Her YaŞta
agesa-logo

Tasarruf Nasıl Yapılır?

 Tasarruf Nasıl Yapılır?

Tasarruf, özellikle günümüz dünyasında ekonomik anlamda olmazsa olmaz gereksinimlerden biri haline geldi. Ekonomideki dalgalanmalar yüzünden her birimiz özellikle son 3 yıldır tasarrufun, para biriktirmenin ve harcama dengesinin önemini dramatik bir şekilde fark ettik. Bugün tasarruf kavramı ve “Nasıl tasarruf yapılır?” sorusu üzerinde durarak günlük hayatımıza, uzun vadedeki planlarımız adına nasıl uygun zemin hazırlayabileceğimize bakacağız.

Tasarruf Yöntemleri

Genel olarak baktığımızda tasarrufu temel olarak uygulamak oldukça kolay olacaktır. Evde tasarruf etme yöntemleri konuya ilişkin ilk adımı atacağımız unsur olabilir. Tasarruf yapmanın yollarından en kilit olanı israfı önlemek. Evdeki yemekler arttığında, yemek veya malzemeleri başka sofralarda değerlendirmek bütçenize destek olacaktır.

Evde Tasarruf Yöntemleri

Su ve elektriği dengeli harcamak ise özellikle önem arz ediyor. Güncel zamlardan dolayı ödemesi biraz daha güçleşen faturalar için;

Bulaşık makinesi kullanarak su tasarrufu sağlamak ve makineyi haftada belirli zaman aralıklarını aşmadan kullanarak elektrikten tasarruf etmek

Su ısıtıcısı ve klima gibi cihazları kullanırken aşırıya kaçmamak

Enerji tasarruflu ampul ve beyaz eşya kullanmak

Kullanılmayan fişleri prizde bırakmamak ve gereksiz ampul kullanımından kaçınmak

Suyu boşa akıtmamak ve yemek malzemelerini su dolu kâsede yıkamak

gibi başlangıç adımları gelen su ve elektrik faturalarının düşmesine yardımcı olacaktır.

Bilinmeyen Tasarruf Yolları

Bilinen adımların yanı sıra çok bilinmeyen bazı yollarla da tasarruf etmeniz mümkün. Bu yollar biraz detay gibi görünse de oldukça işlevseller.

Su arıtma cihazı kullanarak, musluk suyunu içilebilir su haline getirin. En başta ödediğiniz miktar sizi düşündürse de kısa ve uzun vadede çok büyük tasarruf etmenizin yolunu açacak.

Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanın.

Bina yalıtımınızda enerji verimliliğine yönelik teknolojileri tercih edin. Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın.

Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.

Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.

Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.

 Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.

Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.

Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi gereçlerin daha verimli çalışabilmeleri için temiz tutmaya özen gösterin.

Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın.

Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden önce çözülmesini bekleyin.

Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın. Yemeğinizi soğutmadan dolaba koymanız hem dolabınızın daha fazla enerji harcamasına hem de yemekte bakteri üretilmesine sebep olur.

Fırın yemekleriniz için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltın. Bu malzemeler ısıyı diğer malzemelerden daha iyi ilettiği için aynı sonucu verecektir.

Isının boşa gitmesini engelleyebilmek için tencere ve tavanızın genişliğinin ocağınızla aynı boyutta olmasına dikkat edin.

Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.

Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi yüzde 20 azaltın.

Fırında pişen yemeği sürekli fırının kapağını açarak kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın. Çünkü fırınınızın kapağını her açtığınızda ısı enerjisinin büyük bir bölümünü kaybedersiniz.

Para Tasarrufu Nasıl Yapılır? Para tasarrufu da tasarruf yöntemleri içerisinde önemli bir nokta. Yalnızca faturalar veya evimizde kullandığımız enerji değil, günlük hayatımızda harcadığımız miktar, ev alışverişi gibi harcamalar da dengede tutulmalıdır. Para tasarrufu sağlamanın en önemli birkaç yolu ise şöyle;

Elektrik, su ve doğal gaz giderlerini inceleyin, fazla gelen faturaların zaman aralığında neler yaptığınızı tespit edin.

İkinci el uygulamalarına göz atın.

Eğlence ve keyif üzerine yapılan giderlere sınır çizin.

Daha sık toplu taşıma kullanarak taşıt maliyetini en aza çekin.

Gıda alışverişlerinizi inceleyin. Her ay ihtiyaç olan malzemeleri belirleyin, önceliğinize sadık kalın.

Aile giderlerinize göz atın.

Yatırımlara önem verin, para piyasalarını takipte kalın.

BÜTÜNSEL SAĞLIK EKONOMİK SAĞLIK YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler