Her YaŞta
agesa-logo

Ne Kadar Kafein Çok Fazladır?

 Ne Kadar Kafein Çok Fazladır?

Fazla kafein tüketimi her yaştan birey için zararlı olabiliyor. Özellikle günümüzde kahve dükkanlarının yaygınlaşmasıyla daha çok tüketir hale geldiğimiz kahve, pek çoğumuzun tüketirken tabiri caizse “ayarı kaçırmaya” müsait olabildiği bir keyif içeceği haline geldi. Peki, kafeini çok kaçırdığımızda neler olur? Çarpıntı ve kötü hissetme halinin yüksek ihtimalle başımıza geleceğini birçoğumuz biliyoruz. Peki, vücudumuz bize bu hissiyatla ne anlatmak istiyor? Gelin, konuyu biraz daha detaylandıralım!

Günlük Alınması Gereken Kafein Miktarı: Ne Kadar Yararlı, Ne Kadar Zararlı?

Yapılan pek çok çalışmaya göre günlük tüketime uygun olan kafein miktarı yetişkinlerde 300 mg ölçüsünü geçmemeli. 300 mg’a baktığımızda ise 3-4 fincan kahve veya 5-6 büyük bardak çaya denk düşüyor. Bu miktarın üzerine çıktığımızda vücudumuz adına iyi bir şey yapmadığımızı vurgulamakta yarar var!

Günlük Kafein Alımı: Hangi İçeceklerde Ne Kadar Var?

Gelin, daha bilinçli olmak adına kendimize bir söz verelim. Kafeinli ürünleri daha kararında ve alışkanlık amaçlı değil, keyif amaçlı olarak tüketelim! Cevabınız evet ise okumaya devam edin. Çünkü size bunu nasıl yapacağınıza dair önemli detaylar veriyor olacağız.

Günlük bazda baktığımızda tüketmemiz gereken kafein miktarını belirlemek için önce hangi içeceklerde ne kadar kafein olduğunu bilmeliyiz değil mi? Bakalım hemen hemen hepimizin gözdesi çay-kahve çeşitlerinde ne kadarlık bir kafein miktarı söz konusu.

Kahve Kafein Miktarı

220 mg ile 240 mg ölçüsünde bir kahve yaklaşık 85 mg miktarında kafein içerir. Ancak şunu da eklemek gerekiyor ki içilen kahvenin türüne bağlı olarak içerikte yer alan kafein farklılık gösterebilir! Latte(Sütlü kahve) ile filtre kahvenin kafeinini bir tutmak doğru olmazdı değil mi?

Buna göre; eğer 475 ml vanilya aromalı latteden bahsediyorsak, ortalama bir kahve fincanında 170 mg kafein bulunur. Hiç de az değil! Bunun haricinde filtre kahveye baktığımızda, 360 mg ölçüsünde bir kafein düzeyi olduğunu görüyoruz. Özetle günde birden fazla filtre kahve içmek hiç sağlıklı değil, sizin anlayacağınız.

Çayın Kafein Miktarı

Bir fincan çayda yaklaşık 24 mg kafein bulunur. Aynı zamanda tein içermesi açısından da uyarıcı bir yönü bulunan çay, yapılan araştırmalara göre günde 5-6 fincanı geçmemelidir. Ancak belirtmekte yarar var ki “5-6 fincan” yetişkinler adına üst sınırdır. Kimimiz pekala kafein açısından daha duyarlı ve hassas olabiliriz. Bu yüzden siyah çay kafein miktarı az diye düşünmemenizi öneririz. Ölçülü tüketilen çayın tadı her zaman başka olur değil mi? Aşırıya kaçmak bize daha çok keyif vermeyecek! Unutmayın, kendinize bir söz verdiniz.

Türk Kahvesindeki Kafein Miktarı

Türk kahvesindeki kafein miktarı ortalama olarak 65 mg olarak biliniyor. 300 mg’lık kafein alım üst sınırını geçmek için ise günde 2 adet Türk kahvesi tüketmeniz yeterlidir. Aman dikkat! Türk kahvesini günde bir kereyi geçmeyecek şekilde, sizin adınıza en keyifli vakti seçerek tüketmeye dikkat edin. Hepimiz biliyoruz ki gün uzun. Çay veya başka kafein içeren besinleri de tüketmek istemeniz olası.

Kafein Alımının Sağlığa Etkileri

Kafein fazla alındığında uykusuzluk, kalp çarpıntısı, mide bulantısı gibi etkiler ortaya çıkabilir. Bunların da ötesinde iştah eksikliğine ve devamında istenmeyen türden kilo kayıplarına sebep olabilir. Kararında tüketmek bu anlamda sağlığımız için “daha iyi bir seçenek”ten çok, olmazsa olmaz türden bir gereklilik diyebiliriz.

Kafein Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır Ve Nasıl Önlenebilir?

Kafein bağımlılığı; baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk, konsantrasyonda eksiklik, ülser başlangıcı, iş gücü kaybı, motivasyon eksikliği ve depresyon olarak kendini gösterebiliyor. Bu ve bunun gibi ciddi tanılar için yine de bir doktora görünmek ve uzman görüşü almak en doğrusu olacaktır.

Peki, bunun önlemini nasıl alabiliriz? Tabii ki de “yerine başka bir şey koyma” yöntemiyle! Yerine başka bir şey koymak, kafein alma isteğini farklı içeceklerle tamamlamaktan geçiyor. Tabii ki bu metodu uygularken sağlıklı tercihler yapmak zorundayız. Kahve yerine limonla aromatik hale getirilmiş bir su, doğal bitkilerden
yapılmış bir bitki çayı gibi daha sağlıklı seçimlerle kafein bağımlılığının önüne geçebilir, yaşanması olası negatif durumları bertaraf edebiliriz.

Kafeinli İçeceklerin Günlük Tüketiminin Faydaları Ve Riskleri

Kafeini doğru alırsak; konsantrasyon ve ruh halimizde olumlu bir etki yaratabilir! Ancak fazla alınması durumunda sinirli, asabi, uykusuz, huzursuz bir insan olup çıkıveririz. Bunun devamında ise kalp, bağırsak ve sinir sisteminde zor durumlar yaşamamız pek mümkün! Siz siz olun, kafeinin bir keyif aracı olduğunun farkında olun ve onu “zorunlu alışkanlık” haline getirmeyin diyor, sağlık dolu günler diliyoruz.

KAYNAKÇA

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0101/16.html#:~:text=Pek%20%C3%A7ok%20%C3%A
7al%C4%B1%C5%9Fmada%2C%20yeti%C5%9Fkinler%20i%C3%A7in,b%C3%BCy%C3
%BCk%20bardak%20%C3%A7ay)

BÜTÜNSEL SAĞLIK FİZİKSEL SAĞLIK

Diğer Öneriler