Her YaŞta
agesa-logo

Pelvik Taban Sağlığı Neden Önemlidir?

 Pelvik Taban Sağlığı Neden Önemlidir?

Pelvik taban, pelvis yani leğen kemiğinin iç kısmını örten ve leğen kemiği içinde bulunan idrar torbası, yumurtalık, rahim ve kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun normal görevlerini yapabilmesi için destek oluşturan bağ ve kas dokusundan oluşan tabakadır.

Pelvik taban kasları sürekli çalışarak mesaneyi, bağırsakları, rektumu ve cinsel organları destekler. Bu çok yönlü kas grubu birçok önemli işlevi yerine getirir: Tuvalet ihtiyacı duyduğunuzda mesane ve rektumun kasılmasına ve gevşemesine yardımcı olur. Aynı zamanda bunlar cinsel ilişki sırasında da kullanılan kaslardır.

Pelvik kaslar çok gevşek veya çok sıkı olduğunda bazı problemler ortaya çıkabilir. Zayıf veya hasarlı pelvik taban kasları, uterus, mesane ve bağırsağın basınç ve dolgunluk hissi ile ilgili bir durum olan idrar kaçağına, bağırsak sızıntısına ve pelvik organ sarkmasına neden olabilir. Bu kaslar çok sıkıysa gevşemesi zor olabilir. Bu da bağırsak hareketlerinin zorlanmasıyla kabızlığa, eksik mesane boşalmasına, idrar yaparken yanmaya, zayıf idrar akışına veya cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.

Hamilelik ve doğum, kronik öksürük, kronik kabızlık, tuvalet yaparken sürekli ıkınma, ameliyat veya hastalıktan kaynaklanan sinir hasarı dahil olmak üzere pelvise baskı yapan her şey pelvik taban bozukluğuna yol açabilir. Kadınların neredeyse dörtte biri pelvik taban bozukluklarıyla karşı karşıyadır ve bu sorunların görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar. Erkekler de pelvik taban bozukluklarından muzdarip olabilir. Erkeklerde travma, nörolojik hastalıklar, prostat büyümesi, pelvik cerrahi, enfeksiyonlar ve hatta prostat kanseri gibi durumlar için radyasyon tedavileri sonucunda pelvik taban bozuklukları gelişebilir. Aslında başarılı bir şekilde tedavi edilebilen yaygın tıbbi durumdur.

Pelvik Taban Bozukluklarında Tedavi Yöntemleri

Milyonlarca insanın pelvik sağlık sorunları olduğu halde çok azı tedavi görüyor ve yaşam kalitelerinden ödün veriyor. Bağ dokusu bozuklukları, steroid bağımlılığı, çoklu doğum, pelvik radyasyon öyküsü ve pelvik cerrahi öyküsü olanlar gibi bazı insanlar pelvik taban bozuklukları için daha yüksek risk altındadır. Yüksek riskli hastalar, iyi bir pelvik taban sağlığını korumak için erken değerlendirmeden geçmelidir.

Genellikle utanç ya da semptomlarının sadece normal yaşlanma sürecinin bir parçası olduğuna inandığı için çoğu insan sessizce acı çekmeyi tercih edebiliyor. Pelvik taban problemlerinden herhangi birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken doktor kontrolünden geçmek. Pelvik taban kas grubunu kapsayan herhangi bir problem için uygulanan tedavi yöntemleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, cerrahi olmayan tedaviler, cerrahi tedaviler ve kombine tedaviler bulunuyor.

Her Yaşta Pelvik Sağlık İçin İpuçları

Kalp hastalıkları, obezite ve diyabeti önlemek için iyi egzersiz yapıp iyi beslenmemiz gerektiği gibi, yaşam boyunca pelvik sağlığımızı iyileştirmek için de bir şeyler yapabiliriz. Burada amacımız mesane ve bağırsak kontrolü gibi kronik sorunlardan kaçınmak için güçlü bir pelvik taban sağlamak.

Pelvik kaslarınız eğer gevşek ise Kegel egzersizlerini günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Meditasyon veya bir rehber eşliğinde gevşeme, aşırı gergin pelvik kaslarını rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bol sıvı ve lifli besinler tüketip aynı zamanda düzenli egzersiz yaparak kabızlığın önüne geçebilirsiniz. Kafein, alkol ve yapay tatlandırıcıların alımını azaltmalısınız. Beslenme tarzı değişiklikleri, bağırsak sızıntılarına veya ağrılı kabızlığa yardımcı olabilecek dışkı kıvamını iyileştirebilir. Vücudunuz için ideal kilonuzu korumak pelvik sağlığınız için de faydalı olacaktır.

Uzun süre tuvalette kalmaktan kaçınmalısınız. Pelvik taban bölgesindeki kasları gevşetmek için ılık banyo ve yoga yapabilirsiniz. Organ sarkmasına neden olabileceği için ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız. Sigara tüketiyorsanız bırakmanız genel sağlığınız için faydalı olacağı gibi pelvik sağlığınız için de faydalı olacaktır.

BÜTÜNSEL SAĞLIK KADIN & ERKEK SAĞLIĞI YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler