Vejetaryen beslenme, bitkisel ürün tüketen kişilerin beslenme şekline verilen ad. Vejetaryen beslenme tarzını seçmiş kişiler, et dışında isteğe bağlı olarak yumurta, süt ya da bal gibi hayvansal gıda tüketebiliyor. Bununla birlikte haddinden fazla yemek yemenin vücutta yarattığı zararlar pek çok kişi tarafından konuşuluyor. Ağırlıklı olarak bitki temelli beslenen kişiler kardiyovasküler hastalıklara karşı daha dirençli oluyor. Bununla birlikte yapılan araştırmalar neticesinde kardiyometabolik riskler, obezite ve tip iki diyabet gibi sorunlar da et tüketmediğinizde azalıyor.
Vejetaryen Beslenme Nedir?
Vejetaryen beslenme, et ve hayvan dokusu yemeden bitki tüketiminin artması diyebiliriz. Bununla birlikte vejetaryen beslenme diyetinde süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalar tüketebiliyorsunuz. dengeli bir şekilde vejetaryen besinler tüketmek istiyorsanız meyvelerden, baklagillerden, tohumlardan, taze ve pişmiş sebzelerden faydalanabilirsiniz. Vejetaryen beslenme, kalp sağlığı ve kilo kaybı gibi pek çok faydaya da sahip.
Vejetaryen beslenme listesi yaparken öncelikle hayvansal gıdaların çoğunun yenilmemesiyle ilgili sağlıksal bir sorununuzun olup olmadığını araştırmalısınız. Ardından düşük kalorili ancak vitamin, mineral ve antioksidan yönünden zengin olan besinleri tercih edebilirsiniz. Damak zevkinize göre seçeceğiniz bu yiyecekler arasında yumurta, süt ya da bal gibi hayvansal gıdalar yer alabiliyor. Bu sebeple içinde et dokusu bulunmayan her ürünü yiyebilirsiniz.
Vejetaryen beslenmenin faydaları arasında ilk sırada gün içinde kendinizi hafif hissetmek gelebilir. Bitki, tahıl ya da meyve gibi ürünler, vücudunuzu daha az yoracağından gün içinde şişkinlik ya da mide sıkıntısı yaşamazsınız. Sağlıklı ve iyi planlanmış bir vejetaryen diyet, kilo kontrolü ve kalp sağlığı üzerinde de etkili oluyor. Ayrıca vejetaryen beslenme şekli, doğaya, canlıya ve çevreye karşı da son derece saygılı bir çözüm.
Vejetaryen beslenme ve sağlık üzerine etkileri yıllardır konuşulan bir konu. Bununla birlikte vejetaryen beslenme diyetinin, diyabetten kalp sağlığına kadar pek çok hastalıkta da yarar sağladığını da biliyoruz. Sürdürülebilir ve uzun vadede yarar sağlayan bu beslenme tipi, fiziksel sağlığın dışında psikolojik olarak da insanları olumlu etkiliyor.
Vejetaryen beslenmeye başladıysanız süt ve ürünlerini tüketebilirsiniz. Bununla birlikte hayvansal gıdalardan olabildiğince uzak durmak istiyorsanız kalsiyum kaynakları olan badem, susam ve tahin gibi ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca hayvansal gıda tüketmediğiniz sürede çinko için baklagiller, soya ürünleri ya da tahıllardan yiyebilirsiniz.
Vejeteryan beslenme faydaları arasında belki de insanların en çok bildiği konu, sağlıklı ve dengeli kilo verimi. Vejetaryen tipi beslenirken sebze, baklagil ya da tahıl yediğiniz için sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bu süreçte ilk olarak karbonhidrat tüketimini dengelemeye çalışabilirsiniz. Vejetaryen beslenme tipine geçtiğinizde, kilo vermek için dengeli bir besin alımına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bu konuda önemli olan, verdiniz kilolardan daha çok vücudunuzun hafif ve sağlıklı olması.
Vejetaryen ya da vegan olan kişiler, dünyadaki hayvan popülasyonu üzerinde son derece etkili. Tüketimin durmaksızın arttığı bu günlerde talepten çok daha fazla hayvan kesiliyor. Kesilen etlerin bir çoğu zamanda yenmediği için atılabiliyor. Bu sebeple uygulanan düzen, sürdürülebilir bir geleceği yansıtmıyor. Çevreye ve hayvanlara saygılı, sürdürülebilir bir gelecek için et tüketimi azaltılmalı. Bununla birlikte yapılan araştırmalar sonucunda, hayvansal temelli beslenme ve üretimin küresel ısınma ve sürdürülebilir çevre üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğu biliniyor. Bu sebeple uzun vadede vejetaryen ve vegan beslenme şeklinin artması, sürdürülebilir bir çevre için son derece önemli.