Her YaŞta
agesa-logo

BUĞDAY DERNEĞİ NELER YAPIYOR?

 BUĞDAY DERNEĞİ NELER YAPIYOR?

Temelleri 1990’lı yıllarda Victor Ananias tarafından Bodrum pazarında bir tezgâhta atılmaya başlanan Buğday Derneği, kuruluşuna kadar adım adım birçok aşamadan geçti ve ilk olarak Buğday Hareketi olarak ortaya çıktı. Bodrum pazarında başlayan yolculuk, 1992 yılında Başak Doğal Ürünler Dükkanı ve Buğday Vejetaryen Restoran’ı ile devam etti. Başak Doğal Ürünler Dükkanı’nda doğal, geleneksel ve organik sertifikalı ürünler satılıyordu. Restoran bir yandan doğal gıdalarla mutfağını lezzetli ve sürdürülebilir kılarken diğer yandan da misafirlerine sağlıklı besinler ve ekolojik yaşam hakkında bilgiler sunuyordu.

1998 yılında, içinde ekolojik haberler, sağlıklı yemek tarifleri ile doğal, ekolojik ve geleneksel ürünler hakkında bilgilerin yer aldığı Buğday Bülten’i yayımlanmaya başladı ve bülten bir yıl sonra dergiye dönüştü. Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi adıyla tüm Türkiye’de okuyucularına ulaşan derginin içeriği yine iyi tarım ve sağlıklı beslenme ile ekolojinin dokunduğu her alandan oluşuyordu.

2002 yılına gelindiğinde ise Buğday Hareketi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak resmi bir kimlik kazandı. Kurulduğu günden bugüne ise Türkiye’nin ve dünyanın birçok bölgesinden gönüllülerinin, üyelerinin ve bağışçılarının desteğini alan dernek, doğa dostu üretim ve tüketim alışkanlıklarının yaygınlaştırılması; kırsal ve kent arasındaki bağların güçlendirilmesi; sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim için ulusal ve uluslararası düzeyde yürüttüğü projeler, kurduğu bağlantılar ve işbirlikleri, organize ettiği ve katıldığı etkinlikler aracılığıyla; bireylerde ve toplumda ekolojik yaşam bilinci ile duyarlılığı oluşturmak için çaba göstermekte.

Buğday Derneği’nin asıl amacı; ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak, doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek ve bu konular hakkında toplumun bilgi seviyesini yükselterek bilinç oluşturmak.

Buğday Derneği Nasıl İşler Yapıyor?

 

Yerleşimleri, üretim ve tüketimleri ile yaşamları doğayla uyum içinde olan insan topluluklarının varlıklarını sürdürmesine katkıda bulunulması;

Çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen sürdürülebilir tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması; Geleneksel süreçteki üretimlerin korunması, sürdürülmesi;

Bu alanda yaşayan örneklerin desteklenmesi, yeni örnekler oluşturulması ve bu örneklerin sürdürülebilir hale gelmelerinin desteklenmesi insan gereksinimlerinin ekosistem döngülerine uyum içinde yeniden tanımlanması;  

Bireyin doğa ve çevresi içerisinde yaşayabilmesi için bilgilendirilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi amacıyla faaliyet alanları yaratılması, bilgi ve kültür alışverişini sağlayan turizm anlayışının geliştirilerek uygulanması;

Doğal gereksinimlere denk düşen üretim ve tüketim modellerinin ve teknolojilerinin desteklenmesi ve uygulanması yolunda projeler yürütüyor.

Buğday Derneği’nin Güncel Projeleri

“%100 Ekolojik Pazarlar” projesi kapsamında ekolojikpazarlar.org internet sitesinden Bakırköy, Şişli ve Kartal’da bulunan organik pazarlardaki pazarcıların yerleşim planlarına göre sertifikalarını kontrol edebileceğiniz bir hizmet sunuyor.

“WWOOF Türkiye/Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası (TaTuTa)” projesi güven ve takasa dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik ederek, sürdürülebilir bir küresel toplum inşa etmek amacıyla, gönüllüler ile ekolojik üreticileri bağlayan dünya çapında bir hareketin parçası. Türkiye’de ise projenin yürütücülüğünü Buğday Derneği üstleniyor.

Zehirsiz Sofralar projesi ile birlikte; bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan pestisitlerin kullanımını azaltmak ve doğa dostu tarım yöntemlerini geliştirmek için çalışıyor.

Zehirsiz Kentlere Doğru projesi, tarımda olduğu gibi kent yaşamında da kullanılan pestisitler yerine alternatif, doğa dostu ve sürdürülebilir çözümler geliştirilmesini amaçlıyor.

Akdeniz Agroekoloji Kervanı, yerelde ve kırsaldaki agroekoloji bilgi ve uygulamalarını toplayarak derlenen bilgi ve deneyimleri, eğitim materyalleri ve çevrimiçi bir platformla daha geniş bir platformda paylaşmayı hedefliyor.

Gençler için Agroekoloji Eğitimi projesi ile gençleri, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir gıda sistemleri için bütünsel çözümler sunan agroekoloji bilgisi ile tanışarak çevre ile ilgili farkındalıklarını ve ekolojik okur yazarlıklarını artırmaya çağırıyor.

Buğday Derneği’ne Nasıl Destek Olabilirsiniz?

İnternet sitelerindeki “Üyelik ve Bağış” ya da “Destek Ol” butonlarına tıklayarak bu sayfadan derneğe üye olabilir ya da bağış yaparak maddi destekte bulunabilirsiniz. Yine sitedeki “Dükkan” sekmesine tıklayarak Buğday Derneği’nin ürünlerini satın alabilirsiniz. Bu sekmede ayrıca derneğin etkinliklerinden de haberdar olabilirsiniz. Dernek pandemi sebebiyle gönüllü alımlarını durdurduğu için şimdilik gönüllü olarak destek verme imkanı yok, ancak sosyal medya hesaplarını takip ederek bu konuyla ilgili güncel bilgilerden haberdar olabilirsiniz.

Buğday Derneği ile ilgili daha fazla bilgiye buradaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz

Genel

Diğer Öneriler