Sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu, kalp-damar sağlığımızı korumaktan geçiyor. Kalbimiz, anne karnında oluşan ilk organlarımızdan biri ve damar sistemi ile birlikte vücudumuzun her bir noktasına kan ulaştırmakla görevli. Günde 30 dakika yürüyerek kalbimiz için hem doğrudan hem de dolaylı olarak pek çok fayda sağlarız. Yürümek, vücut yağ oranının azaltılmasına yardımcı olur, kemik ve kasların güçlenmesini sağlar, kas dayanıklılığını artırır, dengeyi ve koordinasyonu geliştirir, bağışıklık sistemini destekler, stresi ve gerginliği azaltır. Tüm bunlarla birlikte kalp hastalıkları, inme, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kanser ve tip 2 diyabet gibi çeşitli kronik hastalıklardan da korur.
Kalp sağlığımız yaşam tarzımızdan doğrudan etkilenebiliyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz ve stresli bir yaşam kalp sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Ancak hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle bile sağlığımız için büyük adımlar atabiliriz. Yaşam şeklimizi iyileştirirken kalp sağlığımızı da güçlendirebiliriz. Şimdi sizlere kalp sağlığı için yapılabilecek çok basit ama çok etkili bir yöntemden bahsedeceğiz: Yürümek! Evet, yanlış okumadınız, yürümek. Hatta kilometrelerce ve saatlerce sürmesi gereken bir hareketten de söz etmiyoruz. Günde sadece 30 dakikanızı bile ayırsanız etkisini görebileceğiniz bir aktiviteden bahsediyoruz. Üstelik bunun için bütçe ayırmanız, herhangi bir ekipmana sahip olmanız ya da eğitim almanız gerekmiyor. Yürüyüş yapmak genel olarak sağlığımızı koruyup geliştirmenin en etkili yolu diyebiliriz. Kondisyon endişesi olmadan ve karar verdiğimiz an başlayabiliyor olmamız da en büyük avantajlarından biri. Yürümek gibi orta dereceli aktiviteler sağlık açısından çok az risk barındırır, ancak tıbbi bir durumunuz ya da endişeniz varsa yürüyüş planına başlamadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Yürüyüş yapmaya karar verdiysek ilk adımımızı çoktan atmış olduk. Peki nerede? Ne zaman? Aslında bu tamamen bize bağlı. Günün istediğimiz zamanında ve istediğimiz rotada yürüyüş yapabiliriz. Kısa bir rotada daireler de çizebiliriz, başlangıç ve bitiş noktalarımız farklı da olabilir. Tamamen özgürüz. Sadece dikkatli olmamız gereken bazı noktalar. Özel bir yürüyüş ayakkabısına ihtiyacımız olmasa da yürüyüş esnasında ayaklarımızın rahatlığı oldukça önemli. Ayaklarımızın rahat ettiği ayakkabılar ve ekstra terlememize sebep olmayacak kıyafetler yürüyüş yapmamız için yeterli. Sabah kahvaltıdan önce, öğle arasında, iş çıkışında veya yatmadan önce… Kendimize en uygun zaman aralığında 30 dakikalık yürüyüşümüzü planlayabiliriz. Üstelik yürüyüş yapmaya 30 dakika ile de başlamamız gerekmiyor. İlk hafta 5-10 dakikalık yürüyüşlerle başlayıp her hafta üzerine 5 dakika ekleyerek de ilerleyebiliriz ya da haftada birkaç gün ile başlayıp yavaş yavaş her gün olacak şekilde devam edebiliriz. 30 dakikalık yürüyüş hedefimizi gün içinde 10’ar dakikalık periyotlara da bölebiliriz. Yürüyüş tempomuz da yine bize bağlı. Yürürken konuşabiliyor olduğumuz ancak şarkı söyleyemiyor olduğumuz tempodaysak hedeflenen kalp atış hızımızda ve güvenli bir şekilde yürüyoruz demektir. Sağlık açısından en üst düzeyde fayda görmek istiyorsak günde 30 dakika boyunca bu tempoda yürüyebiliriz.
Kendimize hedefler koymak yürüyüş aktivitemizin devamlılığı için oldukça önemli. 30 dakikalık yürüyüş hedefimizi günlük programımıza almak ve tamamladığımızda bunu işaretlemek basit ama etkili yöntemlerden biri. Yürüyüş planımız günlük rutinimiz haline gelene kadar bu yöntemi uygulayabiliriz. Adımsayar uygulamalarını kullanarak günlük hedeflerimizi takip edebiliriz. Bir gün boyunca attığımız adımları ölçmek ve diğer günlerle veya önerilen miktarlarla karşılaştırmak için kullanabiliriz. Bu da daha fazla hareket etmek için motive edici olabilir. Yalnız yürümek cazip bir fikir gibi gelmiyorsa yürüyüş arkadaşları bulmak bizi bu konuda motive edecektir. Birlikte yaptığımız planlara uymak, motivasyonumuzu korumada bizi destekleyebilir. Yürüyüşlerimizi ilginç hale getirmek de motivasyonumuzu artıran yöntemlerden biri olabilir.
Peki yürümeyi nasıl ilginç hale getirebilirsiniz?
Fiziksel aktiviteyi günlük yaşamımıza ne kadar dahil edebilirsek o kadar iyi. Asansör yerine merdiven kullanmak, kısa mesafelerde araç kullanmak yerine yürüyerek gitmek, uzun süre oturduğumuzu fark ettiğimizde kalkıp biraz etrafta dolaşmak gibi basit yöntemlerle gün içinde daha hareketli olabiliriz. Günlük rutinimize ekleyeceğimiz yarım saatlik yürüyüşün sağlığımıza olan faydaları görmezden gelemeyeceğimiz kadar önemli.
Daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için adım atmaya başlıyor muyuz?