Ağız ve diş sağlığı; beslenme alışkanlıkları, bakım ve kullanılan ürünler sebebiyle değişime uğrayabiliyor. Ağız, sindirim sisteminin başlangıcı olduğu için bu bölgenin sağlıklı olması, tüm vücut fonksiyonları üzerinde etkili diyebiliriz. Bu sebeple dişlerin ve ağız içinin bakımına her gün önem verilmesi gerekiyor.
Ağız ve diş sağlığının iyi olması, tam anlamıyla vücudun genel sağlığını etkiliyor. Ağzın sağlıklı olması, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlıyor. Ayrıca vücutta oluşabilecek bakteri ve enfeksiyonların önüne geçilmesine de yardımcı oluyor. Ağız ve diş sağlığı iyi olmadığında diş eti hastalıkları, çürükler ve diş kaybı gibi ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple, ağız ve diş sağlığının korunması ve iyi bir şekilde bakılması son derece önemli.
Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak için dikkat etmeniz gereken belli başlı gereksinimler bulunuyor. Bu gereklilikleri aşağıdaki başlıklardan inceleyebilirsiniz.
Gün içinde ağız ve diş temizliği yapmanız gerekiyor. Dişlerinizi gün içinde her seferinde ortalama 2 dakika fırçalamanız sağlığınız açısından önem arz ediyor. Ayrıca fırçalama esnasında doğru teknikleri kullanarak fırçayı dişlerinizin her tarafına ulaştırmalısınız.
Diş macununun miktarı, kişiden kişiye değişebiliyor. Bununla birlikte yetişkinler için bir fırça başına yarım çay kaşığı kadar diş macunu yeterli. Bu miktar, dişlerinizi temizlemek ve ağzınızın pH dengesini korumak için önemli bir detay. Diş macununun fazla kullanımı, ağzınızda tahriş ve yanma sorunlarına yol açabileceği için miktara dikkat etmelisiniz.
Günde dişlerinizi 3’ten fazla fırçalamalısınız. Fırçalama, dişlerinizin plak ve bakterilerden arınması adına oldukça önemli. Bakım sayesinde dişleriniz sağlıklı kalacağından diş eti hastalıklarının da önüne geçebilirsiniz. Ayrıca dişlerinizi gece fırçalamak son derece önemli. Ağızda gece boyunca oluşan bakterileri fırçalayarak yok edebilirsiniz. Fırçalama esnasında doğru teknik kullanarak dişlerinizin her tarafına ulaşıp etrafındaki dokuları da temizleyebilirsiniz.
Diş macunu ve fırça seçiminize dikkat etmelisiniz. Kullandığınız fırçanın ucunun yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede dişlerinizin ve diş etinizin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
Ağız ve dişlerin sağlığı, vücudun genel sağlığını da etkilediği için son derece önemli. Örnek vermek gerekirse diş eti hastalıkları, çürükleri ve diş sağlığı sorunları; kalp hastalıkları, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıklara yol açabiliyor. Ayrıca, ağız ve diş sağlığı bozuklukları, vücudun bakteri ve enfeksiyonlara karşı direncini azaltarak bu hastalıkların oluşma riskine açık olmanıza da sebep oluyor.
Süt dişleri, bebeklerde ve çocuklarda ilk olarak ortaya çıkan dişler olduğundan sağlıklı olmaları, çocuğun gelişimine ve vücudun genel sağlığına da olumlu etki ediyor. Süt dişleri, çocuğun yemek yemesi ve konuşması için gerekli. Ayrıca bu dişler, geçici olmasına rağmen vücudun genel sağlığını da etkiliyor. Süt dişlerinin sağlıklı olmaması, geçici dişlerin düzgün çıkmasını engelleyip diş yapısını bozabiliyor.
Diş hastalıklarının çoğu, diş eti hastalıklarından kaynaklanabiliyor. Diş eti, dişlerin çevresinde bulunan ve dişleri destekleyen doku olduğu için sağlığınız için önemli. Diş eti hastalıkları, iltihaplanma ve diş kaybına neden olan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalıklar, ağrılı bir sürece de yol açabiliyor.
Vitaminler, ağız ve diş sağlığını koruyarak çürükleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi sorunlara karşı korunma sağlıyor. Özellikle C, D ve A vitaminleri, ağız ve diş sağlığının korunmasında önemli rol oynuyor.
Diş ipi kullanarak dişlerinizin aralarını temizlemelisiniz. Diş ipi, fırçalama ile ulaşamayacağınız köşeleri temizlemenize ve dişlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.
Bebeklerin süt dişleri, diş macununun içinde bulunan flordan dolayı zarar görebiliyor. Bu sebeple macun kullanımı, bebeklerde dişlerin zarar görmesine neden olabiliyor. Bebeklerin dişlerini yumuşak bir bez kullanarak temizleyebilirsiniz.