Her YaŞta
agesa-logo

Ev Konforunda Aktif Bir Yaşam

 Ev Konforunda Aktif Bir Yaşam

Fiziksel olarak aktif olmak, iyi yaşam için gerekli adımlardan bir tanesi. Sağlığımızı korumak ve geliştirmek için mümkün olduğunca hareket etmek oldukça önemli. Öncelikle kas, kemik ve eklem sağlığımız için gerekli olan hareketli yaşam aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi, zinde kalmak ve mental sağlık için de fayda sağlıyor. Bunlarla birlikte hareketli yaşam tarzı kan şekerini düzenlenmesi ve kalp sağlığının korunması gibi kronik hastalıklar için de faydalı.

Vücudunuzun fazla hareketsiz kaldığını günlük hayatınızda fark edebilirsiniz. Bir şeye ulaşmak için uzanırken, eğilirken, çömelirken ya da merdivenden inip çıkarken rahatsızlık hissediyorsanız biraz hareketlenmenin zamanı gelmiş demektir. Fiziksel aktiviteyi artırmak için yürüyüş, pilates, yüzme ya da fitness gibi seçenekler her zaman mevcut, ancak bunlar için ayıracak zaman ya da devamlılık için motivasyon bulamıyorsanız daha basit ama etkili, evde yapabileceğiniz egzersizler de var.

Fiziksel aktivite ya da egzersiz gibi kavramlar söylendiğinde aklınıza nabzın hızlanması, terlemek ya da ağırlık kaldırmak geliyor olabilir. Aslında nabzınızı çok fazla yükseltmeden ya da terlemeden de vücudunuzu hareketlendirebilirsiniz. Egzersizleri evde yaptığınızda bir yere gidip gelmek zorunda olmadığınız için zamandan tasarruf etmek, herhangi bir spor salonu üyeliği için ücret ödememek ve COVID-19 gibi salgın dönemlerinde hastalık risklerinden korunmak gibi avantajları da var.

Egzersizleri düzenli yapmanın daha fazla fayda sağlayacağını unutmayalım. Birazdan anlatacağımız egzersizleri günde 5 dakikanızı bile ayırarak yapabilirsiniz. Belki daha sonra bu süre sizin için yeterli gelmeyecek ve faydasını da gördükçe süreyi uzatmak isteyeceksiniz.

Ev İçinde Yürüyüş

Yürümek, basit ve pratik aktivitelerden biri. Ev içinde de bu egzersizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Eviniz genişse koridorda ya da odalar arasında gidip gelerek yapabilir, değilse olduğunuz yerde adımlayarak ya da ileri geri hareket ederek yapabilirsiniz. Yürüyüş egzersizinin süresini kendiniz belirleyebilirsiniz.

Sandalye Squat’ı

Bacaklarınızı ve karın bölgenizi güçlendirmek için ‘sandalye squat’ı yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken kullanacağınız sandalyenin size uygun olması. Oturduğunuzda ayaklarınızın yere değmesi ve dizlerinizin 90 derece yani tam dik bir açıda olması hareket için uygun. Bu hareketi yaparken zorlanıyorsanız kenarlarından tutunacağınız bir sandalye tercih edebilirsiniz. İki ayağınızın üzerine eşit ağırlık vererek ayağa kalkıp tekrar sandalyeye oturarak bu hareketi yapabilirsiniz. 3 set halinde 8 tekrar yaparak harekete başlayabilirsiniz. Dilerseniz daha sonra diğer hareketlerle birlikte yapacağınız kombinasyonlarla set sayısını artırabilirsiniz. Yeni başlayanlar bu egzersizi kolayca yapabilir ve bu harekette kendinizi geliştirdiğinizi düşündüğünüzde sandalyesiz yapmaya başlayabilirsiniz.

Boyun Egzersizleri

Masa başı çalışmak, bilgisayar ve telefon ekranlarına uzun süre bakmak, çanta taşımak ve benzeri durumlar boyun ve omuzların uzun süre hareketsiz kalmasına ve buna bağlı olarak da ağrımasına neden olabilir. Bu sorunu gidermek için belli aralıklarla hem de oturduğunuz yerden boynunuzu ve omuzlarınızı hareket ettirebilirsiniz. Önce boynunuzu, omuzlarınızı kasmadan ve serbest bırakarak omuzlarınıza yaklaştırın. Bunu sırayla hem sağ hem de sol taraf için yapın. Daha sonra kafanızı ön taraftan sağ ve sol omuzlarınıza doğru yaklaştırarak yarım daire çizin. Aynı hareketi daha sonra arka taraftan yarım daire çizerek yapın. Bu hareketin ardından omuzlara geçelim. Omuzlarınızla arkadan öne ve önden arkaya doğru daireler çizin. Son olarak da omuzlarınızı kafanıza doğru yaklaştırarak yukarı kaldırın ve aşağı indirin. Bu serinin tamamını 8’er kere ve 3 set halinde yapabilirsiniz.

Omurga Hareketleri

Omurga sağlığımız vücudumuzun genelini doğrudan etkilediği için oldukça önemli. İngilizce’de “roll up-roll down” denilen omurgayı aşağı yukarı hareket ettirerek yapılan ve oldukça rahatlatan bu hareketi dikkatli bir şekilde yapmanız önemli. Bu hareketi ayakta ya da oturarak yapabilirsiniz. Öncelikle hareketi çok yavaş bir şekilde yapmaya özen gösterin. Dikkat edilmesi gereken ikinci nokta ise ilk haretin kafayla başlıyor olması ve son hareketin kafayla bitiyor olması. Kafanızdan başlayarak bütün omurga kemiklerinizi sanki tek tek hareket ettiriyormuşsunuz gibi öne doğru eğilin. Omuzlarınızı kasmayın ve kafanızı taşımayın, serbest bırakın. Aynı yavaşlıkta yine omurga kemiklerinizi tek tek hareket ettiriyormuşsunuz gibi kendinizi yukarı kaldırın. Ayaktaysanız kendinizi aşağı bırakana kadar, oturuyorsanız da gövdeniz bacaklarınıza değene kadar yapmaya çalışın. Kendinizi zorlamayın, hareketi nereye kadar yapabiliyorsanız oraya kadar yapabilirsiniz. Bu hareketin tekrar sayısını kendiniz belirleyebilirsiniz. Birkaç kere yapmanız bile omurgalarınızı rahatlatacaktır.

BÜTÜNSEL SAĞLIK YENİ NE VAR?

Diğer Öneriler