Her YaŞta
agesa-logo

Ketojenik Diyet Nedir Ve Nasıl Yapılır?

 Ketojenik Diyet Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet ya da diğer adıyla keto diyeti vücudun yağ yakım gücünü desteklemekle kalmayıp artırılmasını hedefleyen diyetin genel adıdır. Ketojenik diyetler farklı tiplerde olabilen; kilo verme ve sağlık açısından oldukça yararlı sonuçlar verebilen programlardır. Ancak başlangıç aşamasında bazı yan etkilerİ olabilir.

Ketojenik Beslenme Nedir?

Ketojenik diyetler metabolizmayı ketozis moduna sokmayı amaçlar. Sağlıklı biçimde kilo verilmesini baş ilke edinen bu diyet tipi hem mental hem de fiziksel anlamda performansı yükseltmeyi hedefler. Bunun için de vücuttaki keton seviyesinin yeterli düzeye çıkarılması gerekir. Ketojenik diyet adına konu olan “keto”, vücuttaki “keton” adlı enerji molekülleri üretimini sağlayan anlamına gelir. Ketonlar, kan şekerinin (glikoz) az olduğu zamanlarda kullanılan bir tür alternatif enerji kaynağı diyebiliriz.

Ketonlar, az miktarda karbonhidrat tükettiğinizde ya da az miktarda protein aldığınızda, karaciğerlerde yağ kullanılarak üretilir. Devamında ise beyin de dahil, vücudun bütün organlarına enerji kaynağı haline gelir. Beyin her gün yüksek miktarda enerji kullanan bir organ olduğundan yağı doğrudan kullanma yetisine sahip değildir. Bundan dolayı beynin en temel enerji kaynağı ancak ve ancak glikoz veya ketonlar olabiliyor. Bundan ötürü ketojenik diyet, vücudumuzdan aldığımız sağlıklı verimi artırmaya yönelik ve pek çok farklı tipi olan beslenme şeklidir diyebiliriz.

Kimler Ketojenik Diyet Uygulamamalı?

Ketojenik diyetler oldukça faydalı olabilirler ancak bazı durumlarda risk unsuru olabiliyorlar. Bu riskli sağlık koşullarını aşağıda sizler için sıraladık.

İnsülin ya da ilaç kullanımı gerektiren diyabet hastaları,

Yüksek kan basıncı için tedavi gören kişiler,

Bebek emzirme döneminde olan kişiler,

ketojenik diyet bakımından risk taşıyan grupta yer alırlar.

Ketojenik diyeti başlatmanın en önemli noktası karbonhidrat tüketimini kalıcı olarak bırakmaktır. Günde 50 gramın altında net karbonhidrat almak bu diyete giriş için uygundur ve belirtmek isteriz ki ne kadar az karbonhidrat alırsanız, diyetiniz de o kadar etkili olacaktır.

 Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik diyetlerde yememeniz gerekenler; nişasta, makarna ve şeker barındıran ekmek, pilav ve patates gibi gıdalardır. Karbonhidrat bakımından zengin olan bu gıdalar ne yazık ki diyet sürecinizi olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra içecek seçimlerinizde dikkat etmeniz gereken noktanın şeker tüketmemek olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Çay veya kahvenizi az ölçüde süt veya krema ile tüketebilirsiniz. Çok sık olmamak kaydıyla zaman zaman bir kadeh şarap da içebilirsiniz.

Ketojenik Diyetin Faydaları

Ketojenik diyetin faydaları oldukça fazla. Kilo vermeyi desteklemesinin yanı sıra hem mental hem de fiziksel anlamda daha enerjik ve dinç hissetmeye yardımcı oluyor. Ketojenik beslenmede insülin seviyesi düştüğünden yağ yakımı hız kazanıyor, açlık hissinin de azalmasıyla kilo vermek adına harika şartlar meydana geliyor. Pek çok araştırma bu beslenme tipinin diğer diyet tiplerinden daha işlevsel olabildiğini ortaya koydu.

Kilo vermenin yanı sıra diyabet ile savaşma konusunda da süreci destekleyen ketojenik diyet, odaklanmayı destekler nitelikte. Dikkat eksikliği yaşayan veya ekstra dikkat gerektiren meslek dallarında çalışan bireyler için oldukça faydalı olabilen bir beslenme tipi.

Ketojenik Diyetlerin Diğer Faydaları

Mideyi rahatlatır,

Kan basıncını dengeler,

Akne problemini düşürür,

Mide yanmasını azaltır,

Migren ataklarını azaltır,

Tatlı krizlerini giderir,

“Polikistik over” sendromuna iyi gelir,

Beyin kanserinin tedavisinde yararlanılabilen bir beslenmedir.

İlk Etapta Görülen Yan Etkiler

Ketojenik beslenme listesi hangi tip olursa olsun, alışma sürecinde herkesin yaşadığı birtakım ortak yan etkiler bulunuyor. Dikkat kaybı, baş dönmesi, baş ağrısı veya huzursuzluk bunlardan birkaçı. Zaman içerisinde keton adı verilen moleküllerden daha çok yararlanan beyin ve vücut, alışma döneminin ardından eski enerjisinin çok daha üzerinde bir performans göstermeye hazır hale gelecektir. Ancak bu yan etkilerin dışında bazı durumlar yaşama ihtimaline karşın mutlaka bir uzmandan destek alarak bu sürece başlamanızı tavsiye ederiz.

Herkesin metabolizma sistemi birbirinden farklı olduğundan mutlaka detaylı bir muayeneden geçtikten ve sağlık koşullarınızın onayından sonra ketojenik beslenmeye start vermenizi tavsiye ederiz.

BÜTÜNSEL SAĞLIK YEME & İÇME YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler