Her YaŞta
agesa-logo

Yaşlılıkta Dans Etmenin Faydaları Nelerdir?

 Yaşlılıkta Dans Etmenin Faydaları Nelerdir?

Dans bedenin gıdası diyebiliriz. Dans etmek hem bedensel aktivite anlamında hem de “kafa dağıtmak” ve sosyalleşme açısından kişisel gelişimi de destekleyici bir etkiye sahip. Hangi yaşta olursak olalım bir yanımız hep hareket ve canlılık ister. Bundan ötürü günümüzde dans kursları ve sanat merkezleri artık daha ileriki yaşlardan öğrencilere de ev sahipliği yapıyor. Bugün ileriki yaşlarda icra edilen dans sanatının ne denli büyük faydalara sahip olduğundan bahsedeceğiz.

Yaşlılıkta Dans Etmenin Ruh ve Beden Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Dans etmek bir bedensel aktivite olmanın yanı sıra kişiye ruhsal, psikolojik ve sosyal anlamda da büyük katkılar sağlayan bir hobi. Yaşlılık döneminde yapılan dans egzersizleri kişilerin bu yaş gruplarında karşılaşması muhtemel pek çok rahatsızlığın önüne geçiyor. Parkinson rahatsızlığının tedavisinde sıkça kullanılan ve popüler çözümlerden biri olan dans, aynı zamanda yaşlılık döneminin de sosyal, “hareketli” ve aktif geçirilebileceğini kanıtlıyor. Kasları güçlendiren ve kemikleri daha sağlıklı hale getiren dans hobisi, ileriki yaşlarda oluşabilen kas ve sinir sistemi rahatsızlıklarını da büyük ölçüde önlüyor. Psikolojik faktörlere baktığımızda ise içe kapanıklık, depresyon, mutsuzluk, asabilik ve isteksizlik gibi yaşlılık döneminde sıkça karşılaşılabilen durumları önemli seviyelerde aşağı çekiyor.

Dans Etmenin Yaşlanmaya Karşı Etkileri Nelerdir?

Yaşlanmanın karşısında duran ve tıpta da sıkça başvurulan dans terapisi, tedavi destekleyici hobi olmasının yanı sıra yaşlanmayı da yavaşlatıyor. Bedensel aktivite halihazırda herhangi bir bireyin vücudundan aldığı verimi artırdığından, aynısı yaşlılık döneminde de geçerli. Hareket kabiliyetini artırmaya destek olan dans aktivitesi, aynı zamanda kişinin daha zinde, dinç ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Dolayısıyla günün sonunda yine “insan hissettiği yaştadır” mottosunun önem kazandığını görüyoruz. Daha çok hareket etmek ve motor beceriler, el-ayak-kol-göz senkronizasyonu gibi pek çok alanda kişiyi bedensel ve bilişsel olarak daha iyi duruma getiren dansın genç hissettirmemesi mümkün mü?

İleri Yaşlarda Sizin İçin En Uygun Dans Türleri Hangileridir?

İleriki yaşlarda sağlıklı yaşlanma kavramının en iyi temsilcilerinden olan dans sanatının pek çok dalı mevcut. Dolayısıyla bizlere neredeyse sınırsız bir seçim hakkı tanıyor. Latin ezgilerinden başlayıp, klasik sound’ların bizi şık salonlara götürdüğü dans tiplerinden tutun, tropik adalara kadar seyahat edebildiğimiz dans sanatı bizi nereye götürmüyor ki? Gelin, dans sanatının bizlere sunduğu sayısız dalların yaşlılık dönemi adına en popüler olanlarını aşağıda sıralayalım!

Vals

Ah o salonlar, o müzik ve yaş aldıktan sonra insanın üzerine tam oturan şık takım ve tuvaletler… Hem asaletin hem de sağlığın en büyük temsilcilerinden bir tanesi vals dansı.

Yaşlılar için bale

Kim demiş yaşlılar bale yapamaz diye! Sadece bir uyarlama gerekliydi ve birkaç düzenlemenin ardından görebileceğiniz en asil balerin ve baletler dünya çapında pek çok dans akademisinde yerini aldı bile.

Oturarak yapılan dans

Bu dans türü hareket kabiliyeti diğer yaşlılara göre daha kısıtlı olan bireyler içindir. Büyük farklar yaratabilen bu dans dalı terapilerde sıkça başvurulan ve sosyal ve bilişsel anlamda gözle görülür farklar ortaya koyan bir dans türü.

Diğer Alternatifler

Salsa

Zumba

Çaça

Modern dans

Dans Etmek Alzheimer ve Demansa Karşı Etkili Midir?

Dans etmek Alzheimer ve demans gibi rahatsızlıklarda sinir sistemini, bilişsel sistemi doğrudan destekleyen bir etkiye sahip. Doktorların ve fizyoterapistlerin sıkça önerdiği dans hobisi; motor becerileri geliştirdiğinden hafızayı da etkin olarak kullanmaya imkân tanırken beden kontrolünü de daha sıkı tutmaya yardımcı oluyor.

BÜTÜNSEL SAĞLIK FİZİKSEL SAĞLIK HOBİLER YAŞAMA SANATI YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler