Her YaŞta
agesa-logo

Mardin’de Bahar Gezisi

 Mardin’de Bahar Gezisi

Mardin, tarihi yapısı ve sahip olduğu benzersiz mimarisiyle pek çok gezginin ilgisini çekiyor. Şehirde dokusuyla merak uyandıran birçok kale, han, manastır, kervansaray ve kilise yer alıyor. Güneydoğunun tarihini ve kültürünü tam anlamıyla sunan şehir, büyüleyici güzelliğiyle de dikkat çekiyor.

Mardin Nerede?

Mardin, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Şehir; Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şanlıurfa gibi tarihi ve doğal güzelliğiyle ünlü şehirlere de komşu konumunda. Mardin, güneydoğuda yer almasına rağmen Akdeniz ve karasal iklim arasında bir havaya sahip. Şehrin kuzey bölgesinde bulunan dağlar, şehrin iklimi üzerinde son derece etkili.

Baharın Keyfini Çıkarabileceğiniz Mardin’de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?

Mardin, yaz aylarında oldukça sıcak ve kurak bir havaya sahip olduğu için özellikle bahar dönemlerinde keyifle gezilebilecek bir şehir. Bu sebeple şehrin tarihî konumlarını gezebilmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Şehre gittiğinizde aşağıda yer alan Mardin gezilecek yerler listesindeki konumlara giderek şehir hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

● Deyrulzafaran Manastırı
● Ulu Camii
● Kırklar Kilisesi
● Dara Antik Kenti
● Bakırcılar Çarşısı
● Zinciriye Medresesi
● Mardin Kalesi
● Kasımiye Medresesi

Mutlaka görmeniz gereken Mardin gezilecek yerler listesindeki konumlarla ilgili detaylı bilgiye de aşağıdaki başlıklara göz atarak ulaşabilirsiniz.

Anadolu’nun En Eski Camilerinden: Ulu Camii

Mardin’de yer alan Ulu Camii, Anadolu’nun en eski camisi olarak biliniyor. Mardin gezi planı yaparken burayı ilk sıraya yerleştirebilirsiniz. 12. yüzyılda inşa edilen cami, Selçuklu dönemine ait bir yapı. Kesme taştan yapılmış olan mimarinin içerisinde süslemelerle bezenmiş mozaikler de yer alıyor. Ayrıca cami, Mardin’in tarihî ve kültürel zenginliğini de yansıtıyor.

Görenleri Tarihi Yolculuğa Çıkaran Kırklar Kilisesi

Bölgedeki en önemli tarihî ve kültürel yerlerden biri olan kilise, 4. yüzyılda Bizans döneminde inşa ediliyor. Kilisenin Süryani topluluğu tarafından ibadet yeri olarak kullanıldığına inanılıyor.

Mardin’in Tarihi Zenginliğini Yansıtan Dara Antik Kenti

Dara, Mardin ilinin yakınında yer alan bir antik kent. Bizans döneminde kurulan antik kent; Roma, Bizans ve Pers İmparatorlukları dönemlerinde önemli bir merkez konumunda bulunuyor. Birçok farklı kültüre eşlik eden bu yeri de gezebilirsiniz.

Bakırcılık Denildiğinde Akla Gelen İlk Yer: Bakırcılar Çarşısı

Mardin’in tarihi yerleri arasında bulunan Bakırcılar Çarşısı, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden bu yana bakır işleme ve satışın yapıldığı önemli bir yer.

Mezopotamya’ya Kuş Bakışı İçin: Zinciriye Medresesi

14. yüzyılda inşa edilen medrese, bölgedeki Selçuk dönemi mimarisinin önemli örneklerinden biri. Medrese; zengin süslemeleri, iç içe geçmiş seramik ve taş işçiliği gibi ayrıntıları ile de göz kamaştırıyor.

Mardin’de Mutlaka Denenmesi Gereken Yöresel Lezzetler Nelerdir?

Mardin, farklı kültürden toplumlara ev sahipliği yaptığı için birbirinden lezzetli yemeklere sahip. Mardin yemekleri arasında yer alan benzersiz lezzetleri şöyle sayabiliriz.

Şifa Kaynağı Genadir Çorbası

Genellikle et, sebze ve baharat gibi malzemelerle yapılan çorba, özellikle bağışıklığınızın düştüğü dönemlerde enerji veriyor. Bu çorba, Mardin ve çevresinde yerel lezzetler arasında yer alıyor.

Her Damağa Hitap Eden Kibbe

Arap mutfağının önemli yemekleri arasında yer alan kibbe, genellikle et ve bulgur unu kullanılarak hazırlanıyor.

Kahve Severlerin Unutamayacağı Lezzet Dibek Kahvesi

Dibek kahvesi, Mardin lezzetleri arasında yer almasının yanı sıra kuvvetli bir lezzete sahip olduğu için son derece beğenilerek tüketilen bir içecek.

Mardin Mutfaklarının Olmazsa Olmazı İkbebet

Mardin’e özgü yemeklerden biri olan ikbebet; et, pirinç ve sebzeler kullanılarak hazırlanan ve baharatlarla tatlandırılan yöresel lezzetler arasında bulunuyor.

Mardin Gezi Sonunda Alınabilecek Hatıralıklar Nelerdir?

Mardin gezisi sonrasında yaşadığınız şehre dönerken, bölgedeki anılarınızı pekiştirecek ürünlerden satın alabilirsiniz. Mardin’den dönerken hem kendinize hem de sevdiklerinize almak için şehre özgü el sanatlarından ve eski evlerin bulunduğu duvar resimlerinden tercih edebilirsiniz. Ayrıca lokum, kahve ya da kumaş gibi farklı türdeki hediyelikleri de tercih edebilirsiniz.

Kaynaklar;

https://www.flypgs.com/blog/bir-sonbahar-hatirasi-mardin-gezisi/

https://gezimanya.com/turkiye/mardine-ne-zaman-gidilir

https://www.sabah.com.tr/roza/yasam/sonbaharda-gezilecek-yerler-arasinda-t
arihiyle-buyuleyen-sehir-mardin

GEZİ REHBERİ TÜRKİYE

Diğer Öneriler