniz, bu ülkede sahip olduğunuz mülkler gibi göstergeler etkili bir faktördür diyebiliriz.
Vize almak için gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna başvurmalısınız. Her konsolosluğun talepleri aynı değildir. Bunu da hesaba katarak spesifik olarak konsolosluğun ne istediğini doğru anlamak çok önemli!
Dediğimiz gibi; konsoloslukların talepleri birbirleriyle kıyaslandığında değişkenlik gösterebiliyor. Ancak genel perspektiften bakınca her konsolosluğun muhakkak istediği belgeleri şu biçimde sıralamamız mümkün;
● Pasaport
● Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
● Banka hesap dökümü
● Biyometrik fotoğraf
● Mesleki durum belgesi
● İkametgâh
● Evli olanlar için aile cüzdanı
Konsolosluğunuzun ne istediği, neyi ne zaman istediği ve spesifik olarak nelere dikkat ettiği çok önemlidir. Doğru dökümanları istenen adet ve biçimde iletmek ve işleyişi başvuru gününden önce öğrenip konuya hakim olmak, vize başvuru sürecinizi kolaylaştıracaktır.
Vize başvuru sonuçları 3 ila 15 iş günü içerisinde belli olur. Ancak şunu da eklemek isteriz ki herhangi bir gecikme yaşanması durumunda hemen endişe etmeyin. Ülkeler ve konsoloslukların yoğunluk durumlarına göre vize alma süreçlerinde esnemeler olabiliyor.
Vize geçerlilik süreleri ülkeden ülkeye, alınan vize tipine göre farklılık gösterir. Vize başvurusu sürecinizi tamamlamadan bunu da dikkatlice kontrol etmenizi öneririz. Örneğin; ABD için bu süre 6 ay iken, İspanya için 4 ay, İtalya için 3 ay, Fransa içinse 1 yıldır.
KAYNAKÇA
https://www.tatilsepeti.com/vize
http://vizedunyasi.com.tr/page/tr/13/Vize_Gecerlilik_Sureleri